08 Ekim 2008

Takım Oyunu



Skibbe'nin ideal formasyon ve oyuncu seçimi :

------------------De Sanctis----------------------
????--------Servet--------Meira--------Volkan
---------------Topal---Linderoth----------------
---Arda-------------Lincoln-----------Kewell---
--------------------Baros-------------------------

Kanımca olması gereken ilk Steaua maçından beri belirttiğim üzere, geçen yıl kazanılan agresif oyun yapısının korunması ve üzerine yaratıcı oyuncuların eklenmesi eksenli bir formasyon ve oyuncu seçimi :

(Uğur ve Linderoth'un sakatlıklarının düzeleceğine ve Lincoln'ün modern futbol anlayışı içerisinde verimli olacağına inanmadığımdan)

-----------------De Sanctis----------------------
Sabri-----Servet(Emre G)---Meira----Hakan
----Barış-----------Topal------------Ayhan----
----------Kewell------------------Arda----------
--------------------Baros-------------------------

Geçen sezon son 6 maç sağ bölgede Sabri, Barış, orta bölgede Ayhan, M Topal, sol bölgede Hakan, Arda, savunmanın göbeğinde ise Servet ve Emre G önemli bir uyum yakalamışlardı. Kanat bölgelerinde akışkanlık sağlamak adına Sabri, Barış gibi uyumlu, hareketli ve bindirme yapabilen oyuncu seçimleri çok önemli. Hücum oyuncularımız sadece hücum bölgesinde yer aldıkları, geriye dönemedikleri için ve orta bölgede sayısal oyuncu azlığından dolayı, dönen topları kazanamıyor, rakip yarı alana bir türlü yerleşemiyor, oyuna hükmedemiyor ve ters etki olarak da pozisyon veriyor takım. Geçtiğimiz sezon özellikle son dönemlerde, bu uygulamaları, ikili uyumlar ve doğru formasyon sebebiyle başarıyla gerçekleştirebiliyorduk. Bu tür takım olma yolunda sağlanan uyumlara, pas trafiğini kolaylaştıran, oyun içi dağılım gösterebilen, alan paylaşabilen, rakibi bozan, organize savunma ve hücum çeşitlemeleri sunabilen bir yapıya ve oyunun her iki yönünü de oynayabilen oyunculara gereksinim var. Hem sakatlıklar hem Skibbe'nin takımı tanıma sürecinde doğru kararları verememesi ya da geç vermesi sebebiyle ciddi sıkıntılar içerisindeki takım oyununun rahatlaması adına da kalıcı bir çözüm olabilir aslında bu seçimler. Zaman zaman formasyonu 4-4-2'ye çevirerek, Barış ya da Ayhan'ın yerine Nonda veya Ümit Karan'ın da hücum organizasyona katılması sağlanabilir.

Lincoln'u oynatmamak gibi radikal bir kararı Skibbe alabilir mi, sanmıyorum.

Tekrar tekrar aynı konularda benzer şeyler yazarak okuyucuları yormak istemiyorum. Skibbe'nin zihnindeki oyun anlayışı, formasyonu ve ona bağlı olan oyuncu seçimleri neden bu zamana kadar başarılı olamadı ve bundan sonra da olabilir gözükmüyor, bunun yanında Lincoln neden oynamamalı gibi soruların cevaplarını okumak isterseniz daha önceki yazılarımda bulabilirsiniz.

8 Ekim 2008

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: