24 Eylül 2011

Mestalla'da Tek Devre



Sorunlar ve yanlış tercihler sürüyor. Pep Guardiola'nın 3-4-3 ısrarı Barça'ya bedel ödetti bu kez. Barça oynadığı son dört maçın üçünü kazanamadı.

Valencia maçında ilk yarı yayılım:

----------------Valdes---------------
-----Javier-----Puyol-----Abidal-----
----------------Sergio---------------
---------Xavi-----------Keita--------
---------------Fabregas--------------
---Alves--------------------Pedro----
----------------Messi----------------

Maçtan önceki basın toplantısında hangi formasyonla oynayacağımıza daha karar vermedim diyen Pep, 3-4-3 deneyinden vazgeçmedi. Daha önce de belirttiğim gibi Barça'nın ve onun özelinde futbolun gelişimi açısından bu mesele kesinlikle çok önemli ancak iç saha maçları dışında takımın alışkın olmadığı bir yapıyla hareket etmesini istemek tehlikeli! Puan kaybına da davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil!

Barça, bu denli istim üstünde olduğu bir zamanda, 4-3-3 ile 3-4-3 arasındaki geçişi çok yumuşak bir yöntemle yapmak zorunda. Aksi durumda elindeki mevcut, kusursuzluğa en yakın 4-3-3'ü (3 yılda nerdeyse 3 ŞL kazanacaktı) de kaybetme olasılığıyla karşı karşıya. 3-4-3 oynanan her maç 4-3-3'ten uzaklaşma ve oyun mekaniğini kaybetme anlamı taşıyor. Oyuncular pratik yaptıkları işleri, farklılaşan yayılımlar üzerinden -değişen pas açıları- okuma baskısı altında kalıyorlar.

Hızlı oldukları için kenarlarda düşünülen Javier ve Abidal doğru tercihler gibi durabilir 3-4-3'te. Arkasına top atıldığında veya stoper gibi davranmaları gerektiğinde bu dengeyi kuramadıklarıysa çok açık!

Üçlü & dörtlü savunma arasındaki fark belirgin, saha 105 metre x 68 metre, enine üç paralel alana (savunma-orta saha-hücum) böldüğünüzde 35 metre X 68 metre bir kısım savunmacıların ana kontrol yeri oluyor.

3-4-3 oynarsanız 2380 metrekarelik alandan her bir savunmacıya düşen pay 793 metrekare, 4-3-3 oynarsanız 595 metrekare ile sınırlı. Yani 200 metrekare bir bölgeyi daha sırtlarına yüklüyorsunuz oyuncuların ve haliyle hata riski artıyor. Farkı Sergio'nun arkaya gelmeleriyle kapatmak istiyorsunuz, bu sefer de dörtlenen savunmanın önünde müthiş bir boşluk oluşuyor.

Javier ve Abidal 4-3-3 tandeminde oynadıkları kadar verimli olamıyor çünkü zaman zaman bek gibi de davranması gereken pozisyonlar doğuyor. Keza yenilen gollerin kenardan arkaya atılan topla başlaması ve ceza sahasına kesmeyle sonuçlanması rastlantı olamaz!

Bu iki donenin yanında üçüncü ve facia bir karar daha var, Puyol'un merkezde oynaması. Kaptan özellikleri gereği üçlünün ortasında süpürücü gibi oynamaya uygun biri değil.

3-4-3 ile değişen mevkiler takımın topa sahip olma oranını da % 55'e kadar düşürdü. Kalesinde tehlikeler gören Barça, üstüne bir de pozisyon üretemedi ilk yarı.

Soldado'nun kaçırdığı golle 3-1 geriye düşmenin kıyısında dönen Pep'in aklı başına geldi ve ikinci yarıya 4-3-3 ile başlayıp bitirdi.

45-57. dakikalar arası

---------------Valdes----------------
Alves---Javier--------Puyol----Abidal
---------------Sergio----------------
---------Xavi-----------Keita--------
---Pedro------------------Fabregas---
----------------Messi----------------

Keita'nın etkisizliği -bence artık rotasyonda arka plana atılmalı- ve Fabregas'ın sola atılması hücum verimi açısından sağlıksız bir ortam sunsa da, oyun akışkanlığı düzelme emareleri gösterir oldu bu hamlelerle. Burada ideal pozisyon/oyuncu oranı 8/11, anlamlı gelişme, tez yine doğrulandı.

62-90. dakikalar arası

---------------Valdes----------------
Alves---Javier--------Sergio---Abidal
----------------Xavi-----------------
---------Thiago-------Fabregas-------
---Adriano-------------------Villa---
----------------Messi----------------

Puyol sakatlıktan yeni çıktığından olsa gerek oyundan alındı. İlginç bir şekilde, geçtiğimiz sene Messi'ye soldan bindirme yapıp tek golü attıran Adriano, kanatta kullanıldı, aynı etki arayışıyla. İşe de yaradı bu bireysel çözümleme. Afellay ve Alexis'in yokluğunda bu tür tercihler veya La Masia'ya bir bakış görebiliriz, Cuenca aklıma gelen ilk isim. Thiago da etkili bir oyun ortaya koydu, Keita'nın yerine maç başından görevlendirilebilirdi.

Pep'in zor deplasmanlarda üçlü savunma denememesi şart, Camp Nou'da kilit bir şekilde açılıyor, Cesc & Messi'nin merkez işbirliği ve topa daha çok sahip olmayla. Ancak evsahibi avantajını da -hakem, taraftar- kullanan takımlar Barça'ya sorun çıkarmaya devam ediyor.

Biri ilk yarıda diğeri maç sonunda Messi'ye yapılan iki hareket de penaltıydı, es geçildi. 90 +4 verdi hakem, tam 2 dakika kırmızı kart göstermek ile geçti, Valencialı oyuncuların ben mi kart gördüm bakışları ve sorularıyla çaldıkları zaman. Ve bunları değerlendirip maçı dört dakikanın da üzerinde oynatması gereken hakem 3.30'da düdüğünü üfledi. İspanya Futbol Federasyonu Barça'yı ince detaylarla durdurma ritüelini hiç aksatmadan uyguluyor, takdir edilmeli!

Villa o son saniyede golü atsaydı, Real Madrid'in üç puan önünde olunacaktı ve bu büyük bir fırsattı, kaçtı. Sociedad maçında +1 yazmıştım, burdan da -2 yazıyoruz, 2010-2011'e istinaden.

Barça'nın artık 4-3-3'e dayalı akışkanlık içeren ritmini bulması gerekiyor, üst üste galibiyetler alması için. Xavi & Cesc ikilisinin merkezde yan yana (Iniesta'nın tamamlayıcılığı eksik) oynaması meselesinin adaptasyon olarak değil mekanik açıdan nasıl çözüleceğine dair hala bir çözüm bulunamadı. Cesc'in topla ilerleyip dribling yapması elzem, topsuz koşuları dışında.

24 Eylül 2011

A. Eren Loğoğlu

2 yorum:

hariçten gazel dedi ki...

aynen.nou camp ta 3 4 3 deplasmanlarda 4 3 3..skor bulununca 3 4 3 e dönülebilir.ayrıca 3 4 3 te alvez nerdeyse hiç bir şey üretemiyor.ve valencia maçında iki golde ordan geldi.mascerano merkezde olur ama bek olamaz.hernandezin golü öncesinde yaptığı hamleyle boşa düştü.ayrıca maçların ilk dakikalarında çok pozisyon yiyor barça.ilk 5-10 dakka rakibin yapmak istediği nedir hiç bakılmadan tiki taka ve ..ondan sonra da zulüm...becerikli takımlaraa göre bir başlangıç düşünülmeli.hele valencia sevilla gibi rakiplere karşı mutlaka. ayrıca keita merkezde oynamaz.keita sola yakın kesici ve azbiraz kateden dolgu adamdır.başat oyuncu olamaz.

muzzy dedi ki...

yazılarınızı özledik. Eskiden her maçtan sonra kısa süre içersinde güzel yorumlarınızı yayınlıyordunuz. bizleri alıştırdınız. Barça maçlarından sonra gün 8-10 kere yeni yorumlarınız varmı diye bakıyoruz!!!