19 Şubat 2009

Skibbe'nin Üçlü Savunma Tercihi



Şu an futbolu en doğru, göze hoş gelen, kazanmaya yönelik oynayan ve bunu sistem içerisinde, bireysel yetenekleri de katarak uygulayan takım FC Barcelona. Yıllardır vazgeçmedikleri tek olgu da 4'lü alan savunması. Skibbe'nin sürekli, sakatlıkların da yardımıyla tercih ettiği 3'lü savunmanın yanlışlarını ortaya çıkarması açısından da önemli aslında 4'lü savunma, bir anlamda ders niteliği taşıyor teknik adamlar için.

Barça'da 4'lünün ortasındaki stoperler bir başka deyişle merkez savunmacılar -Puyol ve Pique- kanatlara doğru açılarak oynuyorlar. Bunun amacı ise pas açısı yaratarak oyun akışında devamlılık sağlamak, başarılı da oluyor ve topu kaybetmeden, yerden oynayarak kanat değişikliği yapabiliyorlar. Yanılgı, kanatlara doğru açılan bu 2 oyuncunun, zaman zaman beklerin önde kalmaması sonucu oluşturduğu 3'lü görüntüden kaynaklanıyor olabilir. Dani ve Abidal mutlaka önde oynama gayretinde ve pas trafiğine katılıyorlar.

Top rakipteyken ;

Dani---Pique---Puyol---Abidal
-----Xavi---Toure---Iniesta----

Top Barça'dayken ;

-----Pique-------------Puyol-----
Dani--------Toure---------Abidal
-------Xavi--------Iniesta--------

şeklinde, değişmez, katı, düzenli, kusursuz, adına ne denirse işte, bir sisteme sahip Guardiola'nın takımı.

AC Milan, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Liverpool gibi futbolu domine eden takımların uzun yıllardır 4'lü savunma dışında bir anlayışla yönetildiklerini de, Capello, Hitzfeld, Ancelotti, Mourinho, Benitez gibi kendini kabul ettirmiş başarılı hocaların 3'lü alan ya adam markajlı bir savunma riskine girdiğini de hatırlamıyorum. Rasyonel olmayan bir seçim yapmıyorlar. 2 statik stoper, 2 hızlı, atağa katılabilen bek ile hücumda daha etkin olabilme şansı var iken, 3 statik stoper oynatarak hücumda 1 oyuncu eksik olmanın, bir anlamı yok çünkü. Bunun yanında 2 oyuncuya verilen kanat bölgesinin tamamını kontrol etmesi görevi de gerçeklikten uzak.

19 Şubat 2009

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Erencim
"Urfa'da Oxford vardi da biz mi gitmedik?"
sözüne atıf yapmak gerekir bu noktada. Saydığın hocalar da Sabri ve Volkan Yaman gibi alternatiflere mecbur kalsalar,geçici olarak üçlü savunma düşünebilirlerdi.