25 Haziran 2011

Alexis Sanchez: Yanlış Hesap Bağdat'tan Döner!



Guardiola, Cruyff ile buluşup golf oynadı, basına yansıyan son buluşmaları 5 - 0 biten efsanevi Madrid maçı sonrasındaydı, bir nevi kutlama babında.

Umarım Johan, Alexis'in transfer edilmemesi konusunda Pep'i ikna eder. Geçtiğimiz yaz açıklandığı üzre Ibrahimovic transferine birlikte karar verdiklerini ve bunun bir hata olduğunu Josep'in geç de olsa fark ettiğini belirtmişti.

Udineseli oyuncu neden Barça'ya uğramamalı, tek tek ele alalım;

1 - Barça DNA barındırmıyor. "Barça'nın Futbol Şifreleri" yazımda dile getirdiğim özelliklere haiz değil Şilili.

Topla fazla oynuyor, takım için zaman kaybı. Bu özerkliği Messi dışında birine daha vermek fazla lüks ve Messi'nin etkenliğini azaltacaktır, takımın isteyeceği son şey bu olmalı. Sanchez'in topu ayağında tuttuğu ve dribling yapmaya çabaladığı her sekans, takımın kalanı için bir ızdırap sahnesidir.

Tek pas, rakibe baskı, yer değiştirmeler, kompakt davranıp alan paylaşımına katkı vermek, takım savunmasına katılmak, takım arkadaşları için boşluk yaratmak adına sürekli sahte / gerçek koşular yapmak gibi nitelikleri yetersiz Sanchez'in.



2 - Yüksek bonservis bedeli, bir başka oyuncunun transferini de zorlaştırıyor. Ayrıca Barça profiline uygun olmasa da -Cristiano Ronaldo da öyle- birkaç sene içinde yeteneklerinden ötürü en iyi 10 oyuncudan biri olarak anılacağını da görebiliyoruz aslında oyuncunun ancak bu gözlem, Barça'da oynamak adına bir referans değil. Elimizde Pedro ve Ibrahimovic emsalleri var.

Pedro çok yetenekli bir oyuncu mu, hayır! Pedro çok yararlı bir oyuncu mu, kesinlikle evet!

Teorik futbolun geldiği kusursuz nokta derken, parçalarının birbirleriyle olan uyumundan bahsediyoruz sürekli, tamamlayıcı görev tanımlarından. Pedro bu yönden çok önemli bir isim. Ve pek çok ismin La Masia'dan yetiştiğini unutmayalım. Xavi, Iniesta, Messi dünyanın en iyi üç oyuncusu olabilir şu an, asıl bakış açısı onların Barça sisteminin içersinde bu mertebeye erişmeleridir. Dışardan sisteme adapte edilmek istenen Ibrahimovic'in dolaylı yoldan üç yıl üst üste Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu'na engel olmasının altında yatan sebep de budur işte!

David Villa, Ibra'dan daha mı yetenekli bir oyuncu, hayır! Daha çok katkı sağladı mı, kesinlikle evet!

Ve siz bunu istatistiklerde çok fazla göremezsiniz, oyun içinde şekillenen bir olgudur. Takımın topla oynama oranının geçen yıla göre artmasına olan etkisi veri olarak alınabilir.

En yetenekliyi almak değil, düzen içersinde yeteneği ortaya çıkarmak Barça'yı başarıya götüren, kusursuzluğa yaklaştıran davranış biçimidir, bundan vazgeçmek sorunları da beraberinde getirecektir.

Pep'in Ronaldinho, Deco, Henry, Eto'o, Ibrahimovic gibi isimleri gönderip çok daha güzel oynayan bir takım yaratmasının temelinde de bu anlayış oturmaktadır. Pedro, David Villa, Afellay ve Bojan sistem içersinde yıldız isimlere göre daha verimli olabildiklerinden Messi, Iniesta'nın özgürlük çerçevesi genişleyebilmektedir. Topun daha az paylaşılıp cambazların ayağında kaldığı ve pastan ziyade estetik hareketlere yönelilen bir tarz, Barça'yı başarıya götürmeyecektir, ki takım içersinde aşırıya kaçan kimseyi göremezsiniz bu anlamda. Dizinde top sektiren, çalım atarken verdiği imajı daha çok önemseyen yoktur, aslolan en hızlı biçimde adamı eksiltmek veya oyun akışkanlığının devam ettirilmesidir. Sanchez'in görsellerine bakılırsa Ronaldinho gibi topla cambazlık yapmayı çok sevdiği ve bunun takıma zarar vereceği daha net anlaşılır.

