09 Şubat 2010

Eto'osuzluk (Zlatan & Barca )



Sıkıntı var Barça'nın oyununda, önce sahanın dışından konuşalım, istatistik;

Eto'o 52 maçta 36 gol, Xavi & Iniesta 97 maçta 15 gol, Henry 42 maçta 26 gol, Bojan 42 maçta 10 gol ve Messi 51 maçta 38 gol kaydetmiş 2008 - 2009 sezonunda.

Ibrahimovic 29 maçta 13 gol, Xavi & Iniesta 63 maçta 6 gol, Henry 21 maçta 2 gol, Bojan 21 maçta 4 gol ve Messi 30 maçta 23 gol kaydetmiş 2009 - 2010 sezonunda. Ekstra katkı olarak Pedro 31 maçta 15 gol atmış.

2008 - 2009 sezonunda Barça, La Liga, CL ve Copa Del Rey dahil 3 kulvarda 38 + 15 + 9 = 62 maçta 105 + 36 + 17 = 158 gol atmış, maç başına 2.55 ortalamaya sahip.

2009 - 2010 sezonunda Barça, 3 kulvarda 21 + 6 + 4 = 31 + 5 (Supercopa de Espana, UEFA Super Cup, FIFA Club World Cup) = 36 maçta 52 + 7 + 9 = 68 + 11 = 79 gol atmış, maç başına 2.19 ortalamaya sahip.

Barça'nın gol ortalamasında belirgin bir azalma olduğu görülüyor. Bunun sebebini araştırmak için verileri kullanalım şimdi de;

Sistemin, 4 - 3 - 3'ün en ucunda oynayan iki oyuncuyu karşılaştıralım; Eto'o maç başına 0.69 ortalama ile oynamışken, Zlatan 0.45 ile oynuyor. Benzer düşüşler Xavi & Iniesta, Henry ve Bojan'da da görülüyor. Ortalamasını koruyan, çok az da olsa yükselten tek oyuncu Messi, 2008 - 2009 sezonunda 14 maçta oynayıp gol atamamış olan ve bu yıl 15 golle patlama yapan Pedro'yu bu karşılaştırmaya katmazsak.

Veriler bize eksik de olsa birşey söylüyor. Eto'o'nun yerinde ve görevinde Ibra'nın yer aldığı 2009 - 2010 sezonu Barça'sının verimi, Eto'o'nun yer aldığı fantastik 2008 - 2009 sezonu Barça'sından daha düşük.

Birkaç veri daha ekleyelim, geniş bir bakış açısı oluştursun diye;

Barça'nın oyununda kanımca önemli bir yere sahip olan Toure, 2008 - 2009 sezonunda 62 maçın 43'ünde yer alıp, 0.69 ortalama yakalamışken, 2009 - 2010 sezonunda 36 maçın 18'inde yer alıp, 0.50 ortalama yakalıyor. Toure'nin süreleri Busquets'e gidiyor, 0.66 ortalamadan 0.83'e yükselmiş.

Genel olarak;

Pep'in göreve geldiği günden bu yana, Barça ilk defa -hak etmese de- bir turnuvadan elendi bu sezon, düşündürücü, Barça'nın elenebilen bir takım olduğunun görülebilmesi açısından. 2008 - 2009 sezonunda Barça 9. hafta aldığı La Liga liderliğini, bir daha bırakmadı. Bu sezon ise 6. hafta aldığı liderliği 11. hafta Real Madrid'e vermek durumunda kaldı, bir hafta sonra tekrar devralsa da, yine düşündürücü. Ayrıca CL'de, bir önceki yıla göre daha zor bir gruba düştüğünü kabul etsem de, 5. maçı kazanıp gruptan çıkmayı garantileyebildi, çok düşündürücü.

Aslolana, saha içine bakalım bir de;

Sistem, 4 - 3 - 3, yerleşim ve görevler, Teknik Adam, oyun felsefesi aynı, süreklilik gösteren, ana yapıda tek bir farklılık var, Ibra ve Eto'o takası ve bunun diğer oyuncuların performansına etkileri.

Eto'o 5 yıl oynadı Barça'da, Zlatan'ın daha ilk yılı, karşılaştırma yapmanın bir haksızlık olduğu düşünülebilir. Değerlendirmede Eto'o ilk geldiği yıl ile değil, Barça tarihinin en özel sezonuyla yer alıyor, bunun sebebi açık, değişmeyen bir sistemin üzerine eklenen tek hamlenin Zlatan olması, böyle bir karşılaştırmayı doğuruyor. Eto'o, yıllar içinde büyüyen, yükselen Xavi & Iniesta ile oynarken, Zlatan, zaten formunun zirvesinde Xavi & Iniesta ile oynuyor, bu da son 2 sezonun karşılaştırılmasının adaletli olduğunu kabul etmeme sebep oluyor.

Zlatan, Inter'de topla çok oynayan, topu vermeyen, uzaktan şut denemeleri olan, stoperleri sırtında taşıyarak gole gidebilen bir sihirbazdı. Barça'nın hıza dayalı pas futbolunda bunların çok da hükmünün olmadığı görülüyor. Zlatan ağır kalıyor, pas trafiğinde yer alamıyor, sisteme alışkın olmadığından ve temponun İtalya'ya göre daha hızlı olmasından dolayı pas tercihlerinde yanlışlar yapıyor, topu taca atmak gibi, Barça'nın oyununda çok nadir görülen bir olaydır aslında bu. Driplinglerde yeteri kadar hızlı değil, eski fiziksel gücünün altında ayrıca. Alan savunması uygulayan rakip savunmanın arkasına sarkarken, nereye koşması gerektiği konusunda hala kararsız, topun ve oyunun yönünü kestiremiyor. topun arkasında, pozisyonun dışında kalıyor. Özellikle ceza sahası içine gelen toplarda ön direk, arka direk kokusu yetersiz, golcü değil kimlik olarak.

Bu saydığım özelliklerin hemen hemen hepsi Eto'o için geçerliydi, fark burada. Pas akışkanlığında öndeki 3'lünün merkezindeki oyuncunun yanlış tercihleri, diğer oyuncuların performanslarını da etkiliyor. Zlatan'ın fazla top tutması, duvar olamaması gibi merkez oyuncu sorunları, rakip ceza sahasının önünde bir blok halinde - Xavi & Iniesta ortada, Messi ve Henry kanatlardan içeriye kat ederek, 4 - 0'lık Bayern maçı- oynamayı prensip edinen bir hücum anlayışını tamamiyle kısıtlıyor. Barça'nın bu sezon attığı goller, bu bölgede yapılan pas alışverişleriyle değil, daha geriden gelinen ataklar ya da Alves temelli sağ kombinasyonlar kaynaklı, bir de Pedro etkisi var tabii, incelenmesi gereken.

Zlatan - Eto'o özellik ve uyum farklılığından Xavi & Iniesta ve Henry, istatistiklerden de anlaşıldığı üzere olumsuz etkileniyor. Henry de kişisel bir düşüş olduğu gerçeğinin de altını çizelim, sadece bu düşüşü Ibra'ya bağlamak haksızlık olur.

Peki, ne olacak bundan sonra, ne olmalı?

Zlatan ile devam edilecek, sistemden taviz verilmeksizin. Ibra'nın Henry'de olduğu gibi uyum sürecini atlatması beklenecek ki bu kupa kayıplarına sebep olabilir, La Liga ve CL'de, Barça artık kusursuz bir makina düzenine sahip değil, Ibra dişlisi arıza veriyor. Messi'yi, geçen sezonda olduğu gibi merkez oyuncu bölgesinde kullanıp, Ibra'dan Henry dönüşümlü bir kanat oyuncusu yaratma çabası da görülebilir, özellikle sıkışan maçlarda. Türkiye'de bu duruma santraforsuz formasyon yaklaşımı yapılıyor, komik! Önümüzdeki sezon için Ibra'yı Henry'ye dönüştürüp Torres, Higuain tarzı daha seri ve bitirici bir merkez oyuncu ile yeniden kusursuzluğa da erişebilir Barça.

Hala en iyiler, şüphesiz, Messi var bir kere ancak geçen sezon kadar verimli bir oyunları yok, Katalan medyası da, Guardiola da bunun farkında. Moralsiz Zlatan'ın arkasında bu kadar çok durmalarının sebebi, başka şanslarının olmaması. En azından Hiddink yok Chelsea'nin başında, Toure geri döndü, Madrid çirkefliği devam ediyor Marca'nın söylemlerinde, önemli bir motivasyon aracı Ronaldo gibi, Xavi de bunu belirtti Messi'yi korurken.

May the Force be with you, Barça!

http://en.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona_season_2008%E2%80%9309

http://en.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona_season_2009%E2%80%9310

9 Şubat 2010

A. Eren Loğoğlu

3 yorum:

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Hocam biraz Galatasaray analizleri vede maç yorumları bekliyoruz.

Saygılar.

CaRtMaNtR dedi ki...

Her ne kadar İbra, Etoo kadar sisteme uymasada sanırım İbra'nın transfer edilmesindeki asıl neden onun geçen seneki Chelsea maçındaki gibi bir durumda icabında iki stoperi birden sırtına alıp gol yapabilecek potansiyeli yani sistemin yetersiz kalabileceği anda tek başına çıkıp terazideki dengeyi fazlasıyla bozabilecek adam İbra

A. Eren Logoglu dedi ki...

@ CaRtMaNtR

Aynı düşüncedeyim transfer hususunda, daha önce de Ibra'nın kilitlenen maçlarda Eto'o'dan daha etkili olabileceğini belirtmiştim ancak bu argüman şampiyonluk değil maç kazandırır gibi bir algı yaratıyor Ibra için. Barça gibi futbol felsefesi olan takımlar için sistemin işlerliği çok daha önemli.