06 Temmuz 2010

Kontenjan



Son durum,

iki formasyon, 4 - 3 - 3 ve 4 - 2 - 3 - 1

4 - 3 - 3;

____________1___________
2______4________5______3
____________6___________
_______8________10______
____7_______________11__
____________9___________

1 - Leo, Aykut, Ufuk

2 - Sabri (Lucas)

3 - H Balta, Çağlar

4 - Lucas (H Balta)

5 - Servet, G Zan, A Turan

6 - M Sarp, Musa

7 - S Özkan (Elano)

8 - Elano, Barış

9 - Baros, M Batdal

10 - Ayhan, E Çolak (Arda)

11 - Arda (S Özkan)

Pozisyonları değerlendirmeden önce geçmiş performanslarını göz önüne alarak Aykut, M Sarp ve Barış'ın takımdan ayrılması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca Servet'in söylemlerinin sonucu olarak bir yaptırıma uğramasının Rijkaard'ın takım üzerindeki etkenliği açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Ayhan'dan da artık beklenti içine girmemek gerekir.

2, 3, 4, 5, 8, 9 ve 11 ideal 11 için beklentileri karşılayabilecek isimler. 4 topu oyuna sokan, 5 topu karşılayan olarak merkez savunmada birbirini dengelemede açısından idare edebilirler.

1, 6, 7 ve 10 çok yetersiz. 7 olarak Keita kalsaydı, burası da ideal kısımda sayılabilirdi.

Sabri, H Balta ve Arda'nın yerli kontenjanından dolayı ilk 11'deki yeri kesin. Diğer 2 yerli kim olacak cevaplanması gereken ilk soru. Kanımca 5 pozisyonu için bulunan 3 alternatif yeterli.

Sebebine gelince önünde oynayacak defansif özellikleri yüksek olan 6 ve 10 pozisyonlarıyla geçen sezon gibi zayıf halka olarak değil, tamamlayıcı parça gibi gözükeceğini düşünüyorum 4 pozisyonunun yanında. 4 ve 5 top dağıtan ve karşılayan, top tekniği yüksek olan ve markaj yeteneği yüksek olan iki dengeli merkez savunmacılar olarak düşünülebilir, orta sahası oyunun her iki yönüne daha egemen olabilen bir takımda.

Lucas'ın yanında 5 pozisyonu için elde bulunan 3 alternatif yeterli diye hesaplanırsa geriye sadece 1 yerli bulmak kalıyor ve mevcut kadroda bence bu oyuncu yok. 1 pozisyonu için Aykut ya da Ufuk'tan birinin düşünülme sebebi de kontenjan sıkıntısı, el mahkum yani. Bence bu bile çözüm değil açıkça. Dünya Kupası'nda birkaç maç iyi performans göstermiş biri değil -Enyawa, Suleymanou, Kingson gibi- major liglerde uzun yıllardır istikrarlı biçimde oynayan bir isim bulmak gerekiyor, Mondragon gibi. Leo'nun kaldığını düşünmek bile istemiyor, olasılıklara katmıyorum.

1 pozisyonu için yerli düşünülmezse, 6, 7 ve 10 pozisyonundan biri yerli olmak zorunda. 6 için Musa ve 7 için S Özkan var ve her ikisi de gözü kapalı umut bağlanacak isimler değil, uluslararası seviyede yerli oyuncu bulmak da çok zor, Avrupa'da oynayan isimlere yönelmek ihtiyacı doğuyor haliyle. Türkiye içinden ilk 11'de oynayacak seviyede birisini bulma şansı da yok neredeyse.

Yerli sorunu halledildikten sonra -ya da yerli kaleci riskine girilip ki intihar, Ufuk patlama yapacak da- daha çözülmesi gereken ciddi bir yabancı kontenjanı durumu var.

6 + 2 + 2 = 10 kontenjanı nasıl değerlendirilecek, + 4 düşünülüyor mu çünkü mevcut durum o kadar vahim ki bu anlamda + 4 sıra alabilecek mi, belirsiz.

Ayrıca Elano'nun kalıp kalmayacağı da şüpheli, keza Arda'nın da. Yani 8 ve 11 pozisyonları da her an boşalabilir. Elano giderse takımda sadece 2 yabancı kalıyor, bu en az 4 yeni yabancı anlamına geliyor, zorlu bir uyum süreci de yaşanacak, görünen bu.

Elano kalırsa 8 pozisyonunda başarılı olamadığı göz önüne alınıp, biraz daha öne kayan bir formasyon denecektir yani 4 - 2 - 3 - 1'e yaklaşan bir oyun yapısı. 6 ve 10 pozisyonunun defansif yönünün daha iyi olduğu bir yapıda da Elano yüksek verim sağlayacaktır önde oynayarak.

6 ve 10 için yabancı düşünülüyor. 4, 8 ve 9 zaten yabancı, eder 5, bir de kaleci yabancı olursa kontenjan doluyor. 7 pozisyonunda S Özkan'a kalınıyor. Nereden tutarsınız tutun elinizde kalıyor.

Kaleci yerli olsa, 7 pozisyonuna iyi bir isim gelebilir Keita'nın yerine ama akıllar hep kalecide olur her maç öncesi. Rijkaard şunu da düşünüyor olabilir, Barcelona'da Rüştü yerine şans verdiği V Valdes, o zamanlar çok kötü bir kaleciydi, nasıl kaleci olunur bilmiyordu, acemiydi diyelim. Şu an ise çok iyi bir kaleci her açıdan. Oynatarak kaleci kazanabileceğini tecrübe etmiş bir teknik adam olarak Aykut ve Ufuk üzerinden bir denemeye yönelebilir.

Öyle sıkıntılar var ki, Arda da kalmazsa örneğin, yerli kontenjanı sorunu da büyüyecektir.

Galatasaray'ı yönetenlerin şu hesabı da yapması gerekiyor. 6 + 4 demek Avrupa maçlarında 10 yabancıyla sahaya çıkabilmek anlamı taşıyor, yanlışım yoksa. Bu da Rijkaard'ın en azından bir kulvarda işlerini çok kolaylaştırır çünkü özellikle Avrupa'da futbol altyapısı almış oyuncuların çok olduğu bir takımın istenenleri yapma şansı da artmış oluyor.

4, 6, 7, 8, 9 ve 10 için yabancı oyuncular ilk 11'de yer aldığında, + 2 olarak, 7 ve 11 pozisyonlarını birlikte yedekleyebilen bir isim ve 8 ve 10 pozisyonlarını birlikte yedekleyebilen bir isim, rotasyonu doğru sağlamak açısından önem taşıyor.

Tribünde oturacakmış gibi düşünülen diğer + 2 için de bir genç merkez savunmacı, bir de 2 ve 3 pozisyonu için genç bir bek transfer edilebilir. Sirkülasyonu bozmamak adına + oyuncuları mevcut yabancıların pozisyonuna göre belirlemek de uygun olabilir çünkü pozisyon 2'den Sabri sakatlandığında yerine yabancı oynatmak, bir başka pozisyondaki yabancıyı kenara alma zorunluluğunu ortaya çıkarır ki işler daha karmaşık bir hal alabilir.

4 - 2 - 3 - 1;

____________1___________
2______4________5______3
________6______8________
____7_______________11__
___________10___________
____________9___________

Elano'yu Brezilya'da olduğu gibi pozisyon 7 için düşünmek, Arda'yı 10 ya da 11 gibi düşünmek, bu üç pozisyondan birine transfer ihtiyacı doğuruyor. Kaka rolünde bir oyuncuya Galatasaray'ın para yetiştirebileceğini düşünmek ahmaklık olur. Bulabildiği en iyi isim Lincoln'dü işte.

Rijkaard şu an çok ilginç ve cesur bir şekilde, yeni transfer edilen 5 yerliden belki de en az ikisini ilk 11'de düşünüyor olabilir çünkü başka türlüsü akla yatmıyor. A Turan ya da Çağlar'dan biri savunmada, Musa ya da S Özkan'dan biri de orta alanda düşünülürse, Sabri, H Balta ve Arda'yla birlikte 5 yerli kontenjanı tamamlanıyor, kaleci için yabancı kontenjanı açılıyor.

Bu kadar beyin fırtınasından sonra son duruma tekrar bir göz atalım;

4 - 3 - 3 üzerinden, 4, 8 ve 9 yabancı, 6 ve 10 da, bu kontenjandan yani 1 veya 7 yabancı olacak, muhtemelen 7 pozisyonu.

Yetersiz pozisyonlara en iyi isimler de transfer edilse;

A) Ufuk, Sabri, H Balta, Lucas, Ali Turan, Y Toure, Messi, Elano, Baros, Xavi, Arda

B) Casillas, Sabri, H Balta, Lucas, Ali Turan, Y Toure, Tuncay, Elano, Baros, Xavi, Arda

C) Casillas, Sabri, H Balta, Lucas, Ali Turan, Y Toure, Messi, Hamit, Baros, Xavi, Arda

D) Casillas, Sabri, H Balta, Lucas, Ali Turan, Y Toure, Messi, Hamit, Baros, Xavi, Tuncay

E) Ufuk, Sabri, H Balta, Lucas, Puyol, Y Toure, Messi, Hamit, Baros, Xavi, Tuncay

F) Ufuk, Sabri, H Balta, Lucas, Puyol, G Inler, Messi, Elano, Baros, Xavi, Arda

G) Ufuk, Sabri, H Balta, Lucas, Puyol, Musa, Messi, Elano, Baros, Xavi, Tuncay

Olasılıklar sonsuza kadar gider, bu tablo bence şunu gösteriyor, işin içinden çıkılacak gibi değil, 'May the Force be with you' denebilir ancak yönetime. Kewell ve Keita'yı tutup Gio'yu yeniden kiralayıp 2 orta saha oyuncusu, bir kaleci üzerine yoğunlaşmak daha kolay olabilirdi.

İsimlere takılmadan -illa Tuncay olsun diye değil ama seviye olarak ancak yerli birkaç isim var- muhtemelen A seçeneği olacak. Kanımca C benzeri bir yapı tercih edilmeli. Tablo dikkatli incelendiğinde orta üçlüye en az 1, hatta 2 yabancı gerekliliği görülüyor, her seferinde Xavi ve Yaya Toure'yi eklemek gerekiyor çünkü.

Düşünülen yaklaşık olarak şu herhalde A seçeneğine göre;

Ufuk, Sabri, H Balta, Lucas, Ali Turan, J Jones, A Sanchez, Elano, Baros, Kallström, Arda

Böyle bir yapılanmada bile 2 pozisyonda riske girilmesi gerekiyor, Ufuk ve Ali Turan ile, umarım yeni 5 yerli oyuncu çok ciddi katkı sağlar, buna çok ihtiyaç var.

Bir de mutlaka 6 + 4 ciddi olarak doldurulmalı ve Avrupa Kupası maçlarında kullanılmalıdır.

6 Temmuz 2010

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: