20 Haziran 2010

NBA Finals Game 7



Beat LA çırpınışları arasında bir sezon daha sona erdi ve yine kazanan Hollywood oldu. 2 yıl üst üste Kobe ve arkadaşları NBA Şampiyonu oluyor, 3 yıldır da Final Serisi'ne geliyorlar, üzerinde durulması gereken bir başarı öyküsü bu.

Asıl adam Kobe gibi dursa da takımı bu noktaya taşıyan, bir seviye daha yükselten isim Katalan Gasol. Onun öncesinde ve sonrasında diye ikiye ayrılabilir Kobe'nin kişisel tarihi, tıpkı Shaq'le birlikte ve ayrı olarak değerlendirilmesi gibi.

7. maç serinin tamamen dışında, NBA tarihinin en önemli rekabetine yakışır biçimde bol aksiyon, gerilim ve heyecan doluydu. Kobe gibi bu anlar için yaşayan bir adam bile, bu kadarı bana çok, sahne Michael Jordan'ındır dedi. Her iki takım da şampiyon olabilirdi, muazzam 3.5 çeyrek oynayan ve son 6 dakikaya kadar sürekli önde olan Celtics, LA oyuncularının faul çizgisine gelmelerine olanak tanıyınca maçı kaybetti, çünkü her iki takım da artık hücum edemez hale gelmişti. Kobe, Gasol, Pierce, Allen % 35 şut yüzdesinin altında gezinip durdular ki, böyle bir olayın bir daha aynı anda olma olasılığı yoktur sanırım. Eller titredi, savunmalar sertleşti, sorumluluktan kaçıldı, 7. maç psikolojisine dair ne varsa sahadaydı.

Phil Jackson 12. yüzüğü, Kobe 5. yüzüğü taktı. Artest ve Fisher'ın maçın son anlarındaki 6 sayılık katkısı en kritik noktaydı, kırılma anından uzak tuttular Lakers'ı. Ariza & Artest değişikliğinin yanlış olduğunu savunmuştum, bu maçla Artest bu tür eleştirilere kısa ve net bir cevap verdi.

Kobe 2. kez Finals MVP seçildi. Kanımca basketbol tarihinin en iyi ikinci oyuncusu tanımlamasını rahatlıkla verebilirim kendisine, Michael Jordan'ın altında ancak diğerlerinin -Magic, Bird, vs.- üstündedir artık bu adam. LA Lakers'tan nefret etsem de Kobe'yi severim, sadece Jordan ile karşılaştırılmasını ve daha iyi görülmesini doğru bulmam, kızarım. Önce 2008 Finalleri, şimdi de 7. maç performansıyla Jordan olmadığına dair eleştirileri göğüslemesi gerekecek ki ben de bu gruba dahilim.

Herşey Hollywood'un istediği gibi oluyor son 2 sezondur, hak ediyorlar da. Hakem hataları mutlaka olacak, Kobe'nin hücum faulu verilebilirdi ama bu yaklaşım üzerinden hele de NBA'de bir sonuca varılması olası değil. Celtics geçtiğimiz yıl Garnett'in olmamasının etkisiyle finale gelememiş ve Lakers kolay bir şampiyonluk elde etmişti, bu yıl geldiler ancak Garnett artık eski seviyesinde değildi, aldığı ribaund sayısı da bunu gözler önüne seriyor, her ne kadar 7. maçta korkusuz bir havaya bürünmüş olsa da.

Pierce ve Allen'ın kontrat sezonları sanırım. Allen ile mid level exception yapıp Wade hamlesi olursa Celtics yeniden Lakers'ın karşısına çıkabilir.

20 Haziran 2010

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: