15 Temmuz 2010

Hanedanlık



1 Bosh, 3 Wade, 6 James

Çılgınlık, sözcüğün özüne yakışır şekilde sonlandı. Önce Wade Florida sularında kaldı, ardından Bosh katıldı ve en son James kararını açıkladı, güney sahillerine doğru yol alacağını.

Hakikaten gelinen nokta çılgınlık, NBA tarihinin en iyi 2. draftı -1984 Jordan olan en iyi- olarak gösterilen 2003'ün 1, 4 ve 5. oyuncusu aynı takımda buluşuyor. LeBron James ilk sıradaydı.

NBA'in şu an en iyi üç oyuncusu kim diye bir anket yapılsa, herhalde Kobe, James ve Wade seçilirdi ve bu üç isimden ikisinin aynı takımda yer alacak olması, bu açıdan haksız rekabet gibi duruyor.

Bosh'u süperstar gibi değil de tamamlayıcı olarak görüyorum, diğer iki isim kadar oyunu etkileyebileceğini sanmıyorum.

LeBron'un karar anı gibi bir tv programıyla, tercihini açıklaması, kaybedenler penceresinden bakınca çok şık olmadı. Pek çok taraftar, onun ağzından dökülecek sözcüklere odaklandı, adeta ülke kilitlendi bu olaya ve büyük hayal kırıklıkları oluştu kısa bir zaman diliminde.

Doğup büyüdüğü ve basketbol organizasyonunu büyüttüğü yerden, Cleveland'dan bu yöntemle ayrılması, James'in kariyerinde her zaman hatırlanan ve yüzüne vurulan bir olay olarak yer edinecektir. Gittiği bazı deplasmanlarda da tepki çekmesine sebebiyet verecektir ki bu durum onu sahada daha da hırslandırabilir.

Tercihin diğer boyutu da James'in Kral olarak kalacağı bir takıma değil de, krallığını paylaşacağı bir yere gitmesi üzerinden değerlendiriliyor. Bu tercihi yıllar yılı tartışılacak, her tartışma ortamında argüman olarak sunulacak ve sebep, sonuç ilişkileri üzerinden sonsuz yargılamalara gidilecektir.

Farklı görüşler var. James'in krallığını paylaşacak kadar olgunlaşması, şampiyonluk uğruna kolaycılığa kaçması, hanedanlık kurma hayaline erken kavuşma isteği, bir takımın asıl adamı olarak şampiyon olamayacağını anlaması, büyük şehir seçmemesi gibi eleştiriler ve olumlu görüşler belirtiliyor. Her birinin ayrı ayrı doğruluk payı olmakla birlikte, sadece belli bir düşünce üzerine yoğunlaşmanın durumu daha iyi inceleme şansını yok edeceğini düşünüyorum.

Tahminim, Pat Riley'in de sahaya inişiyle, James & Wade gibi ikili bir düzen üzerinden birkaç sezon devam edecekleri yönünde. İkisinden biri ön planda olmayacak. Wade biraz yaşlandığında, belki üç yıl sonra, bu takım James'in takımı denilebilir. Shaq ve Kobe ortaklığına benziyor, Kobe three peat sürecinde çok genç olmasından ve Zen Master'ın sistemi, tarihin en baskın oyuncularından biri olan Shaq üzerine kurulmasından dolayı 2. adam rolündeydi. Yıllar ilerledikçe bu durum değişti, Malone ve Payton'ın olduğu sezon, başrol Kobe'nindi, şampiyonluk gelmedi, Lakers yönetimi doğru bir hamleyle daha genç olan ve yükselen Kobe'yi tercih etti, Shaq gönderildi, herşey sil baştan yeniden ve Kobe üzerinden kuruldu ve gelinen nokta ortada, son 3 yılda 3 final ve 2 şampiyonluk.

Miami Heat NBA Finalleri'ne gelir de, şampiyonluğu kazanırsa üç yıl içersinde, bence Final MVP'si LeBron James olur, istatistiklerden, daha şöhretli olmasından ve NBA'in pazarlama stratejisinden dolayı. Gerçi Wade'in Dallas serisindeki kazanan halini hatırladıkça, James'in MVP olacağından bu kadar da emin olmamak gerekir. Durumu neden bu kadar önemsiyorum, onu da belirteyim;

Bir takım, bir oyuncunun ismiyle özdeşleşecekse, NBA Finals MVP ödülü, bu özdeşlik için iyi bir referans olacaktır, genelde o takımın en iyisi, başrol oyuncusu seçilir MVP'ye. Jordan'ın Chicago'su, Shaq'in Lakers'ı, Duncan'ın Spurs'ü gibi.

İlk üç yıldan sonraysa takımın liderliğine James kesinlikle yükselir, zaten kariyerinin en verimli olacağı dönemlere rast gelecektir bu zaman dilimi. Bu hesaplamayı yaparken kontratların 6 yıl olmasını dikkate aldığımı da ifade etmeliyim.

Bu sezon için Heat şampiyonluk adayım değil, Lakers hala bir adım önde, hele de Phil Jackson'ın son senesiyse, kariyerini kazanarak bitirmek isteyecektir. Kobe'nin Wade & James birlikteliğinden sonra MJ mertebesinde olduğunu kanıtlamak adına müthiş bir motivasyona ulaşacağını kestirmek de zor değil, ayrıca liderin kendisi olduğu bir three peat gerçekleştirecek ki onun için çok önemli. İlerde bir gün MJ ile karşılaştırılmak istiyorsa, kariyerinin devamında artık geriye düşme şansı yok, artık kendi başına kazanmaya başladı, hep kazanmak, zirvede durmak zorunda!

Doğu yakasındaysa Celtics ve Magic, Miami'nin başına çorap öreceklerdir, Doğu sertliktir, zorluktur. James & Wade bir sene daha beklemek zorunda kalabilirler, hanedanlık başlangıcı için.

Seyirci açısından ise harika bir seçim oldu. Heat vs Lakers maçlarında üç yıldızı aynı anda sahada görebileceğiz, Celtics'le bir rekabetleri de olacaktır, olağanüstü bir sezon olacak.

Teknik kısma, kadro tam anlamıyla netleşince girmek daha sağlıklı bir bakış açısı sunacaktır.

15 Temmuz 2010

A. Eren Loğoğlu

4 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Bu üçlüye ek olarak İlgauskas, Mike Miller ve Udonis Haslem gibi tecrübeli adamlar ekleniyor kadroya. Ayrıca birde Shaq'in de eklenmesi söylentileri de var ki playofflarda pota altının daha da önemli olacağını düşününce kritik bir hamle olacaktır. Belki Mike Miller'a ek olarak bir keskin nişancıya daha ihtiyaçları olabilir ki bunu kadro içinde İlgauskas'ta zaman zaman karşılayacaktır.

Bu arada bu üçlüden sadece Wade Heat ile 6 sene imzaladı yanılmıyorsam. Bosh ve James başka takımlardan geldikleri için en fazla 5 senelik imza atabiliyor olmaları lazım. Ama o kuralın son halini tam hatırlamadığımdan yanlışta söyleyebilirim.

Güçlü dedi ki...

James ve Bosh 6'şar yıllık sözleşme imzaladılar. "Sign and trade" tabir edilen yöntemi kullanarak yapabildiler.

Lebron'un televizyon şovu, spor tarihinin gördüğü en acımasız ve bencil terkedişlerden biri oldu. Cleveland'da kalmayacaksan, bu işi şova dönüştürüp bir sürü insanı hayal kırıklığına uğratmak çok salakça...Lebron yakın çevresi tarafından yanlış yönlendirildiği için bu salaklığı yapmıştır bence, "pazarlama harikası" olarak dizayn ettikleri şovun aslında "pazarlama faciası" olduğu ve "lebron" markasına zarar verdiğini görmeyecek kadar toy çocuklar bunlar.

CaRtMaNtR dedi ki...

s&t ile sözleşme imzalayabilmeleri için Miami'nin her iki oyuncunun eski takımınıda o oyuncuların yeni sözleşmelerindeki yıllık maaşa eş bir meblağda trade exception yada eş değer toplamda oyuncu vermesi gerekiyor. Oyuncu verdiklerini sanmıyorum ama trade exception vermişlerse onu kaçırmış olabilirim.

Güçlü dedi ki...

Bosh : Raptors and Heat have completed a sign and trade that will give the Heat the ability to give Chris Bosh a full maximum contract over 6 years. The Raptors will receive multiple draft picks, including a draft pick they gave up to Miami in the Shawn Marion trade in 2009. Toronto will also receive a trade exception.

James: Cleveland signed forward LeBron James and traded him to Miami for two future first-round draft picks and two future second-round draft picks.

Toronto'da trade exception var, Cleveland'da yok.