04 Ekim 2010

Barça DNA & Adaptasyon



Mascherano, Pep'in istediği 2 orta saha oyuncusundan biriydi, diğeri Cesc zaten. Bunun sebebi de, Sergio'nun sertliğe karşılık veremediği maçlarda -Inter @ Milano- ciddi bir kontratak zaafiyeti yaşanmasıydı. Yine de Sergio bir adım önde, Barça DNA'sıyla. Dün maç esnasında oyunun savunma yönüne katkı verdi sadece, bir de üçüncü merkez savunmacı gibi oynamayı daha önce hiç denemediğini düşünüyorum Javier'in, Sergio bu taktiksel anlayışa da kısa sürede uyum sağladı, La Masia farkı aslında.

Barça'nın ilginç bir özelliği var La Masia'yla ilgili. Altyapıdan A Takıma yükselen pek çok oyuncu, ilk zamanlarında çok sıradan gibi gözüküyor sahada, hatta kötü, Barça seviyesinde değil denilenler bile oluyor. Valdes, Puyol, Pique, Xavi, Iniesta, Sergio, Pedro, Bojan diye liste uzar gider. Messi öyle değildi, biliniyordu büyük oyuncu olacağı her halinden, diğerleri, kimisi az kimisi çok, mutlaka şüphe barındıyordu.

Valdes'i hatırlayın, kova bir kaleciydi, akıl almaz hatalar, içeri alınan toplar. Şu andaysa dünyanın en iyilerinden biri kanımca, inanılmaz bir güven veriyor önündekilere.

Puyol, ilk çıktığında sağ bek idi, sert oynayan, pas verebilen ama topla ilerleyemeyen, boyu kısa olduğundan merkez savunma görevi alamaz denilen, mücadele gücü yüksek, vasat bir savunmacıydı, yine de umut vaad ediyordu. Şu andaysa futbol tarihinin en önemli savunmacılarından biri, lider olmanın tanımı, Barça'nın ta kendisi.

Pique, United döneminde çok az maç oynadı, aldığı futbolcuyu mutlaka birkaç seviye yükselten sir Alex Ferguson bile ondan verim alamadı. Barça'ya geldiğindeyse Pep'in isteğiyle, sürekli 11'de oynayan ve bir orta saha gibi top kullanabilen en iyi savunmacılardan biri oldu çıktı.

Xavi, sürekli forma şansı buldu ilk çıktığından bu yana, kenardan geldiği de çok oldu. Ancak bu denli etkili bir oyuncu değildi 2005'ten önce. Şu andaysa dünyanın en iyi orta saha oyuncusu.

Iniesta da Xavi'nin geçtiği yollardan yürüdü, biraz bocaladıysa da yetenekli olduğu biliniyordu ilk andan itibaren, tıpkı Xavi gibi. Onlar Guardiola olma hayaliyle büyüyen çocuklardı.

Sergio, en net örnektir, bildiğin kazmaydı adam, bu fizikle defansif orta saha olunmazdı ama başardılar Katalanlar. Sistemlerinin zaferiydi adeta, hiç beğenilmeyen biriyken, Madrid altyapısının efsanesi Del Bosque de ondan vazgeçememişti Dünya Kupası'nda, önemli bir referansdı. Bizim Mehmet Güven'den yaratamadığımız adamdır Busquets ve bunun sebebi sadece sabır değil futbol felsefesi, altyapı eğitimi gibi apayrı unsurlarda yatar.

22 yaşına kadar keşfedilmemiş bir adamın yeteneğine zerre güven olmaz bizde, Barça'daysa durum öyle değil, Pedro en güzel örnek bu konuda, bekleyeceksin pes etmeden.

Bugünlerde Bojan saç baş yolduruyor ama bunlar da unutulacak belki ilerde, ne forvet ama denilecek onun için de.

Messi, başlangıcından itibaren kendini belli ediyordu, aynı Arda gibi. Aydın, Uğur, Ferhat, Güven ve pek çokları yok oldu gitti ve bence bu yetenek eksikliğinden değil, işlenemeyişlerinin bir sonucuydu. Bizde altyapıdan gelmeyen bir model, eğitim olmadığından, oyuncuların seviyesi yükselmiyor, aksine geriliyor. Wenger ve Ferguson gibi iki futbol dehasının bireysel çabasıyla Ada'da yarattıkları bu seviye atlatma meselesini Barça zaten Cruyff'un modeliyle otomatik olarak gerçekleştiriyor, gelen giden farketmeksizin ve tam 20 yıldır.



Adaptasyon kısmına döneyim tekrar;

Kişisel düşüncem Barça'nın oyun felsefesinin bir akım olarak yayılacağıdır ve bu dalgaya Türkiye de kendini kaptıracak, hele sahalar bir düzelsin, yerden kısa pas yapma sevdasıyla dolacak dört bir yanımız. Şu an Barça'yı izleyen, gören, takip eden geleceğin teknik adamları bu akımın öncüsü olacaklar ve Barça'nın transferlerinin uyumsuzluğu konusu 4 - 5 yıl sonra rafa kalkacak.

Bir başka mevzu La Liga'nın kendisi. Uyum sorunu yaşayan ve yaşamayan oyunculara bakıldığında -genel olarak- La Liga'dan gelenlerin bir farkının olduğu görülür. Sevilla'dan gelen Alves ve Keita, iki net örnektir buna. Barça kadar olmasa da daima pozitif oynayan, hücum düşünen, pas yapan Villarreal, Sevilla, Valencia ve Atletico Madrid gibi takımlar Barça'nın adaptasyon sorunu olmayan oyuncularının havuzu kalmaya devam edecekler.

Merkez La Masia, ordan oyuncu gelecek Barça DNA'sı yüklenmiş bir şekilde. La Masia'dan yana şans yaver gitmezse, gidecekleri bir kapıları mutlaka olması gerekir. Zamanında bu yer Hollanda'ydı, şimdiyse Barça'nın karbon kopyası Arsenal. Aynı oyunun bir alt versiyonu var orada. Cesc, Nasri, Arshavin, Clichy Barça sistemine cuk oturacak oyuncular, bir de Tevez derim hep, başkan Rosell Torres'in peşinde oysa.

4 Ekim 2010

A. Eren Loğoğlu

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Orta saha oyuncusunun tanımı,Xavi'nin gerisinde kaldı.Böyle bir oyuncu ancak barcelona altyapısından yetişir.Zaman geçtikçe görecegiz ki başka gerard,lampard... gibi oyuncular başka başka takımlarda karşımıza çıkacak.

Adsız dedi ki...

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Burcu