3 - Ödenen bedelden dolayı oynatma zorunluluğu doğacak ve Pedro / Villa'nın süreleri azalacak. Hatta patlama yapmasını beklediğim, Barça DNA içeren ve ayrıca hızı olan Afellay'ın da önünü kesecek, kenarlarda. Jeffren'den bile umutluydum oysa.

Dikine bu kadar çabuk gidebilen Alexis Sanchez'in gitmesi gereken takım Real Madrid gibi "transition game" geçiş futbolu oynayanlar aslında. Barça set hücumu oynuyor, kaostan ve rakibin eksik yakalanmasından değil, kendi organizasyonundan ve düzen içinde bulacağı boşluklardan besleniyor. Xavi ve Iniesta'nın Pedro ve Messi'yi bulmalarını anımsayın. Birkaç özel oyun seti var ayrıca, Alves & Messi kombinasyonu veya sol bek pozisyonundan birinin arkadan gelip bindirme yapması, ayrıca Messi'nin boşalttığı uç bölgeye orta saha oyuncularının girip çıkması gibi.

Sanchez, Ronaldo gibi kendi başına gol atan bir oyuncu, çok kolay adam eksiltip kaleye akabilen bir isim, tam Mourinho'nun aradığı türden.

Ronaldo / Alexis gibi iki kanadı olsa Madrid'in çok daha tehlikeli olabilirler ancak Barça için bu geçerli değil, istenen eylemler ve oyun yapıları farklı çünkü.

Mesut Özil nasıl Barça profili taşıyorsa, Alexis Sanchez de Madrid profili barındırıyor, umarım Barça'ya gelmediği gibi oraya da gitmez, aksi taktirde çok baş ağrıtır.



4 - Alexis Sanchez, yetenek ve potansiyel bakımından dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak görülebilir veya o konuma geleceği iddia edilebilir, ben ikinci gruba dahil ediyorum kendimi ancak an itibariyle bunu söylemek en azından istatistiksel açıdan doğru değil, hele de Messi, Ronaldo, Rooney, Tevez gibi isimlerin neler başardığını görünce.

Patlama yapıp 4 gol birden attığı Palermo maçı çıkarılırsa 8 gol atıp 11 asist gerçekleştirmiş bir oyuncu gözüküyor. Hücumun kenar bölgesinde oynayan ve bu veriye sahip biri için "Süper Yıldız" tanımlaması yapılabilir mi, sanmıyorum.

Barça'dan gönderilen Eto'o 37 gol 17 asist -bence Barça seviyesi bu tür çift haneli sayılar ama biri daha yüksek Mesut Özil gibi ya da Rossi & Cesc emsalleri- ve Ibra 22 gol 13 asist performansları. İkisi de Sanchez'den iyi sonuca etki bazında.

Napoli'den Cavani de onun üstünde 33 gol 11 asist ile. Sanchez'in Cavani kadar, hatta Eto'o ve Ibra'dan daha az asist yapması gözden kaçırırılmaması gereken bir detay.

Barça DNA'ya sahip olduğu öne sürülen -çok izlemedim- Pastore'nin de 11 gol 5 asisti var, bir orta saha için gol sayısı yeterince iyi.

Fabregas, bu sezon sakatlıklardan ötürü çok az süre almasına karşın 9 gol 16 asist yaptı, keza Rossi 32 gol 11 asist sundu La Liga'da. Artı Villarreal'in Barça stilini kopyaladığını biliyoruz, ayrıcalık sağlayan bir unsur.

Alexis'in diğer oyunculara göre daha az maç oynadığını da belirtelim, takımından ötürü.

9 gol 18 asist ile sezonu tamamlayan Valencia'dan Juan Mata'nın bile daha iyi bir tercih olacağı söylenebilir İtalya Ligi'nden gelecek Alexis'e göre. Mesut Özil'i andırıyor tarzı.

Sanchez verisel olarak kendini Barça'da oynayabilecek kadar kanıtlamadı, bir çok yıldız olması beklenen isim gibi sönüp gidebilme riski var, az olsa da.

5 - Rossi'nin Messi'ye sahte 9 numara alternatifi olması da Alexis Sanchez'e göre bir başka hesaba katılması gereken faktör, rotasyon açısından.

Puyol, Xavi, Alves, Messi zaman zaman dinlendirilmesi gereken dört temel isim. Messi içgüdüsel oynama arzusuyla rotasyona girmiyor ama kanımca maç sayısının 45 - 50 arasına düşürülmesi daha sağlıklı olur. Keza Alves'in de Puyol veya genç oyuncu Montoya ile yedeklenmesi ve 5 - 6 maç daha az oynaması gerekir.

Haddinden fazla süre alan Villa var, Afellay'ın ısınmasıyla biraz daha dengelenecektir durumu.

Messi + Villa + Pedro + Bojan + Afellay + Jeffren 15503 dakika sahada kalmış toplamda. Bojan'ın 1630, Jeffren'in 374, Villa'nın Pedro seviyesine çekilip 500 ve Messi'nin de 475 dakika vermesi durumunda süre pastasına 2979 dakika geliyor. Iniesta'nın da üçlünün solunda faraza 400 dakika oynadığı ve Nolito + Vazquez'in 236 dakikası düşünülürse yaklaşık olarak 3600 dakikalık bir havuz var ortada. Afellay + Rossi için. Sezonun ikinci yarısı gelip 1053 dakika oynayan Afellay 1300 dakika daha süre alırsa, Rossi'yle birlikte 2600'er dakikayı paylaşmış olacaklar.

62 maç x hücum üçlüsü (3) x 90 dakika = 16740 dakika maksimum süre

Messi 4200
Villa 3600
Pedro 3600
Afellay 2600
Rossi 2600

gibi bir yayılım son derece ideal olacaktır kağıt üzerinde. Bu hesaplamayı yaparken sakatlık / ceza / La Masia'dan gelen yeni isimler gibi etkenleri denkleme katmadığımı da ekleyeyim. Değişkenler oldukça daha karmaşık bir yapı ortaya çıkacaktır. Bojan / Jeffren'in ayrılacağı üzerinden yapıldı ayrıca değerlendirme, bu olasılık da gerçekleşmeyebilir ve Barça için sorun teşkil etmez.

Sanchez'i böyle bir rotasyona yedirmek kolay değil Güney Afrika'dan sonra, şöhreti, bonservisi, ondan beklenti ve potansiyeli ağır basıyor ve en az 3200 dakika süre verilmesini arzulayacaktır. Takımın ideal parçalarından biri gibi olmayı, Güney Amerikalı olması, bunun gerçekleşmemesi halinde problemler yaratacağının da ön habercisidir. Aynı mesele, Neymar, Ganso ve Lucas gibi Brezilyalılar için de geçerli ve gelmeleri taraftarı değilim.

Rossi çok daha uyumlu biri, kenarda beklemeyi çok sorun etmez, United'da oynadı, önemli bir referans, Forlan'a benziyor kariyer yolu, keza Forlan da Barça profili taşıyan ender oyunculardan biri ve 32 yaşında olmasına karşın alternatif olabilir diye düşünülüyor.

Benzer durum Javier de yaşandı ve Pep çözümlendirdi konuyu. 3094 dakika süre aldı Mascherano, özellikle sezonun sonuna doğru stoperde oynatılarak ve bu tercih Sergio'nun da kesilmemesine yol açtı, akıllıcaydı.



6 - Barça'nın oyun akışkanlığını kusursuza yakın devam ettirmesi için, Xavi sonrası bir organizatöre ihtiyacı var, bu isim Thiago değil çünkü Mazinho'nun oğlu daha çok Iniesta'ya benziyor topla haşır neşir tavırlarıyla.

Sahada iki Iniesta olması sistemi sekteye uğratır, merkezde Messi'yle bütünleşen iki ismin birbirinin eşleniği değil tamamlayıcısı olması gerekiyor. Bu da görece Xavi'ye nazaran daha az pasör olan ama içeri kat etmeleri çok üst düzey Iniesta'nın, Xavi'nin olağanüstü oyun görüşü ve pas yeteneğiyle dengelenmesi anlamına geliyor. Thiago, Iniesta rolünü görecekse ilerde, onda biraz Xavi'nin pas yeteneği ama daha çok Andres'in driblingle adam eksiltmesi var, yanında Xavi tarzı pasör biriyle oynamak zorunda. Bu tercih onu dünyanın en iyi orta sahalarından biri yapabilir. O parça da Cesc Fabregas.

Xavi'nin 25 yaşındaki halinden çok daha önde bir oyun görüşü var şu an ancak Xavi'nin şu anki halini geçebilir mi, ben inanıyorum buna, o potansiyeli görüyorum Xavi'yi 7 yıl önceyle karşılaştırınca. Fabregas çok daha iyi olabilir. Pas organizasyonu için mükemmel bir tercih ve merkezde Iniesta'yla, rotasyonel olarak da Thiago'yla harika bir ikili olabilir birkaç yıl içinde.

Barça'nın er ya da geç bu transferi yapması gerekiyor ve bence başarı ivmesini Madrid'in eline vermemek adına önümüzdeki sezon çok önemli, bu yaz transfer edilmeli bu yüzden, şevkleri kırılacaktır bir parça.

Xavi / Cesc, Iniesta / Thiago, Keita orta üçlünün ikilisi rotasyonuna bakalım bir de. Sergio / Javier ön alanda hiç tercih edilmediğinden onları ayrıca değerlendireceğim.

Xavi + Iniesta + Keita + Thiago 11828 dakika süre almışlar. Iniesta'nın ileri üçlünün solunda 400 dakika oynadığı kısım çıkarılırsa geriye 11428 kalır.

62 maç x merkez orta saha ikilisi (2) x 90 dakika = 11160 dakika maksimum süre

Sayının fazla çıkma sebebi Iniesta'nın muhtemelen üçlünün kenarlarında daha çok süre alması ve Afellay'ın ilk zamanlar birkaç maç merkezde oynatılmasıdır.

Çok yakın bir sayıya ulaşmamız Barça'nın maksimum seviyede oyuncularından yararlandığı ancak bunun yanında sırtlarına aşırı bir yük de koyduğunu gösteriyor.

Iniesta 3600
Fabregas 3000 - 2700
Xavi 2400 - 2700
Thiago 1500
Keita 700

İki pozisyonu beş oyuncu arasında paylaştırmak çok zor bir iş. Cesc geldiğinde Pep'in Xavi / Iniesta / Fabregas üçlüsünün süresini artırmak ve her birini merkezde kullanmak için ekstra formasyon - yer denemeleri (3 - 4 - 3) olacaktır, sola kaydırma yapıp sistemi sekteye uğratmadan. Çünkü Xavi & Cesc'in yan yana merkezde oynatılması oyun akışkanlığı açısından iyi bir tercih değil, her ikisi de pasör ve adam eksiltme konusunda Iniesta'ya nazaran görece zayıflar. Parça uyumu yok. Xavi / Cesc + Iniesta olmak zorunda, birkaç yıl sonra da denkleme Thiago'nun katılması.

Ön süpürücüye de göz atalım. Sergio + Javier 6977 dakika süre almış.

62 maç x savunma önü süpürücü (1) x 90 dakika = 5580 dakika maksimum süre

Sergio'nun 3883 dakikasını düşünce geriye 1697 dakika kalıyor Javier'in bu pozisyonda oynadığı süre olarak. Genellikle yedek beklediği söylenebilir ya da ideal onbirin parçası olamadığı. Mutsuzluk belirtisi Liverpool'da sürekli oynayan ve Arjantin'in kaptanı için. Açığı kapatıp onu mutluluğa sürükleyen, önce Puyol'un sakatlığı, sonra Abidal'in hastalığı sonrası kendini birdenbire merkez savunmacı bulması. 1397 dakika oynamış bu bölgede.

Sanırım onu seneye de savunmada sıkça izleyeceğiz, Busquets tercihinden vazgeçilecektir orda ve Puyol da o kadar sakat kalmayacaktır, artı Abidal de var ve Fontas daha çok süre alabilir.



7 - Son söz olarak kadro mühendisliği çok önemli bu yapının devam etmesi ve bizlerin bu eşsiz futbol güzelliğini üç - beş sene daha doyumsuz bir zevkle seyredebilmemiz için. Bunu da en iyi yapacak olan, daha önce hatalar da yapsa ciddi doğrular bulan -biz sadece onun doğrularını gözlemleyip analiz edebilecek yeterlilikteyiz, bulmak ona mahsus- Guardiola'dır, Johan'ın izinden gitmeyi sürdürerek.

25 Haziran 2011

A. Eren Loğoğlu

4 yorum:

Akkavak dedi ki...

Hocam yine müthiş bir analiz olmuş.Biz de http://www.fcbarcelonaturkiye.com/forum/search.php?search_id=active_topics

bu konuyu kendi çapımızda ele alıyoruz.Ben sadece başından beri Affelay hakkındaki görüşlerinize katılmıyorum.Bana göre barça DNA'sı ile alakası olmayan bir oyuncu,şimdilik.Pas organizasyonları hakkında en ufak fikri yok.Topu niiçin alıp verdiğini bilmiyor.Oyun nasıl açılır,ne zaman verkaç yapılır,ne zaman boş koşu yapılır bilmiyor.Biz onun sadece hızından, kıvraklığından(driplinginden değil) ve şut kabiliyetinden faydalanmak için sağ ve sol açıkta oynattık.Göze batacak çıkışlar yapsa da tümü etkisiz,bilinçsiz davranışlardı.Tek yönlü düşünüyor,hücum düşüncesi sadece önündeki boş alanda ilerlemekten ibaret.

Neyse uzadı,diyeceğim şimdilik pek umudum yok.Ama dışardan takıma katılan oyuncular bir ya da iki sene sonra bu "garip" oyuna adapte olabiliyor ve sıçrama yapabiliyorlar.Daha beklemek lazım.Adriano da ilk yarı çok kötüydü ama ikinci yarı çok iyi adapte oldu.

Bir de eğer Sanchez transferi olmazsa alternatif olarak düşünülen William ve Mata hakkında ne düşünüyorsunuz,özellikle William'ı bizim oyun kurgumuza yakınlığı bakımından çok beğeniyorum.Çok zeki ve etkili bir oyuncu.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Afellay Barça DNA taşıyor demiyorum zaten, Ronaldo potansiyeli olduğundan bahsettim. Bu tür bir oyuncunuzun olması, zaman zaman sıkışan anlarda gereklilik oluyor, Madrid maçı gibi, özellikle Mourinho tarzı stratejistlerin oyununu açmaya karşı.

Afellay sisteme adapte olmaya ancak son birkaç maç başladı, ilk zamanlarda ben de çok umutsuzdum ve bunu da yazdım defalarca ama o ışığı gördüğümü söyleyebilirim, zaten Hollanda'dan yetişme, bu bile önemli.

barça daima dedi ki...

yazdıklarınız için sağolun varolun.ayrıntılarla aydınlatıcı bi yazı olmuş. ben de benzer şeyler düşünüyordum .a.sanchezin yaratacağı olası sorunlarla uğraşmak yerine.xaviyi rahatlatmak için fabregası ; villa pedro messi için de rossi yi eklemek güzel olur.messinin iştahını kesmenin alemi yok.tiago da öne çıkarılabilir bu sezon.alexis de gitsin çelside parlasın .aman diyim.selamlar.

Adsız dedi ki...

william derken .şaktarlı WİLLİAN ı
kastetmiş sanırım AKKAVAK. bu takıma gelen her kim olursa olsun şu andaki yapıyı özümseyerek fazla atraksiyona kaçmadan oynaması lazım.süre ne olursa olsun.adı ne olursa olsun.willian etooya benzer bi oyuncu.