08 Temmuz 2009

Harry Kewell Olmazsa?



____________Topal____________
______Tobias______Arda_______
__Keita______________Kewell__
____________Baros____________

Mevcut kadroda Kewell'ı ilk 11'de düşünüyorum, en azından Arda'nın orta 3'lüde deneneceğini varsayarak. Eğer bu deneme başarısızlıkla sonuçlanırsa Kewell'ın rotasyona sık giren bir oyuncuya dönüşebileceği gerçeğini de göz ardı etmiyorum. Kewell'ın ilk 11'de olmayacağı olasılıklara bakalım;

Alternatif 1:

____________Topal____________
______Tobias______Ayhan______
__Keita_______________Arda___
____________Baros____________

Alternatif 2:

____________Topal____________
_______Barış_______Tobias____
__Keita_______________Arda___
____________Baros____________

Alternatif 3:

Serdar veya Emre Çolak'ın müthiş performansı, Gerets döneminde Arda'nın başardığı gibi.

____________Topal____________
____Linderoth______Arda______
__Keita______________Serdar__
____________Baros____________


____________Topal____________
_______Tobias_____E Çolak____
__Keita_______________Arda___
____________Baros____________

Alternatif 4:

Temel kadro düşüncem Lincoln'un kalması üzerineydi. Arda'nın orta 3'lüde oynayan daha üst seviye bir oyuncuya dönüşeceğine inanmıyorum. Sol çizgide çok verimli oynuyor, bu yönde kendisini geliştirmeli. Lincoln ise Iniesta tarzı oyuna daha uygun, ortadan hücum edebilmeyi, pas açılarını zihninde tam oturttuğu için, hep bu bölgeye yakın oynadı çünkü.

____________Topal____________
_______Tobias____Lincoln_____
__Keita_______________ Arda__
____________Baros____________

Alternatif 5:

Lincoln'un yerine benzer özelliklerde bir oyuncu, Emana, Deco gibi. Lincoln'ün takımda kalmayacağı kesinleştiğine göre, kendisine kulüp bulduğu an, bu bölgede oynayan bir oyuncu transfer edilecektir, bu da Kewell'ın kenardan oyuna dahil olması anlamına gelebilir.

____________Topal____________
_______Tobias_____Deco_______
__Keita_______________ Arda__
____________Baros____________

Alternatif 6:

Marco'nun transferi, bittiğinden söz ediliyor.

____________Topal____________
_______Tobias____Marco_______
__Keita_______________ Arda__
____________Baros____________

Alternatif olmasına bile gerek olmayan durumlar var bir de, Arda'nın ortada oynamaya evrilememesi konusu gibi. Eğer Arda gelişme göstermez ise orta 3'lüde, Rijkaard muhtemelen A1 ve A2'ye yönelecektir, Kewell'ı zaman zaman kenarda düşünüp.

Sol Açık ve Sağ Açık bölgesinde Arda ve Kewell var iken Keita'yı neden düşündü Rijkaard, özellikle Lincoln'un yokluğunda orta 3'lüde oynayan bir oyuncu elzem iken;

1 - Arda'yı kesinlikle orta 3'lüde düşünüyor Iniesta gibi.

2 - Arda veya Kewell'ın geçen yıl gösterdiği performansı yeterli bulmadı, 4 - 3 - 3'ün oyuna yaratıcılık katan bu pozisyonunda Keita gibi bir oyuncu kullanmanın şart olduğunu düşünüyor. Kanımca yeterli bulmadığı isim Kewell, Arda'nın değişmez olacağına inanıyorum.

İkisi de olabilir elbette, 2.sinin yüzdesini daha yüksek buluyorum.

Tüm bu olasılıkların yanında, Kewell'ın fiziksel sorununu halledebileceğine ve sakatlık sonrası azalan teknik yeterliliğini daha ileri götürebileceğine pek inanmıyorum. Benitez'in gelişinden bu yana Liverpool, Avrupa'nın fizik güç seviyesi en yüksek, hücum pres uygulayan ender takımlardan biridir Kuyt, Torres, Gerrard, Benayoun ile, izlerken yorulursunuz. Kewell böyle bir ortamda bile fiziksel seviyesini yukarıya taşıyamamıştır sakatlığından ötürü. Galatasaray'da geçen yıl gösterdiği performanstan daha iyi bir konuma yükselmesi de zordur.

Birkaç istatistik vereyim;

Kewell 12 gol atmış, 36 maça çıkmış, 2762 dakika oynamış. Lincoln 9 gol atmış, 38 maça çıkmış, 3064 dakika oynamış. Arda 12 gol atmış, 46 maça çıkmış, 3861 dakika oynamış.

Arda maç başına 83.9 dakika
Lincoln maç başına 80.6 dakika
Kewell maç başına 76.7 dakika

oyunda yer almışlar.

Barcelona'da benzer pozisyonda oynayan oyunculara bakalım;

Messi 51 maç, 38 gol, 4089 dakika, ort. 80.2
Iniesta 41 maç, 5 gol, 3264 dakika, ort. 79.6
Henry 40 maç, 25 gol, 2991 dakika, ort. 74.8

oyunda yer almışlar.

Galatasaray'da 3 oyuncu çok az rotasyona girerken, Barcelona'da 3 oyuncu çok sık rotasyona giriyor. Messi, Iniesta ve Henry'nin kenardan geldiği veya maçın erken kopup kenara alındıkları maç sayısı bir hayli fazla, bu da ortalamalarını düşürüyor. Avrupa maçlarında zaman zaman Barcelona'lı oyuncular dinlendirilip kenardan oyuna girerken, Galatasaray'da bu söz konusu bile değil. Kupa maçlarında benzer durumlar geçerli. Sadece lig baz alındığında Galatasaray'da ortalamalar aynı kalırken, Barcelona'da artış gösteriyor.

Kewell geçtiğimiz yıl başarılı olsa da, büyük hedefleri olan, Avrupa'da istikrarlı bir başarı arayan ve ligde de şampiyonluk kovalaması beklenen makina düzeninde sistemli ve kusursuz bir Galatasaray, Barselonaşan bir takım için oyunda kaldığı süre, fiziksel güç, gösterdiği performans ve teknik beceri anlamında yeterli değildir. Bu sebeple rotasyona giren bir oyuncu olması takıma daha verim sağlar. Kenardan geldiği maçlarda ateşleyici olabilir, pek çok maça yine ilk 11'de çıkacaktır ancak artık ilk 11 için net olarak düşünülmemesi, alternatifler aranması da akılsızlık değil, vizyon, farklı düşüncelere açık olabilmeyi içerir.

8 Temmuz 2009

A. Eren Loğoğlu

9 yorum:

Confeng dedi ki...

Kewell -formda- olduğu müddetçe 11'de yeri garanti bana göre. Ancak Linderoth konusunda biraz fazla iyimsersiniz sanırım. Ben onun 2,3 maçtan fazla oynayabileceğini sanmıyorum, üzücü ama gerçek, artık müzmin sakat konumunda ve oynadığı mevki darbelerin çok olduğu mevkilerden biri. İnşallah bu konuda ben yanılırım...

ugur senel dedi ki...

ben kewelli hic tutmuyorum td olsam en fazla 20 dakika oynatırım keza tempo vede kuvvet sorunu cok büyük ,oyun icinde kayıp oluyor ,1 yaş daha yaşlandı ve bu sene daha ağırlaşacakdır,sevindiğim tek şey aynı sorunlara sahip lincolnden artık kurtulmuş olmamızdır.. son olarak sıkı totenhamlı olan ingiliz bacanak galatasarayın bu sene başarısız olması herhalde kewelli oynatmanız sonucu diye soru sorunca düşündüm keza adam ingilterede sakatlıklarının dışında cok düşük tempoya sahip idi.. bence kewelli biz büyütüyoruz vede sahada genelde 1 kişi eksik kalıyoruz...

sembolist dedi ki...

kardeş yazı harika olmuş.. Ayhan2ın bu sistemde yeri yok mu sence?
çünkü orta saha paslaşma trafğini en iyi yapcak oyuncu gibi gelir bana(yanılıyo da olablrim)..
Bence Kewella maça başlancak,yerine55-60dk'da orta sahaya adam alınıp Arda Kewelin yerine kaydırılacak..
Bçylr bir rotasyon keweli daha verimli kılar sanki..

sawero dedi ki...

ben tam tersi kewell ın 4-3-3 ün solunda çok çok iyi işler yapacağını düşünüyorum, doğrudur kewell rafa benitez in takımında dahi fizik kalitesini üst seviyeye taşıyamadı sakatlıklardan dolayı,belki alıştığımız için farkına varmıyoruz ama şunu asla unutmamak gerekiyor, kewell liverpool a gitmeden premier lig deki en iyi 5 oyuncudan biriydi,manu arsenal chelsea barça nın istediği bir adamdı ve liverpool da gayet iyi performans koydu sakatlanana kadar, sakatlık psikolojisini atmak çok zordur, hele ki sakatlığınız kewell ınki kadar ciddi ise, kewell geçen sene oynayarak bu ürkekliğini attı,skibbe nin yanlış yaptığı olay kewell ı klasik çizgi adamı olarak kullanması bana göre fakat kewell hiç bir zaman 50 metre top sürüp etkili olan bir topçu olmadı ki,kewell ın kewell olduğu dönem attığı gollere bakın, topla hangi noktalarda buluştuğuna bakın, beşiktaş maçında ya da ankaragücü maçında attığı goller ders niteliğinde örnekler, kewell doğru kullanılırsa 4-3-3 ün solu için arda dan çok daha etkili olabilecek potansiyelde bir oyuncu,bir kere şutu var, arda nın yaşındayken dünyanın en iyi takımları istiyordu kewell'ı dikkatinizi çekiyorum, geçen sene fena olmayan bir sezondu kewell için en azından sezon başı ben bu kadarını tahmin etmiyordum ve sezon sonuna doğru özellikle beşiktaş ve sivas maçlarında kusursuza yakındı bana göre,devamında lig biter bitmez avustralya milli takımında yine kusursuzdu kewell, fizyoterapist i les gelis le beraber kalıyorlar ve kewell ın tek yaptığı şey çalışmak istanbul da, dünya kupasına hazır gitmek için, ve fizyoterapistinin açıklaması var kewell her zamankinden daha hızlı ve daha kuvvetli diye, o sebeple temposu yok yavaş demek sezon içi bir çok maç için doğru fakat sezonun son 5 haftasında kewell ı izlememiş olmak demek bana göre, number 7 ye kesinlikle katılıyorum, kewell sakat olmadığı sürece 11 deki yeri garantidir. hatta daha da ileri giderek kewell ın sistem oturdukça geçen senenin çok çok üstünde eski kewell a yakın performans göstereceğini iddia ediyorum.

sawero dedi ki...

bir de arda nın o pozisyona evrilip evrilememesiyle ilgili,arda kendi de demişti zaten bir tarafımı çizgiye yaslayınca daha rahat oynuyorum diye ama, ne yazık ki avrupa da açık demek 3 lü forvetin kenarları demek, bir anlamda hız demek arda'nın oyununa ve zekasına aşık biri olarak sol kanadı mükemmel kotarsa da hiç bir zaman sol açık olarak avrupa da kalbur üstü bir takımda oynayabileceğini düşünmüyorum, daha önce borges yazmıştı arda nın koşmayı defans yapmayı bırakması lazım diye alakası yok. arda nın koşması lazım arda nın defans yapması arda nın doğru top kullanması doğru çalımları atması gerek. ilk çıktığında olduğu gibi topu alıp 3-5 kişinin arasında çalım yapması seyirciyi mutlu eder ancak, büyük topçu olacaksa arda her şeyi yapması lazım ki yapıyor da, kendini geliştiriyor. arda 3 sene öncesine göre çok çok daha komple topçu oldu ama bunu biz anlamıyoruz, arda yavşak ronaldo değil, messi de değil, arda farklı bir adam biraz şutunu geliştirirse -ki son sivas maçında attığı gol ne kadar sekip girse de arda ya bir özgüvenin geldiğinin işaretidir en azından şutu arayıp şut denemesi bile olumludur-, her zaman iniesta tarzında oynayabileceğini ve daha da iyi olabileceğini düşündüm hala da düşünüyorum(sol açığa göre iniesta ya göre değil:) gerçi iniesta da arda nın yaşındayken şu an oynadığı topu oynamıyordu yani arda da daha geliştirecektir kendini, arda nın o pozisyona evrilebileceğini düşünüyorum ben kısaca, bunun için tezim de sami yen deki ispanya maçı, arda sahanın her yerindeydi, ispanya inanılmaz yerleşirken sahaya,balta emre marco emre dörtlüsünde 6-7 dakika top dönüyor emre ve marco nun yapaması gereken işi arda yapıyor, açıktan gelip top alıp takımı çıkarıyor özellikle ilk yarıda, bu bile çok önemli bir donedir,yine bjk maçında topa tek dokunuşuyla bütün savunmayı dengesiz yakalıyor ve nonda-kewell gol, arda sol açıkta bir fenomen olabilir ama oyun zekası o pozisyonu kaldırabilecek ve takım yönlendirebilecek tek adam da arda takımda, o yüzden arda burda yapamadı hemen sola alalım kolay kolay olmaz aksine epey ısrar edilir gibime geliyor.

Piet Los Ojos dedi ki...

güzel bir analiz ama kadroda Barışı hiç düşünmemişsin. Bu sistemde hem hücum hem müdafa yapacak adam Barıştır bence..Linderoth a fazla guvenemıorum ve bu sezonu bıtırebılecegını bıle zannetmıorum...

and1905 dedi ki...

Ben de Kewell'ın sezonun genelinde sürekli 11 performansına ulaşacağına inanmıyorum.Rijkaard rotasyonu oldukça verimli uygulayabilen biri.Kewell'dan öyle yararlanır bence.Ayrıca Ayhan'da orta üçlünün solunda fazlasıyla yer bulacaktır.Emre Çolak sık sık oyunda olur hatta ilk 11 de bile başlayacağı maçlar olacaktır.Kadro da en zor iş M.topal'ın çünkü Mustafa Sarp'ın oldukça hazır ve sağlam bir görüntüsü var.M.Topal maç kaçırmaya başladı bile...

vt dedi ki...

öncelikle linderoth konusunda iyimser olduğumu söylemek istiyorum, gerekli fiziksel yüklemeyi yaptıktan sonra girecektir muhakkak rotasyona. peki girmese ne olur birşey olmaz, alternatif bol o bölgede ki eğer total futbol denen şeyi uygulayacaksak orada başka futbolcular da oynayacaktır. mesela, alparslan ın o bölgede denendiğini okudum hazırlık maçında.

kewell konusunda ise alabildiği maksimum süreyi alması gerektiğini düşünüyorum.arda nın şutları malum, çek cumh. ve sivas dışında uzaktan golünü hatırlamıyorum ki ikisi de rakibe çarpan toplar. bitirici vuruşları olan bi oyuncu değil arda şu an itibariyle. artı top kullanmayı bence bilmiyor hala tam olarak. dripling yapması gereken yerde pas veriyor, pas vermesi gereken yerde kendi gidiyor. artı pas atacağı futbolcuyu ve oynayacağı yeri seçiyor. ortaları da iyi ama hala yeterli değil arda gibi potansiyelli bi oyuncu için. bunlar tabi ki geliştirilebilir sezon içinde ve önümüzdeki yıllarda ama şu an itibariyle ileri 3lünün solu için yetersiz arda özellikle şutlarının etkisizliği sebebiyle. keita da süratli teknik ama bencil bir adam izlenimi veriyor. kewell hem şutları hem pas ve ortaları açısından mükemmel seviyede bana göre. lincoln de yoksa takımın pasör ihtiyacını karşılayacak adamdır. fiziksel açıdan da o kadar kötü değil, ki kariyerinin en yüksek rakamlarına ulaştığını söylüyor kondüsyoneri. çok süratli bir adam değil ama yavaş da değil hele ki takımın hızını kesen bir adam hiç değil. topla oynama sevdalısı da değil gördüğünde "adam seçmeden" kim olursa veriyor. tek paslarını hatırlayın geçen sezondan, ya da gençlerbirliği maçında barış a yaptığı asisti hatırlayın. frikik ve kornerleri de atması gereken adamdır bence, sabrilerin yerine. bence kewell hem saha içinde hem saha dışında çok şeyler verebilecek bir adam, arda aydın emre gibi adamların yerinde olsam yanından ayrılmam bir şeyler kapmak için bu adamdan. 3. kaptan yapılması da yabancıların takımla diyaloğu açısından faydalı olacaktır çünkü zaman zaman bi ayrışma olabiliyo yerli ve yabancılar arasında medyanın gazıyla.

fazla kewell hayranı bi yazı oldu ama bence bu takıma gelen en iyi 3 yabancı prekazi hagi kewell dir.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Değerli yorumları için yazanlara teşekkür ediyorum, farklı bakış açıları olması sevindirici.

Tobias'ın kulübe ve taraftara bir borcu var ve İsveç Milli Takımı Kaptanlığına uygun görülen karakteriyle, bu borcun bilincinde çalıştığına inanıyorum. Bu bölgeye hala transfer yapılmamış olmasını Rijkaard ve Neeskens'ın ona olan güvenine bağlıyorum. M. Sarp ve Emre Çolak'ın başarılı kamp dönemi performansları Tobias'ın rekabete gireceğini gösteriyor.

Kewell çizgi oyuncusu değil düşüncesine katılmıyorum. Kewell'ın en üst seviye performansını gösterdiği Leeds'i hatırlayalım;

_______Viduka__Smith_______
Kewell_______________Bowyer

4 - 4 - 2'nin sol çizgiye yakın kısmında oynuyordu Harry ve olağanüstüydü, her işi yapıyordu.

Umarım yanılırım Kewell konusunda ve Sawero'nun söylediği gibi fiziksel gücünün doruk noktasındadır, eski günlerini yakalar ve 4 - 3 - 3'ün öndeki 3'lüsünün solunda yaratıcı bir oyun sergiler süreklilik içinde.

Barış sanırım A2'de vardı. Orta 3'lünün sağında rotasyona girecektir, Tobias'ın ve yeni transfer olasılıklarının durumuna göre. Aynı durum Ayhan için de geçerli, Barış'ın tersine, orta 3'lünün solunda görev alabilir, A1'de olduğu gibi. Sarp ve Topal daha çok birbirlerinin alternatifi olacaktır.

Eren.