04 Haziran 2011

23. Kez Finalde, Roger Yeniden Sahnede



Roland Garros Tek Erkekler'de Yarı Final maçları tamamlandı ve tarihin en iyi tenis oyuncusu Roger Federer ve tarihin en iyi toprak kort oyuncusu Nadal finale yükseldiler.

Son 6 yılda 5 Fransa Açık şampiyonluğu görüp sadece Soderling'e yenilen Rafa için bu durum olağandı.

Rafa'nın elendiği yıl Roland Garros'u kazanan ve kariyerinde eksik bırakmayan Fedex içinse muazzam bir iş Djokovic'i eleyip bir defa daha finale gelmek.

Çünkü Roger Ağustos ayında 30 yaşına girecek olan ve son 4 GS'de final görememiş, kariyeri düşüşe geçmiş bir tenis oyuncusuydu.

Kariyerinin 5. Fransa Açık Finali, oraya gelme konusunda Nadal'dan aşağı kalır yani yok.

Avustralya Açık'ta 5, Wimbledon'da 7, Amerika Açık'ta da 6 kez finale çıktı.

Dört farklı GS'de bunu başarabilecek, belki de yanına yaklaşabilecek tek isim Nadal ama hala çok çok zayıf ve bu istatistikler Federer'in ne kadar komple bir oyuncu olduğunu da açıkça gösteriyor.

Avustralya Açık'ta 1, Wimbledon'da 4, Amerika Açık'ta 1 kez finale çıktı. Nadal'ın performansları dönemsel 2008 ve 2010 gibi, süreklilik içermiyor.

Toplam finale çıkma sayılarında Federer'in 23'e 13 gibi müthiş bir üstünlüğü var.

Nadal 25 yaşına girdi ve karşısında Djokovic gibi stratejik oynayabilen bir rakip bulacak, arayı kapatabilir mi, hep birlikte izleyeceğiz.

Ne ironi ama! Aynı çorabı Rafa Fedex'in başına örmüş ve pek çok defa şampiyon olmasını engellemişti, ona özel taktiğiyle. Bir benzerini Novak yapıyor şimdi Rafa'ya.

Bir başka ilginç nokta üst üste 4 kez Nadal'ı yenme başarısı gösteren Djokovic'in Federer'le eşleşmese Roland Garros finaline geleceğiydi. Muhtemelen de Nadal'ı yenecekti, ona ters geldiği için.

Federer'in zaferini büyüten asıl unsur da Novak'ın 43 maç üst üste kaybetmeden bu noktaya erişmesiydi. Vilas'ın üst üste 46 maç yenilmeme rekorunu kıramadığı gibi, McEnroe'nın sezon başlangıcı olarak üst üste 42 maç yenilmeme rekorunu da yakalayamadı, 41'de kaldı.

Bunu ancak Federer başarabilirdi işte, keza Madrid ve Roma'da Nadal iki kez bu fırsatı, hem de toprak kortta değerlendirememişti. Tek detay o maçların 3 set üzerinden oynanmasıydı.

Tarihin en iyisi sıfatıyla, hafife alınan şampiyon yüreğini birleştirip alt etti yenilmez denilen Djokovic'i Fedex. Bunu en iyi olduğu kortta değil, en kötü olduğu yerde başardı üstelik.

Yarın Nadal'a kaybedebilir, bu hiçbir şeyi değiştirmeyecek ama ya kazanırsa ona dair şüphesi olanların zihninde zerre kadar bile olsa soru işareti kalır mı? Kalmamak zorunda.

Federer 30 yaşına doğru tenis tarihini yazmaya devam ediyor, Roger dönemi bitmedi daha diyor. Önünde Wimbledon var, evi. Hala 17, hatta 18, 19 GS'i kovalıyor ve biraz da 2012 Olimpiyatlarını.

O başarmayacak da kim başaracak!

Tarihin en iyisi, majesteleri yeniden döndü aramıza, geçiçi olmamasını dileyelim.

4 Haziran 2011

A. Eren Loğoğlu

2 yorum:

koala dedi ki...

Biraz önce forumdan okudum. Eline sağlık. Dünkü maçı da kaçırdım, gece izleyeceğim

Adsız dedi ki...

nadal federeri çim ve sert grand slamlerinde yendi ama federer bunu roland garrosta yapamadıysa bile sonuçta nadalı yenebilir, garip olan rakibinin en iyi olduğu yerde onu mağlup etmesi filan değil, roland garrostaki 4 karşılaşmalarının hepsinde nadala yenilmesidir