02 Ağustos 2011

FC Barcelona 2011 - 2012 Sezonu Başlasın!



Totemlerden başlayalım;

San Antonio Spurs'un sonu tek sayıyla biten senelerde şampiyon olması illüzyonu gibi, Barça'nın da son üç senesindeki ŞL başarısı benzer bir yoldan yürüyor.

Formanın önünde artık Qatar Foundation yazacak, UNICEF arkaya atılıyor. Yine forma şeklinde de 08-09 parçalı, 09-10 çubuklu, 10-11 yarı parçalı, 11-12 çubuklu şeklinde bir tercih var .

2010'da dikkat çekici transfer Zlatan Ibrahimovic idi ve gelir gelmez 9 numarayı aldı. 2012'de bu misyon Alexis Sanchez'in. 2009 ve 2011'de forma Eto'o ve Bojan'daydı, ilk sezonunda olmayan oyuncularda.

Barça'nın kusursuz takımı bozmadan daha üst bir seviyeye taşıyabilmesi için transfer etmesi gereken üç oyuncu kendilerini açıkça belli ediyordu, Bale, Cesc ve Rossi. 3'te 0 şu an.

Ve Jose Mourinho'nun Real Madrid'deki ikinci senesi, başarılı olmak zorunda özel biri.

İşaretler hayra alamet değil ancak bunların tamamı biraz da inanç eksenli, bilimselliğe dayanmayan argümanlar. Asıl meseleye gelelim;

Guardiola imzasını beklediğim tek oyuncu kaldı şeklinde bir demeç verdi, Cesc Fabregas bekleniyor. Gervinho'yu transfer eden ve Juan Mata'ya talip olan Arsene Wenger'in Cesc yerine onun gibi gitmek isteyen Nasri'yi bırakması daha olası gözüküyor, sebebi de transfer edilen ve talip olunanların açık oyuncuları olması. Wilshere & Ramsey ikilisine bu denli bir güven beslediğini düşünmek zor.

Cesc ayrılmak istiyor, sözleşmesi devam ediyor. Ayrılmak isteyen bir oyuncuyu sözleşmesi var diye zorla tutmak kölelik, Arsenal'in Barça'dan hakkı olan parayı beklemesi de son derece olağan. Çözülmesi imkansıza yakın bir sorun. Katalanların son bir teklif sunduğu konuşuluyor, bakalım ne çıkacak?

Bu arada da FCB'nin resmi site editörlerinin forma numaraları dağıtılmasa da Thiago'yu Pique ve Puyol'un arasına koyması, 4 numarayı taşıyacağının sinyali olarak görüldü bile. Belki de bir mesajdı ve sırf bu yüzden Thiago'nun ismini tekrar listenin sonuna taşıdılar, Cesc'in forması hala boşta.

İlginç olan oyuncunun sürekli gelişim gösterip dünya çapında bir yıldıza dönüşme hususunda herkesi ikna etmeye yaklaşmasıydı, Pep hariç. Guardiola karar vermek için çok erken diyerek biraz frene bastı.

Bojan ayrıldı, Jefrren tahmin ettiğim gibi sırada. Rotasyon daralıyor yeniden.

4 - 3 - 3

GK - Valdes / Pinto

RB - Alves / Puyol / Montoya
CB - Pique / Puyol / Bartra / Sergio / Javier
CB - Puyol / Abidal / Milito / Fontas
LB -Abidal / Maxwell / Adriano / Fontas

DMC -Sergio / Javier / Pique
MC - Xavi / Thiago / Keita / Dos Santos
MC - Iniesta / Thiago / Keita

AMR - Pedro / Alexis / Afellay / Messi
AML - Villa / Alexis / Afellay
SC - Messi / Villa / Alexis

A Takım kadrosunda 21 oyuncu var, Bartra + Montoya + Dos Santos Barça B'den sezon içerisinde gelebilecek takviyeler. Guardiola mutlaka süpriz isimler de çıkaracaktır, Espinosa, Rafa, Gerard, Soriano, Sergi Roberto, Muniesa, Sergi Gomez gibi.

Yaş skalası;



Cesc Fabregas da 24 yaş kategorisinden.

Grafikte yer alan mor alanların geçişi önemli, bir nevi jenerasyon ve denge unsuru. Xavi, Iniesta'dan Cesc, Thiago'ya uzanan bir orta saha devir teslimi açıkça görülüyor. Pep'in daha Thiago'nun sırası değil deme sebebi de bu. 32 yaşından 27'ye, 27'den de 24'e düşmek istiyor çünkü 20 yaşın tecrübesizliğine yapılacak bir yatırım risk ve keskin bir tercih anlamı taşıyor. Cesc bu yüzden de bir gereksinim.

Teknik olarak da oyun şekillendiricisi, pasör olarak Xavi ve Cesc birbirine benzerken, adam eksilterek oyun açan pasörün tamamlayıcısı ise Iniesta ve Thiago. Bu ayrım çok iyi yapılmak zorunda. 2 - 1 kaybedilen Manchester United maçı da bu teorimi anlatmak adına güzel bir emsal oldu. ŞL final maçından daha çok pas yapmasına karşın fazla pozisyon üretemedi Thiago & Iniesta ikilisi. Elbette Messi'nin olmaması da ciddi bir faktördü ancak daha belirleyici olan her iki oyuncunun birbirini tamamlamaktan çok kısıtlamasıydı pasör özelliklerinin Xavi ve Cesc'den az olması sebebiyle. Ayrıca ne Iniesta, ne Thiago, ne de Cesc, Xavi kadar alan değiştiren oyuncular değil, Xavi oyun şekillendirici olarak dinamik bir oyun akışı yaratma hususunda çok eşsiz bir oyuncu.

Pep demeçlerinden birinde Thiago'nun Xavi ve Iniesta'nın 20 yaşındaki halinden çok daha iyi olduğunu söyledi, harika bir tespit. Yine de yeterli değil. Benim bundan önce söylediğim de her zaman şuydu, Cesc Xavi'nin 24 yaşındaki halinden çok daha iyi. Bunu da göz ardı etmemesi gerekiyor Barça'nın ve sistem devam edecekse bunu Cesc sağlayacak.



Xavi ve Puyol yoğun maç temposuna ayak uydurabilecek mi, bunu zaman gösterecek. Puyol'un olmadığı her maç takım sıkıntı yaşıyor, son dönemlerde ön kesici / süpürücü olarak Sergio'nun olmadığı her maç da benzer bir unvanı şimdiden kazandı. Puyol ve Sergio ideal pozisyonlarında sahadaysa Barça için minimumu savunma riski verilmiş oluyor. 2-1 kaybedilen Manchester United maçında yenilen ilk gol, rakip ceza sahası önünde kaptırılan bir top sonrası kontratak üzerinden gelişti ve Keita'nın iki merkez savunmacının önündeki alanda bulunmaması, pas atanın görüş açısı kapanmadığı için, iki merkez savunmacı arasından topu pas olarak iletmesine olanak tanıdı. İkinci golde de Sergio'nun merkez savunmaya uyumsuzluğunun etkisiyle yaptığı pas hatası gole dönüştü. Oyuncuların poziyonlarıyla çok fazla oynamamak ve teorik kusursuzluk denklemini -ideal 11 oyuncunun pozisyonlarında sapma olmadan, sağ sol bile geçersiz- bozmamak birinci şiarı olmalı Pep'in, eğer sakatlık / cezalı / rotasyon zorunluluğu yoksa.

Gelgelelim Alexis Sanchez'e;

Daha sahaya çıkmadan zarar vermeye başladı. Pedro çok kötü maçlar çıkarıyor, Afellay sakatlandı. Hücum rotasyonu gitgide sıkışıyor. Alexis'in topla oynama, dribling arzusu, cambazlık ve şımarıklık karışımı vücut dili nasıl törpülenecek çok merak ediyorum.

Zaman kalmadı. 14-17 Ağustos'ta intikam ateşini yakıp bekleyen bir Portekizli olacak. Psikolojik üstünlüğün Real Madrid'e geçmemesi, sezon başlangıcı açısından da referans gözükebilir. 21 Ağustos'ta La Liga başlarken, 26 Ağustos'ta Porto'yla Süper Kupa finali oynanacak. Pep, Barça müzesine kazandırdığı 10 kupayı 12'ye yükseltme şansına sahip ve önünde sadece 3 maç var. Eylül başında zihinlerde net bir fotoğraf ortaya çıkacak.

Geçtiğimiz sezon hiçbir koşulda bırakmadığım iyimserliği taşıyamıyorum, Cesc'in gelmesi bile bu heyecanı verir mi, bekleyip göreceğiz. 4 sene üst üste lig şampiyonu olmak, 2 sene üst üste ŞL'ni kazanmak -son 4 yılda 3 defa- kolay değil, en zor sezon başlıyor.

Yolu açık olsun futbol tarihini değiştiren sevdalıların, ne gelir elden futbolun selameti için kazanmalarını istemekten başka!

2 Ağustos 2011

A. Eren loğoğlu

Hiç yorum yok: