25 Kasım 2010

Koreografi & El Clasico Ön bilgi



El Clasico koreografisi belli olmuş;

http://www.fcbarcelona.com/web/english/noticies/club/temporada10-11/11/25/fcb_madrid/n101125114219.html

Birkaç ön bilgiyle devam edeyim.

C Ronaldo, FC Barcelona'ya hiç gol atamadı. Messi, Mourinho takımlarına karşı gol bulamadı ama Real Madrid ağlarını 7 defa havalandırdı. Mourinho takımları Camp Nou'da hiç kazanamadı. Pep ise, Teknik Adam olarak Real Madrid'e karşı 4 maçını da kazandı. Valdes, Alves, Puyol, Messi 360 dakika görev aldı bu maçlarda, Xavi'yse 359, sonra sırayla Pique, Abidal, Sergio, Iniesta, Keita geliyor.

Bernabeu'deki son maç Puyol sağ bek oynadı, Ronaldo'yu karşılama görevinde çok başarılıydı, daha önce de hain Figo'yu durdurmuştu bu büyük savaşçı.

Pep, sol bek tercihi olarak Abidal'ı düşünecektir ilk. Mourinho'nun Inter'de de başarıyla uyguladığı kontratak futbolunu durdurmak gerekiyor ve Abidal hızıyla Puyol ve Pique'nin açıklarını kapatabilecek ilk isim. Tam da bu sebepten, sakatlıktan yeni çıkmasının da etkisiyle maç kondisyonu kazansın diye son 20 dakika oyuna dahil edildi Pana maçında.

Bir de Puyol & Pique'nin önünde kim oynayacak sorunsalı var. Pana maçında Sergio'nun oynamasını bekliyordum Madrid hazırlığı olarak. Bir maç önce Mascherano oynamasına karşın yine tercih edildi, bu bir mesaj olabilir formayı kaptığına dair. Çok verimli bir oyuncu olma yolunda ilerliyor Javier ve Barça'ya ekstra özellikler katabiliyor Sergio'dan farklı olarak. Çok hamleli, hızlı, lider, mücadele gücü yüksek, sert, korkusuz bir oyuncu olması El Clasico'da oynaması için Sergio'nun bir adım önüne çıkarıyor onu. Sergio'ysa hem pas trafiğine olan müthiş uyumu ve Pep'in Mourinho takımlarını -kontratak yapan, Atletico'yu engelledi bu yolla- engellemeyi amaçlayan ön süpürücünün merkez savunmacıların arasına girerek, üçlü savunma gibi oynamaları stratejisini daha iyi uyguluyor Masch'e göre. Ben yine de Mascherano süprizi bekliyorum Pep'den.

Barça'da en formda oyuncu Iniesta, gözden kaçıyor bu aralar, kimse bahsetmiyor performansından. Pana maçında 2. gol pasını bakmadan verdi, solunda oyuncu olup olmadığını bilmiyordu ama bulunması gerektiğini düşünüp pası verdi, Barça'nın nasıl bir teori kurduğuna dair güzel bir örneklemeydi. Xavi ve Messi'yi kilitlemeyi daha önce başaran Mourinho'nun anahtarı Iniesta aslında, bunu daha önce, geçen sene Inter'le olan grup maçında göstermişti.

Mourinho'nun provoke ettiği Villa'dan da patlama bekliyorum bu maçta. En korktuğum isim de nedense Benzema.

Madrid basını, Lass & Özil tartışıyor, kimin oynaması gerektiği konusunda. Hangisi tercih edilirse sistem değişecek. Bana Lass oynayacak -üçlü ön blok- gibi geliyor ama iyi giden takımı bozmak da mantıklı değil.

Mourinho'dan Real Madrid'e Internaziole tarzı bir oyun sergiletmesini beklemek hayal ötesi. Hem daha o denli takımına hakim değil, çok süre geçmedi muazzam alan savunmasını oturtması için, hem de eldeki malzeme buna uygun değil, Pepe, Albiol, Marcelo gibi. Inter'de Lucio, Samuel, Cambiasso gibi savunma yönü çok iyi isimler vardı zaten, Mou onları tek bir yapı haline getirdi. Bu sebepten ceza sahasına otobüs park etmeyecektir, mutlaka hapsolduğu dönemler olacak Madrid'in El Clasico'da ancak bu biraz da zorunluluktan kaynaklanacak.

Mourinho, Chelsea'de de, Inter'de de, kusursuz alan savunmasının yanına gole en hızlı yoldan giden bir düzen kurguladı. Duff, Joe Cole, Drogba, Diego Milito, Eto'o, Pandev, Maicon gibi seri oyuncular çok önemlidir onun sisteminde. Şimdi de Ronaldo, Higuain, Kaka, Özil, Di Maria aynı görevlerle oynuyorlar. Kaka'nın geçtiğimiz sezon oynanan El Clasico'da Puyol'dan sonra maçın en iyi oyuncusu olduğunu unutmayalım, yani Barça'nın da bu türden oyunculara karşı zaafiyeti var, Atletico Madrid'in merkez savunmacıların arasına top atarak ikinci santrforu koşturması da bunun çeşitlemesidir, Forlan, Reyes, Agüero ile. Pep çözümü buldu ve uyguladı daha önce ifade ettiğim gibi, ön süpürücü üçüncü merkez savunmacı gibi davranacak bu türden kaçan seri oyunculara karşı.

Mourinho'nun oyun mantalitesinin hücum yönünden en iyi olan şeklini de Dünya Kupası'nda Almanya gösterdi. Jose, geçen sezonki kusursuz alan savunucusu Inter'ini, Almanlar gibi atağa çıkan bir yapıyla bütünleştirip, Barça'dan daha iyi ve farklı bir Real Madrid yaratma peşinde. Alman takımının en önemli üç oyuncusundan ikisini -diğeri de Bastian, alabilse onu getirirdi- transfer etme sebebi de bu, adaptasyon sürecini kısaltıverdi, zaten ne istediğini bilen isimlerle.

Şimdilik bu kadar, maça doğru yine eklemeler yaparım.

Okunmalı;

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1056685&title=bir-klasiko-daha

25 Kasım 2010

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: