12 Temmuz 2010

6 Xavi + 8 Iniesta = 6 Iniesta + 8 Xavi = 14 Cruyff



Cruyff finalden önce şunları söylemişti;

“When you look at Spain, you see Barcelona, you see Xavi, Iniesta, Busquets and Pedro in midfield, players who want the ball but then will put pressure on high up the pitch to win it back.”

“Spain, a replica of Barca, is the best publicity for football. Who am I supporting? I am Dutch but I support the football that Spain is playing.”

Johan Cruyff in his column in El Periodico de Catalunya.
Hollandalıydı ama İspanya'nın oynadığı futbolu destekliyordu Dünya Kupası finalinde. 74 ve 78'de onuruyla ve güzel oyunuyla finali kaybeden, Rinus Michels'in Total Futbol'u, Johan'ın felsefesiydi. Kendisine ihanet eden Hollanda yine kazanamadı ve bunun yanında onurunu da kaybetti. Finalin bütün büyüsüne fauller, sertlikler ve kartlarla gölge düşürdüler, hiç yakışmadı Johan diyarına.



Maçın her türlü tek bir kazananı olacaktı, Johan Cruyff. 80'lerde Ajax'ı, 90'larda Barcelona'yı yaratan bu futbol dehasının sahada yer alan iki ülkenin temellerini attığını söylemek yanlış olmazdı. Katalunya'yı temsil etmesi gereken ancak şartlar sonucu İspanya'ya hizmet eden La Masia, Cesc'den Iniesta'ya uzanan o pas, Cruyff'un eseriydi.

Cruyff şu an Katalan Milli Takımı'nın Teknik Direktörü ve yakın bir zaman önce FC Barcelona Onursal Başkanı'ydı.

Johan Cruyff'un kariyerinde Dünya Kupası yazmayabilir ama futbol sevdalıları, 2010 Dünya Kupası'nı, Xavi ve Iniesta değil, ikisinin toplamı Xaviesta da değil, Johan Cruyff ile hatırlayacaklar.

Onun felsefesi, 2010 Şampiyonlar Ligi'ni kazanamadı ve birileri sevindi buna, artık yeniliyorlar denildi. Çok zaman geçmedi ki güzel oyun adaleti yeniden getirdi.



2006 Şampiyonlar Ligi Şampiyonu
2008 Avrupa Şampiyonluğu
2009 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu + 5 kupa daha
2010 Dünya Kupası

Katalanlar Dünya Kupası'na sevinmediler, biliyorlar ki aslında şampiyon olması gereken Katalunya'ydı. 8 gol attı İspanya, 5 Villa, 2 Iniesta ve Puyol, tamamı Barcelonalılardan. İspanya'nın turnuva kadrosunda 8, ilk onbirinde 7 Barçalı vardı.

İspanya'nın Dünya Kupası'nı kazanmasını ölümsüzleştireceği şampiyonluk karesine -Casillas'ın kupayı kaldırdığı an- Puyol'un bilinçli olarak girmemesi, vicdanını rahatlatmaya çalışmasından ve Katalan kimliğine karşı sonsuzluğa uzanan bir argüman oluşmasını istememesinden başka bir şey değildi. FC Barcelona'da kupaları gururla kaldıran ve tarihi kareleri sunan adam değildi Güney Afrika'da. Hierro ve Raul'u kaptan seçenlerin, Marca ve AS okuyanların, Real Madrid'i destekleyenlerin, İspanyol milliyetçilerinin tercihi Casillas idi. Puyol doğru zamanı bekledi. Kupa Puyol'a gelecekti, getirilecekti, Katalanların ruhani lideriydi o, öyle de oldu.

Sahadaydı, her zaman savaştığı yerde. Dört kırmızı şeritli Katalan bayrağı bir elinde, diğer elinde Cruyff'un dokunamadığı altın sarısı Dünya Kupası vardı. Onun vermek istediği görüntü buydu, gururla. Kader arkadaşı, yoldaşı Xavi'yi de aldı yanına, selam durdular halklarına, şampiyon olanı içlerinden haykırdılar, Katalunya!



Puyol kafayı vurduğunda Bernabeu'deydim, Iniesta sihrini sunduğunda Stamford Bridge'ydim. Puyol ile birlikte kafaya çıkıp, Iniesta ile birlikte koşup, soluk soluğa kalan, televizyon karşısında dünyanın herhangi bir coğrafyasında futbol sevdalıları vardı, onlardan biriydim, ne mutlu!

Xavi ve Iniesta'yı birbirine karıştırıyorum, Xavi ve Iniesta'yı birbirinden ayırt etmek olmuyor. Yine de Xavi oynadığı her takımın en önemli oyuncusudur benim gözümde, Iniesta onu tamamlayan, buna Messi de dahil, Messi daha tehlikeli diyebilirim belki. Xavi, Cruyff felsefesinin temel taşı ve huzurla formasını Cesc'e bırakabilir, görüldüğü üzre.

Hak ettiler, çok şey hak ettiler, her şeyi de kazandılar. Puyol ve Xavi & Iniesta tarihe şimdiden yazıldılar. 30 yıl sonra, yaşarsam eğer, onları anlatacağım çocuklara, onların yaratıcısı Johan'ı.

Total Futbol kazandı, FC Barcelona, Puyol, Xavi ve Iniesta, Johan Cruyff, Katalunya da!

12 Temmuz 2010

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

Ikerry dedi ki...

Çok güzel yazı olmuş abi eline sağlık aynı şeyler benim de aklımdan geçmişti kutlamaları izlerken..

http://chateauforte.blogspot.com