10 Şubat 2010

Santrforum Kayboldu, 4 - 6 - 0



Galatasaray santrforsuz oynuyor yaklaşımı çok moda bugünlerde! Aslında Hakan Şükür tipi santrfor kavramını Türk Futbolu'na başarılarıyla sunan Galatasaray'ın yeni bir modeli, yani 4 - 6 - 0'ı algıya açması da zaman alacak sığ beyinli, popüler, yer üstü spor medyası için.

Ana planı 4 - 3 - 3'ün üzerine şekillendirilen bir takımın, 4 - 6 - 0'a yatkın olabilmesi, üstelik formasyonu, Arsenal'in pas felsefesiyle birleştirmek isteyen bir düşünce için gayet akılcı duruyor.

İlginç olan Kewell'ın santrfor, merkez forvet olarak kabul edilmesiydi benzer zihniyet tarafından.

Ne tür alternatifler var Galatasaray için, buna bakalım;

Leo, zorunluluk olarak kalede. Ufuk ve Aykut'un, formsuz bir kaleciden formayı alamaması ise tirajikomik kanımca. Transfer politikası Premier League oyuncularına yönelmişken -kanımca La Liga ile dengeli bir transfer hamlesi uyum sürecini kolaylaştıracaktır- Stoke City'den Thomas Sorensen, Birmingham'dan Joe Hart ve Fulham'dan Mark Schwarzer'i önerebilirim.

Sağ bek Sabri'ydi ana planda. Sakatlığı sonrası geçici çözümler denendi, Uğur'dan beklenen verimin alındığını düşünmüyorum, daha iyi olacaktır zamanla ancak isabetli uzun top atabilen, çabuk bir Emre Güngör'den merkezde yararlanmak adına, topla kısa mesafelerle de olsa ilerleyebilen ve pas yapabilen, toparlayıcı bir Lucas Neill'in, ters kademe ve pozisyon bilgilerini de dikkate alarak, sağ bekte kullanılması ciddi olarak düşünülmelidir.

Merkez savunmacılar olarak Emre G ve Servet. Havadan ve yerden etkili, daha önce yan yana oynamış ve başarılı olmuş bir ikili.

Sol bek Hakan Balta'ydı ana planda. Yakın zamanda dönüyor sakatlıktan, diğer alternatif Caner'in bu bölgede kullanılması. Lucas'ın sağ bek olarak kullanıldığı bir düzen içerisinde Caner'in sol bölgeden yapacağı bindirmeler önemli bir kazanım olabilir. Rijkaard'ın Barça'da olduğu gibi beklerde bir savunmacı, bir hücumcu tercihinin yine geçerli olacağı öngörüsünü de unutmamak gerekiyor, Sabri varken Caner'in olmaması gibi. Bunun sağladığı katkı şu, Caner'in bölgesinden gerçekleştirilen bir atak sonrası, rakibin ani çıkışlarında eksik yakalanma riski, kayma sistemiyle ortadan kalkıyor. Defansif orta saha merkeze, merkez sol stoper bek bölgesine kayabiliyor.

Galatasaray'ın sorunlu bölgesi orta sahayla ilgilenelim;

4 - 3 - 3'ün Barça formasyonunda orta üçlü 1 - 2, ileri üçlü 2 - 1 şeklinde dizilir.

Sağ Bek______Merkez Savunmacı_____Merkez Savunmacı______Sol Bek = 4
_______________________Defansif Orta Saha_____________________ = 1
___________Sağ Orta Saha________________Sol Orta Saha_________ = 2
____Sağ Açık_____________________________________Sol Açık_____ = 2
_________________________Merkez Forvet________________________ = 1

Galatasaray'ın şartlar sonucu kullandığı 3 formasyona bakalım;

4 - 2 - 3 - 1

Sağ Bek______Merkez Savunmacı_____Merkez Savunmacı______Sol Bek = 4
___________Defansif Orta Saha_____Defansif Orta Saha__________ = 2
______________________________________________________________
_______Sağ Açık_________Hücumcu Orta Saha________Sol Açık_____ = 3
_________________________Merkez Forvet________________________ = 1

4 - 4 - 1 - 1

Sağ Bek______Merkez Savunmacı_____Merkez Savunmacı______Sol Bek = 4
______________________________________________________________
__Sağ Açık_______Orta Saha__________Orta Saha_______Sol Açık__ = 4
_______________________Hücumcu Orta Saha______________________ = 1
_________________________Merkez Forvet________________________ = 1

Hücumcu Orta Saha denilen oyuncular için deep lying forward ya da forvet arkası kavramları da kullanılabilir.

4 - 6 - 0 (özellikle Ronaldo'lu Man Utd)

Sağ Bek______Merkez Savunmacı_____Merkez Savunmacı______Sol Bek = 4
___________Defansif Orta Saha_____Defansif Orta Saha__________ = 2
__________________________ Orta Saha__________________________ = 1
_______Sağ Açık_________Hücumcu Orta Saha________Sol Açık_____ = 3
______________________________________________________________ = 0

Diyorlar ya, santraforsuz takım nasıl gol atar, Arsenal, Man Utd, Roma'yı, Avrupa Futbolu'nu takip edenler için bu sorunun cevabı çok yalın. Hızlı, yaratıcı, hareketli, yetenekli ve birbiriyle uyumlu oyunculardan kurulu dört hücum oyuncusuyla savunmanın boşluklarına geriden gelip sızarak gerçekleştiriliyor ataklar. Baros ve Jo'nun olmadığı ortamda, bu sistem nasıl kullanılabilir, buna değinelim;

Kanımca, Galatasaray'ın sezon başından bu yana en önemli sorunlarından biri Defansif Orta Saha ve Orta Saha oyuncularının top saklayamama, adam eksiltememe, alanı dikine geçememe, uzun pas atamama, top saklayamaması. Bu oyuncular Barış, Ayhan, Topal ve Sarp. Bu role en yatkın isim Ayhan ancak o da çok formsuz. Daha önce Batista ile iyi bir ikili olup savunmadan hızlı çıkabilmenin güvencesi olmuştu aslında. Barcelona'nın çok pozisyona girmesinin en çarpıcı sebebi, topu tehlike bölgesinde tutabilmesinden kaynaklanıyor. Xavi, savunmanın önündeki bölgeyi topu saklayarak, kaptırmayarak, dikine oynayarak hızlı geçebilen bir oyuncu, dinamik ve yaratıcı bir tarzının olması dışında. Oğuz Çetin'in kıçını rakibe dönerek attığı bir çalım vardı, o bölgeyi geçmek biraz da bu tür ekseni etrafında dönebilen ve adam eksiltebilen tam orta saha oyuncularında gizli. Topal ve Sarp bu görevi yapabilecek özelliklere haiz değil, görev ve yerleşim olarak Toure'nin yerini almaları daha doğru. Barış da pas hatasına uygun yapısından ötürü, yetersiz, geriye yine Ayhan ve yanında Topal ya da Sarp seçimi kalıyor. Topal ve Sarp'ın yan yana oynadığı her maç Galatasaray için eziyet olmaya, yaratıcı oyunculara çok top aktaramadan, geride top çevirip, bir süre sonra kaptırarak zamanı tüketmeye devam edecek.

Pasa dayalı hız futbolu, rakibin ön alanında baskısından kurtulmak adına bu bölgeyi bir an önce geçebilmek üzerine kurulu ve bunu pas ile yapmak zorundasınız. İngiliz ekolü, bu bölgeyi beklerin ve merkez savunmacıların diyagonal uzun toplarıyla geçmeyi tercih ediyor ve bunda da çok başarılı oluyorlar. Galatasaray'ın geçiş sürecinde bu alternatifi kullanabilmesi için bulabileceği tek çözüm Elano olabilir, onun da fiziksel gücü bu bölgede oynamaya ne kadar yeterli olur, bilinmez.

Topal'ın hiçbir şekilde uyum sağlayamadığı, Sarp'ın ise sezon başındaki başarısı göz önüne alındığında, Sarp & Ayhan, Sarp & Elano şeklinde çözümler düşünülebilir Defansif Orta Saha bölgesinde.

Bu bölgenin önünde 4'lü bir hücum bloğu, Sağ Açık Keita, Orta Saha Elano, Sol Açık Caner, Hücumcu Orta Saha Arda şeklinde yer alabilir.

Bu varyasyonlar daha çok, kısa vadede, özellikle 4 - 6 - 0 ve 4 - 4 - 1 - 1'in uygulanabilirliği ve Atletico Madrid maçları için geçerli, Rijkaard'ın ana planı hala Baros (Jo) kurgulu bir 4- 3 - 3.

Elano geriye kaydığında Arda onun yerine Gio da hücumcu orta saha olarak en uçta gözükebilir Madrid maçlarında, Ayhan'ın yerine de Topal muhtemelen form durumları göz önüne alındığında.

Çözümler üzerinden devam edelim. Gio'nun en verimli olduğu pozisyon Sağ Açık, keza Keita'nın da öyle. Burada bir tercih şart kanımca, Keita tarafında olunması gereken. Gio'nun kenardan gelen bir oyuncu olması anlamına çekilebilir bu, Baros ve Kewell'ın döndüğü bir ortamda Jo'nun da benzer bir konuma geçmesi gerekecektir.

Ana Plan;

Lucas Neill_____Emre Güngör_______Servet Çetin______Caner Erkin = 4
_______________________Mustafa Sarp___________________________ = 1
______________Elano___________________Arda Turan______________ = 2
____Keita__________________________________________Kewell_____ = 2
_________________________Milan Baros__________________________ = 1

Sabri, Hakan Balta, Topal, Gio ve Jo rotasyonun en önemli parçaları olabilirler.

Atletico Madrid ve 1 aylık süreçte Geçici Çözüm;

Lucas Neill______Emre Güngör_____Servet Çetin_______Hakan Balta = 4
___________Mustafa Sarp_______________Ayhan Akman_____________ = 2
___________________________Elano______________________________ = 1
_______Keita____________Arda Turan_______________Caner Erkin__ = 3
______________________________________________________________ = 0

Rijkaard'ın Arda'yı en uçta oynatma hamlesi kanımca doğru, Arda'nın Sivas maçında attığı 3 gol hatırlandığında, aslında gol yollarına iyi sarkabilen ve ceza sahası içerisinde daha çok bulunduğunda gol yapabilecek bir oyuncu olduğu görülebilir. Gio'nun uyum sürecinde olması, bu bölgede kullanılması ihtimalini azaltıyor. Gio'yu solda kullanıp Caner'i geriden getirmek de bir çözüm olabilir, denemeye değer özellikle antremanlarda. Israrla Ayhan tarzı, ekseni etrafında dönüp ilerleyen ve topu zor kaptıran bir oyuncunun savunmanın önünde oynayıp oyunu ileri Keita, Arda bölgesine taşıması elzem.

Tabii tüm bunların, futbolun, güzel futbolun, oyunun olabilmesi içinin, zeminin, havanın, hakemlerin ve kasap futbolcuların iznini alması gerekecek Rijkaard ve Neskeens'li futbol devriminin.

10 Şubat 2010

A. Eren Loğoğlu

2 yorum:

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Hocam eline sağlık... Bu yazı kafamda yeni fikirlerin aydınlanmasına yardımcı oldu :)

Adsız dedi ki...

Hocam cizdiginiz dizilisleri anlamak icin bayagi kastim. this11.com'dan grafik olarak hazirlayabilirsiniz, daha okunabilir olur.