15 Mayıs 2008

Tv Dizileri Tarihine Kısa Bir Bakış



Komedi dalında ;

Coupling UK : Bu diziyi kız arkadaşı ile izleyebilen erkekler çok şanslılardır. İngilizlerin espri anlayışının Benny Hill'den ibaret olduğunu sananlar için, bu yanılgıyı düzeltmenin en doğru yolu Coupling UK'dir. Zeki kurgusu, gülme efekti yerine kullanılan doğal ve gerçek tepkilerin verildiği ortam çekimleri, insan ilişkilerine bakış, seks konusunda sınırsız anlayışla mantık arama çabaları, kültürel diyaloglar ve olağanüstü özenle düşünülmüş karakterleriyle gelmiş geçmiş en iyi komedi dizilerinden biri. Jeff Murdock bana göre dizi tarihinde görülebilecek en yaratıcı, komik karakterlerden biridir. Onun için bile izlenebilir.

Seinfeld : New York City'de geçen, Jerry Seinfeld, George Costanzo, Elaine Benes, Cosmo Kramer gibi 4 muhteşem komedi karakteri yaratmış, kült bir dizi. Dizi o kadar iyi ki, bu karakterleri oynayan oyuncuların bu diziden sonra yer aldığı hiç bir proje başarılı olamadı. Seinfeld'in laneti olarak bahsediliyor bu durumdan. Kramer ve Costanzo karakterleri gelmiş geçmiş en iyi komedi dizi karakterleri olarak kabul görür.

Bir Tv efsanesi olarak The Simpsons'ı da unutmamak gerekir. Dizinin ciddi bir felsefe içerdiğini anlatan kitaplar var.

Son zamanların popüler ve başarılı 2 dizisi ise, How I Met Your Mother ve Scrubs. Barney Stinson karakteri için bile ilk dizi izlenebilir, inanılmaz komik ve daha önce pek denenmemiş bir komedi karakteri, wingman olarak tanımlayabiliriz onu. Özel repliklere imza attığını da belirtelim, biraz önce bahsettiğim diğer dizi karakterleri gibi.

Drama Dalında ;

Lost : TV tarihinde bir devrim. Karakterlerin çok ön plana çıkarılmadığı, kurgu ve hikayeden beslenen bir dizi. Dizinin tv tarihine getirdiği pek çok yenilik var. Plot bölümüne en çok para harcanan dizi olarak da tarihteki yerini almış durumda. İnternet üzerinden ipuçları dağıtan, youtube gibi video sitelerine dizide gösterilmeyen ama diziyle bağlantılı görüntüler eklenen, haritalara daldığınız, sizi sürekli teori okumaya ve aramaya sürükleyen, dizide kullanılan şirket, kurum isimleri adına siteler açılan bir fenomen. Bitmesine 2 sezon var ve fanları arasında 6. sezon finalini izlemeden ölmeyeceğim gibi diyaloglar geçebilmekte.

Twin Peaks : Bir David Lynch yapımı, Lost ve benzeri fantastik öğeler içeren ve DNA'sı gizem olan dizilerin atası konumunda. Huzurlu bir kasaba olan Twin Peaks'de genç bir kızın katilinin kim olduğu sorusuyla başlayan ve sürekli yelpazenin açılarak aslında çok farklı ve karanlık bir kasabayla karşıya karşıya olduğumuzun anlatıldığı bir dizi. Gösterim tabi ki Lynch ustalığıyla. Usta yönetmen imzasını baş karaktere sürekli kahve içirerek atıyor. Pek çok iyi/kötü imgelemden bahsedilebilir. Bir süre sonra Lynch akışına giren dizi, anlaşılmaz bir hal almakta tabi ki.

Hapishaneden kaçış temalı Prison Break, çizgi romanlarla büyümüş bir jenerasyona hitap eden, fantastik ve efektler dizisi Heroes son dönemin izlenebilir yapımları.

The X Files, CSI Miami/NYC, 24 gibi kült olmuş dizileri de unutmamak gerekiyor.

Çocukluğumdan aklımda kalan V, Ziyaretçiler dizisi de heyecanla takip ettiğim bir diziydi.

Türkiye'den ise Avrupa Yakası, her ne kadar toplumun geneli tarafından şiddet unsurları sebebiyle izlense de senaristlerinin oluşturduğu komplo teorilerini tv ekranına aktarabilen ve bu yönüyle de farklı bir kitleye hitap edebilen Kurtlar Vadisi, efsanevi İkinci Bahar ve Süper Baba da ilk akla gelen başarılı yapımlar.

15 Mayıs 2008

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: