Barça asistan teknik direktörü (coach) Tito Vilanova'nın maç sonrası verdiği röportajın bazı detaylarına göz atalım;
"Topa çok sahip olmanın ana sebebi Xavi & Iniesta ve onlara yaklaşan Messi, artı olarak da Sergio ve Alves'in öne çıkışlarıydı. United eğer blokları içe doğru daraltırsa Alves tehlikesi doğuyor, dışa doğru açılırlasa da merkezde yer alan silahlar.
Bizimki gibi takımlarla oynamak zordur, çünkü sürekli bir çözüm söz konusudur, pek çok farklı yöntem karşısında oynamaya alıştık.
Ceza sahası dışından şut atmak maçtan önce konuştuğumuz bir şeydi. Bilinen oyunumuzu sergilediğimizde bizi ceza sahası içinde (Vidic & Rio) durdurabilirlerdi.
Bu olasılığı gelecek maçlara da taşımak istiyoruz. Pep'le buna devre arasında karar verdik."
Ekleme / çıkarma yapmaya gerek yok sanırım, net anlatıyor.
***
Şampiyonlar Ligi Finali'ne dair bir görsel var, ona da değinelim kısaca;
http://www.youtube.com/watch?v=NDsGMt0M4vc
0.50'ye kadar süren pozisyonda, başlangıç olarak takımın hücum bölgesine nasıl yayıldığı anlatılıyor.
Messi sahte 9 numara olarak orta sahayla bütünleşip 3'e 3 paylaşım yaratıyor, sayısal üstünlüğün rakibe geçmesini engelliyor. Pedro sol çizgide, genişlik katıyor, Villa en uçta ve Alves de sağ koridorda kalıp Park'ın orta bölgeye yardıma gitmesinin önünü kesiyor.
Messi, Xavi ve Iniesta paslaşma ve topsuz yer değiştirmelerle üç orta saha oyuncusunu (biri Valencia, kenar) aynı anda ekarte edip arkalarında bırakıyorlar. Karşılarında dörtlü bir çizgi savunma ve yardıma gelen Park var sadece, Alves de koşusuna başlıyor.
Ön kesiciler geride kaldığından Evra müdahale için bölgesini boşaltıyor ve Iniesta oraya sızan Messi'yi görüyor.
Gol pozisyonu. Ceza sahasında 4 Barçalı hemen dışında da Alves bekliyor.
Kazanılan topu Rio uzun oynamak zorunda kalıyor ve Sergio topu kontrol edemeyince Rooney açık alanda Javier'le yan yana koşusuna başlıyor. Savunmada 4 Barçalı ve sadece 2 United oyuncusu bulunuyor atağa çıkmak üzere.
1.46'ya kadar süren pozisyonda, Manchester United'in Barça'ya göre nasıl konumlandığı anlatılıyor.
Messi, Iniesta ile paslaşarak ve topsuz yer değiştirmelerle takımı öne çıkarıyor, trafiğe Sergio da katılmış durumda Xavi'yle birlikte.
Bekler Alves ve Abidal de yeterince öne çıkıp rakip kenar oyuncularının (Valencia, Park) içe gömülmesini engelliyorlar ve bu da Xavi, Messi ve Iniesta'nın merkezi domine etmesini kolaylaştırıyor.
United'in bariz 4 - 4 - 1 - 1 formasyonu Hernandez dışında görülebiliyor.
2.19'a kadar süren pozisyonda, ilk golün gelişimi anlatılıyor.
Pique Rooney'in çıkmadığı hava topunu karşılayıp takımının orta sahada sayısal üstünlük kurmasına ön ayak oluyor. Sergio, Xavi ve Iniesta'nın karşısında sadece Carrick ve Giggs var, Rooney gecikiyor.
Küçük bir pas / topsuz hareket oyunuyla Xavi kendini iki ön kesicinin arkasında ve geniş alanda yalnız buluyor.
United savunması yine çizgi halinde yakalanıyor, Giggs'in yetişmesi zor. Evra Messi'ye önlem almak isterken alanını boşaltıyor ve Pedro oraya sızıp golü kaydediyor.
3.07'ye kadar süren pozisyonda, Barça'nın ikinci golünün gelişimi anlatılıyor.
Rooney ve Park verkaçlarla atağa çıkmak isterken topu kaybediyorlar.
Oyun topun kazanıldığı bölgede yoğunlaşınca Barça kanat değiştirmeyi tercih edip oyunu genişletiyor.
Xavi, Iniesta ve Messi yine üçe iki durumunda orta sahaya karşı. Valencia ve Giggs pozisyonlarını tamamen yitirmişler. Messi'nin şutu esnasında yanına gelen Evra.
3.40'a kadar süren pozisyonda, Barça'nın savunmayı nasıl yaptığı anlatılıyor.
United tamamen ceza sahası ve çevresini savunuyor. Bu sebeple oyuncuların çoğu kendi yarı alanlarında. Kazanılan topu Park uzun aktarmak istiyor çünkü Barça yarı alanda hemen baskı yaparak onu bu tercihe zorluyor aslında. Ve tehlike doğmadan önleniyor isabetsiz girişimle.
4.30'a kadar süren pozisyonda, Barça'nın topu kaybettikten sonra nasıl kazandığı anlatılıyor.
Topun kaybedildiği an kovalamaca başlıyor. Barça her oyuncuya baskı yapıp topun ileri taşınmasını engelliyor. Oyun United sahasından diğer yarı alana geçmiyor ve kısa bir süre sonra hata yapıp topu Barça'ya teslim ediyorlar. Ve bu bölgede yapılan kayıplar gol pozisyonu anlamı taşıyor.
Son olarak, Busquets'in doğru tercihleri anlatılıyor.
Kaleciden aldığı topta rakibin koşusunu görüp yönünü değiştirmesi, dikine paslarıyla orta saha oyuncularına yarattığı boşluklar görülebiliyor.
***
Kulüp bu yaz gerçekleşecek maç programını açıkladı;
Hazırlık maçları
23 Temmuz Hajduk maçı Split'te
Audi Kupası
26 Temmuz Porto Allegre maçı Münih'de
27 Temmuz AC Milan / Bayern maçı Münih'de
Amerika Turnesi
30 Temmuz Manchester United maçı
3 Ağustos Chivas maçı
6 Ağustos Club America maçı
Resmi maçlar
İspanya Süper Kupası
14 Ağustos Real Madrid maçı Bernabeu'de
17 Ağustos Real Madrid maçı Camp Nou'da
La Liga
21 Ağustos ? Fikstür belli değil daha
UEFA Süper Kupa
26 Ağustos Porto maçı Monaco'da
Ayrıca ekleyelim bilgi olarak Aralık ayı içersinde Japonya'da Dünya Kulüpler Kupası oynanacak. Barça, Monterrey, Auckland City ve açıklanacak dört takım ile.
***
Teorik kusursuzluk denklemi, ideal 4 - 3 - 3 görseli;
Transfer listeleri şekilleniyor hafiften. Sezon içersinde sürekli vurguladığım gibi ana hedefler Cesc, Rossi, Alexis Sanchez, Javier Pastore, Agüero gözüküyor.
Omurgaya Thiago ve Fontas eklemeleri de düşünüldüğünde, stoper, sol bek de transfer edilebilir. Maxwell, Milito'nun ayrılması an meselesi.
Abidal daha çok merkez savunma olarak oynayacak önümüzdeki sezon, sözleşmesini uzatırlar.
Xavi / Cesc denklemini Guardiola çok istiyor, Rosell temkinli yaklaşıyor çünkü bu kadar para ödenecek oyuncunun kenarda bekleme olasılığı da var ve aynı bedel ile başka bölgeye transfer yapma şansı ellerinden alınmış oluyor onun düşüncesine göre.
Xavi, Cesc ve Iniesta'nın aynı anda sahada olduğu denklem bu sezonki kadar kusursuz olmayacaktır. Andres'in sola atılması, Xavi'yle olan topsuz yer değiştirmeler, paslaşmalar ve boşluk yaratma sekanslarını düşürecektir. Keza Xavi ve Cesc'in iki pasör olarak yan yana olmalarından aynı etkiyi beklemek de yanlış olur. Üçünün bir arada olup Xavi'nin geriye atılması olasılığı da var göz ardı etmeyelim, hatta Sergio'nun üçlü savunmanın merkezinde denenme sebebi biraz da bu yüzden. Xavi geriye atılırsa Sergio kadar top kazanabilir mi, bunun yanında Cesc en az onun kadar üretken olabilir mi, zaman gösterir. Elbette Xavi'nin de sürekli öne çıkacağını unutmamak gerekiyor.
Daha önce kullanılan ve olası Cesc transferiyle revize edilecek 3 - 3 - 3 - 1 görseli;
Burda oyunun kaymasına göre Pique ve Abidal'in kenarlara açıldığı Sergio'nun tamamen öne çıkarak Xavi'yle bütünleştiği, Xavi'nin de Sergio'dan güç alıp Cesc ve Iniesta'ya katıldığı, Villa'nın gezgin ama daha çok sola yatkın uç oyuncu modelini benimsediği, Messi'nin sahte 9 numaraya devam ettiği bir 3 - 3 - 3 - 1 (3 - 4 - 3'den türeyen) görülebilir. Villa'nın yanında en uç bölgede Alves ve Pedro var teoride.
4 - 3 - 3'e göre orta sahada bir oyuncu fazla oynatma şansı beliriyor. Alves'in kanat üretkenliği artıyor, nerdeyse forvet gibi davranabiliyor. Xavi, Cesc ve Iniesta aynı anda ve en önemlisi merkezde birbirine yakın oynayabiliyor. Messi de geriye gelerek onlara katılacak.
Rossi'nin tercih edilme sebeplerinden biri de bu sistem, Villa / Rossi değişikliğiyle özellikle Real Madrid gibi katı oynayan takımlara karşı daha seri, dikine giden isimlere ihtiyaç var, Afellay da bunlardan biri.
Yine Rossi, Villarreal'deki rolüyle Messi'nin sahte 9 numara görevine de en uygun isim, üç yılın ardından bazı zamanlar Leo'yu dinlendirmek gerekecektir.
Pedro / Rossi / Messi gibi çok keskin bir üçlü denenebilir veya Pedro'nun formsuzluğunda David Villa konumlanabilir. Daha atladığımız bir Afellay olacak, önümüzdeki sene müthiş bir patlama yapacağını şimdiden öngörebiliyorum, Di Maria'nın Madrid'e verdiği kadar bir katkı bekliyorum ondan.
4 - 3 - 3 içersinde Xavi'yi daha ekonomik kullanmak amaçlı Xavi / Cesc rotasyonuna da gidilebilir. Keita'nın 27 maç ilk onbir çıktığı düşünülürse Cesc de sorun çıkarmayacaktır 30 - 40 maç bandında kalmaya. Sezona Sergio'nun alternatifi olarak başlayan Javier'in 35 maç ilk onbir çıkması da önemli bir veri sağlıyor bize. Pep, oyuncuları küstürmeyecek şekilde rotasyona dahil etmeyi çok iyi beceriyor.
Aslında 3 - 3 - 3 - 1 formasyonunda Xavi'nin önde oynamasının büyüteceği sorunlar da baş gösterecek. Bu sezon Pep'in yaptığı deneylerde geride Sergio ya da Javier oynadı, önünde de duruma göre yine ikisinden biri. Yani asli tanımı ön kesici olan iki oyuncu kullanıldı bu kritik pozisyonlarda. Xavi'nin bu bölgeye adaptasyonu nasıl olur, bunu ancak sahada görebiliriz.
Alternatif 3 - 3 - 3 - 1 görseli, Pedro çok geride;
Ben çok taraftarı değilim bu sistemin ancak bazı maçlarda oyunu gerçekten açtığına da şahit olundu, göz ardı edemeyiz. Yeri geldiğinde bu sistemi kullanmak veya yine sezon boyunca Barça'nın yaptığı gibi maç içersinde bile sistemi dönüştürebilmek de önemli bir opsiyon sağlıyor anti tezler için.
Daha detaylı eski üçlü savunma deneyi incelemeleri;
http://erenlogoglu.blogspot.com/2010/12/barca-rubin-uclu-savunma-pas-says.html
http://erenlogoglu.blogspot.com/2010/10/3-3-3-1.html
http://erenlogoglu.blogspot.com/2011/03/bu-defa-olmad.html
http://erenlogoglu.blogspot.com/2011/03/uc-yl-ust-uste-sampiyonluk-yolunda.html
Valencia maçında yayılım;
Geçen yazdan kalma Cesc değerlendirmesi;
http://erenlogoglu.blogspot.com/2010/06/bkmadan-cesc-markajna-devam.html
Guardiola'nın gelecek sezon bulacağı yeni futbol sihrini (anti tezden doğan sentez) sahada görüp onaylamak en doğrusu, bekleyelim, hele bir Cesc gelsin önce!
***
Final sonrası izlenimler, birkaç not;
- İspanya futbol tarihinde en çok resmi kupa kazanan takım 77 ile Barça oldu, Real Madrid 76 kupayla ikinci sıraya düştü.
- Barça, futbol tarihinde 4 defa duble (Avrupa Kupası -ŞL-, lig şampiyonluğu) yapan ilk takım oldu, AC Milan, Ajax, Bayern ve Real Madrid 3'te kaldılar.
- Atletico Madrid CEO'su Gil Marin, Agüero her yere gidebilir, Real Madrid'e asla dedi. Pek inandırıcı bulmadım.
- Eski Dünya Kupası Gol Kralı Fontaine, 1958 ve 1970 Brezilya'sı, Cruyff'un Ajax'ı ve Di Stefano'nun Madrid'i olağanüstüydü. Futbol olarak bu Barcelona en iyi takım beyanatını veriyordu.
- Eski bir Barçalı, İngiliz Gary Lineker, büyük takımlar sadece kupa kazanmazlar, büyük takımlar futbolun oynanma şeklini de değiştirirler. Barça'nın yaptığı budur, tarihin en iyi kulübü olmaya doğru ilerliyorlar şeklinde konuşuyordu.
- Phoenix Suns oyuncusu ve 2 kez sezon MVP'si seçilen Steve Nash, Barça, bugüne kadar seyrettiğim en iyi takım diye belirtiyordu görüşlerini.
- 90'ların başındaki AC Milan'ı yaratan Arrigo Sacchi, France Football dergisi yıllar önce futbolun benim AC Milan'ımdan sonra aynı kalamayacağını yazıyordu, şimdi aynısı Barça'yla gerçekleşiyor. Bu Barça'nın tarihin en iyisi olup olmadığını bilmiyorum ancak efsanevi bir takım, onları izlemenin keyfini hissediyorum diyordu.
- İtalya Milli Takımı Teknik Direktörü Marcelo Lippi, bu Barcelona gelmiş geçmiş iyi takım, gördüklerim arasında, hiçbir takım geçmişte bu kadar güzel oynamamıştı, mutlaka Herrera'nın Inter'i, 70'lerin Ajax'ı, Sacchi'nin Milan'ı gibi istisnalar vardı ancak bu takım eşsiz bir fenomen diyerek sözlerine son veriyordu.
- Eski Liverpool oyuncusu Alan Hansen'e göre tarihin en iyi üç takımı;
1) 2009 - 2011 FC Barcelona 2) 1970 - 1973 Ajax 3) 1977 - 1981 Liverpool
1 Haziran 2011
A. Eren Loğoğlu
Endüstriyel Koreografi
-
Bursaspor'lu taraftarın Atatürk Stadyumu yıkılmadan önce kale arkasında
"Yeni Linea" için yapmış oldukları koreografi çok konuşulmuştu.
"Endüstriyel F...
23 saat önce
7 yorum:
Bu sezon Barcelona maçlarının tamamına yakınını izledim. Valencia maçı alınan 3 puana rağmen gerçekten Barça standartlarında kötü performans gösterilen maçlardan biriydi. Zaten golde klasik dizilişe dönüldükten sonra gelmişti. 3-3-3-1 oynanırken topla oynama yüzdeside ciddi oranda düşmüştü.
Cesc gelir, gelmez bilmem ama dizlişin değişmemesinden yanayım. Ama Cesc 1-2 sene sonra gelip yavaş yavaş Xavi'nin yerine hazırlansa daha iyi olacak sanki. O yerin dolması çok zor gerçi ama...
en şikayetçi olduğum konu şu: bu sene pep'in bir sözü vardı. "insanlık dışı bir fikstürle mücadele ediyoruz" hakikaten oyuncular adına ben yoruluyorum, ben endişe ediyorum. her kulvarda finale kadar götürdükçe oyuncular telef oluyor. hele geçen sene dünya kupası da vardı.
abi öyle güzel yazıyon ki yazıların bitmesin diye düşünüyom okurken bitince de yeni yazını bekliyorum.
teşekkürler
xavi çok önemli...ona en yakın durumdaki san andres bile xavi yokken onu etkisinin yarısına yaklaşamıyor.ayrıca andresi sola atmak akıllıca olmaz.xaviyle yakın olmalı.garanti paslar sonrası soliçten yaptığı delici driplinglerdir onu san andres yapan ve ayrıca topu kaptırmayışı.
portekizli biri alınmasın da..kim gelirse gelsin.
cesc 2 sene sonra gelsin, xavi yaşlanınca keita, afellay, thiago 2 sene daha idare eder , ya da daha ucuza alternatif kim olabilir? bence afellay xavi için de denenmeli ya da cesc gelsin yedek olsun 2 sene. 3 3 3 1 olmaz hocam, 4 3 3 gerçekten müthiş, ama sahte 9 numara gerçekten iyi oldu, gerçi eto'o yu unutma unutturma diyorum hocam :)
bu arada hocam bence bir stoper, bir de sağ bek lazım bence. maxwell, adriano, abidal sol tarafı idare eder. fakat bir stoper lazım. pique puyol abidal yetmez, masc'da oynar ama her zaman değil sonuçta. bir de hala yedek sağ bek yok. dani alves yedeği puyol. bence rossi ve cesc'den ziyade. sağbek ve stoper lazım derim. cesc gelecekse 2 sezon yedek kalmayı kabul edecek.sıkıntı çıkaracaksa gelmesin, ama bence gene alınmayacak. rossi gelecek.
Yorum Gönder