27 Ocak 2008

The Man From Earth



Konuyu ayrıntılara inerek anlatıp filmin büyüsünü bozmak istemiyorum. Son yılların en etkileyici bağımsız yapımlardan biri olduğunu düşünüyorum.

Tek mekan çok diyalog, sinema tekniğine gereksinimin az olduğu sahneler, aksiyonsuzluk gibi popüler sinema kültürünün dışında olan pek çok unsurdan dolayı yapım, muhtelemen genel izleyicinin beğenisini kazanmayacaktır.

Filmin Amerikan dizilerinden anımsadığımız oyuncuların başarılı karakter oyunculuklarıyla tamamlanmış olan mistik öyküsü, tarih, din, bilim, psikoloji, sanat gibi alanlara ilgi duyan izleyicileri etkisi altına alacaktır.

Senaryosunu Jerome Bixby'nin yazdığı (Film bu alanda Oscar alabilir), yönetmenliğini Richard Schenkman yaptığı film, 13 Kasım'dan beri Amerika'da gösterimde. Senaristin birkaç Star Trek bölümü yazdığını ve filmde bu duruma gönderme yapıldığını da belirtelim.

Filmin anlattıklarından dolayı çok ağır eleştiriler alacağını da şimdiden söyleyebiliriz.

Filmin konusu kısaca şu şekilde ;

John Oldman isimli bir akademisyen (History) görevinden ayrılmıştır ve bulunduğu şehirden taşınmak üzere eşyalarını toplamakta, paketlediklerini de bahçedeki pikabına taşımaktadır. Bu sırada onun şehirden ayrılma sebebini bilmeyen ve farklı disiplinlerden olan (Anthropologist, Archeologist, Christian Literalist, Psychologist, Biologist) akademisyen arkadaşları veda partisi düzenlemek adına evine gelirler. John'ın ayrılma sebebini söylememesi merak uyandırır ve ısrarlı sorular üzerine John bu konu hakkında bir hikaye anlatmaya başlar...

Konuyu daha derinlemesine ve ince detaylarla anlatabilirdim ama izlemek isteyenlerin filmden alacakları keyfin kaçmasını da istemiyorum.

Film olağanüstü, izlerken hiç bitmesin, ben de John'a soru sorayım diyebilirsiniz.

Mutlaka izleyin...

Info : http://www.imdb.com/title/tt0756683/

12 Ocak 2008

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: