22 Aralık 2010

Hayır Maçı: Federer vs Nadal | Bilbao Savunması



Roger ve Rafa, Afrikalı çocuklar için oynadılar bu defa. İki maç üzerinden planlanan bu organizasyonun ilki Zürih'te, Federer'in evsahipliğinde gerçekleştirildi ve kazanan Roger oldu.

4 - 6, 6 - 3 ve 6 - 3 ile setler 2 - 1 tamamlandı. Federer 2 maç üst üste galibiyetle ayrıldı Nadal karşısında. Rövanş yarın, Madrid'de hem de.

Nadal'ın maç bitimindeki konuşmasında Madrid'de 1 - 1 berabere olduklarını belirtmesi, rekabeti istatistik tutacak kadar ciddiye aldığının işaretiydi.

Herhangi bir hazırlık, antreman, korta alışma gibi bir evre olmadan çıktılar maça ve gayet çekişmeliydi sanki bir turnuva oynanıyormuşçasına.

Grand Slam sayılarında 16 - 9 Roger önde, aralarındaki maçlardaysa 14 - 8 ile Rafa.

Fedex, 6 Wimbledon, 5 Amerika Açık, 4 Avustralya Açık ve 1 Roland Garros, Nadal'sa 5 Roland Garros, 2 Wimbledon, 1 Avustralya Açık ve 1 Amerika Açık kazandı.

Aralarındaki maçlarda tablo, toprak kort Nadal 10 - 2, sert zemin Federer 4 - 3, çim kort Federer 2 - 1 şeklinde.

2 de hazırlık maçı yapmışlardı daha önce, biri sert, diğeriyse fantastik olan yarı çim, yarı toprak zemin idi. Zürih'teki maç da sert zeminde oynandı. Bir de ek bilgi, salonda oynanan maçlarda Federer 3 - 0 öndeydi, durumu 4 - 0'a getirdi Nadal karşısında.

Toplamda 25 maç sonunda, 15 - 10 Nadal üstünlüğü var.

***

Barça, Kral Kupası maçına rotasyon ile çıktı. Pinto, Maxwell, Mascherano, Keita ve Bojan sahadaydı bu sebepten.

İçlerinde görevini en iyi getiren Javier idi, muazzam oynadı. İlginç olan, rotasyona giren 5 oyuncundan üçünün değiştirilmesiydi, Pep yanlış yaptığının farkındaydı.

Maçtan önce Guardiola'nın her maçı aynı onbirle oynayamayız, diğer oyuncuların da oynamaya ve kazanmaya ihtiyacı var söylemi doğruydu. Ancak uygulama alanı, 12 gün sonra maç yapacağı bir zaman mıydı, tartışılır.

Kupa sistemi belli, iki maçlı eleminasyon, ilk maç, kendi sahanda avantajlı bir skor elde edip deplasmana çok rahat çıkılabilirdi, bu şansı kaçırdı Barcelona.

Pep, oyuncu tercihleri dışında ilginç bir denemeye gitti bu maçta da. Santrforsuz oynanan ya da Messi'nin merkezde yer aldığı düzende, Messi olmadığında, onun görevini kim devralabilir sorusuna cevap aradı ve oraya Iniesta'yı yerleştirdi.

Orta üçlü, Masch ve önünde Keita & Xavi'ydi, kanatlarda Pedro ve Bojan, uçta da Iniesta.

Aksaklık, daha önce de vuku bulan Xavi'nin Iniesta'dan ayrılmasının bedeliydi. Bu ikilinin arası, mesafe olarak, açıldıkça, takımın üretkenliği de azalıyor. Top yine Barça'da, sürekli sağdan ve soldan geliyorlar, deniyorlar ama pozisyon bulmakta zorlanıyorlar bu durumda. Bir başka etken de Messi'nin 50 dakika sahada olmamasıydı. Barça, İspanya'ya dönüşüverdi bir anda, gol kısırlığına bürünüverdi.

Bilbao'nun bir avantajı var Barça'ya karşı, yapılı oyunculardan oluşuyor kadroları, özellikle merkez savunma ve önündeki orta sahalar. Bu adamlara çalım atmak zor, geçerken temasta da bulunuyorlar. Chelsea'nın robot görünümlü orta sahasının -Mikel, Essien, Lampard, Ballack- bir alt versiyonu gibiydiler, Javi Martinez ve türevleriyle. Iniesta'nın içerde kaldığı bu yapı Barça'nın ritmini tamamen bozdu. Etkisiz eleman Keita'yla -Inter maçında da aynı sıkıntıyı yaşatmıştı- Xavi'nin terse dönme şansı da ortadan kalktı.

Zaman geçtikçe direnci yükseldi Bilbao savunmasının. Barcelona kalesine geldikleri pek görülmedi zaten, niyetleri de yoktu kupa maçı olmasından ötürü. İyi bir alan savunmasıyla maçı 0 - 0'a bağladılar.

Pep, 1 - 0 ve 0 - 0 arasındaki farkı önemsediğinden Messi ve Villa'yı oyuna aldı, Barça kendine has hücumlarına geri döndü son 30 dakika ancak yetmedi.

Bu arada Sevilla'dan gelen Adriano'nun kredisini tüketmeye başladığını ve Bojan'ın hayal kırıklığı yaratmaya devam ettiğini de belirtmeliyim.

Tur 2. maça kaldı, çok zor olacak ama Barça yolunu bulacaktır.

22 Aralık 2010

A. Eren Loğoğlu

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazılarınızı severek takip ediyorum.Merak ettigim maçı nasıl izliyorsunuz.(Link yada kanal adı verirmisiniz?).Teşekkürler

A. Eren Logoglu dedi ki...

Net üzerinden maç izlemiyorum, ayrıntıları yakalamak zor.

TV için maç yayınlarının nerede olduğu bilgisini veren iyi bir site var;

http://liveonsat.com/today.php

Elbette izlemek adına, bu yayınları gösterecek ekipmanlara -çanak, şifre çözen bir receiver- da sahip olmak gerekiyor. Sky Calcio HD'den takip ediyorum daha çok.

Roger vs. Rafa maçını da Eurosport HD yayınlıyordu.

Nette ise sanırım şurdan bakılabilir;

http://atdhe.net/

Adsız dedi ki...

biri resmi diğeri hazırlık 2 sert zemin galibiyeti ekleyelim nadala.