27 Temmuz 2009

Yılın Transferi, Ibra Barça'da



Sonunda gerçekleşti beklenen transfer. Ronaldo ve Kaka transferi, Zlatan'ın Barça'ya gelişi ve Eto'o'nun gidişine dair, bu zamana kadar alisamiyen.net forumuna yazdıklarımı derliyorum, karmaşık durabilir, bütünsel gelmeyebilir ama zaman sorunsalı yaşamamdan ötürü böyle bir yol seçmek durumundayım, anlayışla karşılanacağı ve derlemeden çıkarımlar yapılabileceğini umuyorum.

http://www.fcbarcelona.com/web/english/noticies/destacades/n090726107746.html

Başlangıcı eski bir yazımın yorum kısmına eklemelerle yapmıştım, önce oraya uğrayalım;

http://erenlogoglu.blogspot.com/2009/06/7-cristiano-ronaldo.html

Kaldığımız yerden devam edelim yorumlara, 15 Haziran tarihli bir başka yazı;

http://erenlogoglu.blogspot.com/2009/06/etoo-transfer-olaslklar.html

Eto'o'nun transfer bedeli üzerine, 17 Haziran tarihli bir yazı;

http://en.wikipedia.org/wiki/Webster_ruling

Eto'o, bu kural sonucu, transfer bedeli yerine, kontrat bedeli karşılığı ayrılabiliyor takımdan, bu da en fazla 10 milyon Euro yapar.

Kuralın İngilizcesi de şu, yanlış çevirip çevirmediğimi görmek açısından;

"It outlines the provisions which apply if a contract is terminated without just cause, and the requirement for the party in breach to pay compensation. Specifically, it states that any player who signed a contract before the age of 28 can buy himself out of the contract three years after the deal was signed. If he is 28 or older the time limit is shortened to two years. Article 17 was introduced in December 2004, with effect from 1 July 2005."

Bir de kaynaklar içerisinde geçen bir kısım var, onu da ekliyorum;

"The regulations provide that outwith the “Protected Period” (three years’ service for a player whose contract was executed before he was 28, and two years for a player whose contract was executed after he was 28, a player may unilaterally break the remainder of his contract of employment and be entitled to transfer his registration certificate (his licence to play football) to a new club. Unless the contrary is stated in the contract, however, compensation will be payable to the club as a consequence, which, in terms of article 17, para 1 “shall be calculated with due consideration for the law of the country concerned, the specificity of sport, and any other objective criteria”."

Bir avukat arkadaşımın konuya yorumu;

"Bahsedilen olay kulüplere tanınan bir hak değil, geçerli bir sebep olmadan yapılan sözleşme feshine ilişkin ödenecek tazminat tutarının belirlenmesi.

Yani bahsedilen 17. madde şu kadar getirirsen serbest kalırsın demiyor, taraflardan biri sözleşmeyi haklı bir sebep olmaksızın feshederse kulübe şu kadar tazminat ödenir diyor.

Bu çerçevede feshedilen sözleşmenin son senesi olup olmamasının bir önemi yok. Sözleşmelerin korunmuş bölümünün bitmesi şartıyla (ki bu bölüm sözleşmenin imza anında 28 yaşından küçük olan oyuncular için 3 sene, büyükler için 2 senedir) eski kulübe bir tazminat ödenir. Bu tazminatın miktarı belirlenirken ise , fesh edilen sözleşmede en fazla 5 seneye kadar olan zaman dilimi için futbolcunun sözleşmeyi feshetmeseydi o tarihten sonra hak kazanacağı ücret ve eski kulübün yaptığı sair masraflar dikkate alınır diyor.

Yani Eto'o 10 milyou getiren takıma gidemez, Eto'o sözleşmesini fesh edip bir takıma gider ise ve Barcelona'ya ödenecek tazminat yukarıdaki çerçevede belli olur."

Tazminatın ana kalemini oyuncunun sözleşmesi gereği alması gereken ücret oluşturuyor. Ek olarak ödenen masraflar da var ama daha az olan bir miktar, eksik verdiğim bilgi bu.

Kuralın kulüplere hak tanıdığını söylemedim zaten, oyuncunun gitmek istemesine, daha çok para kazanmasına ve ödenen abartı transfer ücretlerine karşı oluşturulmuş bir sistem bu genelde. Kontratının son yılına gelen ve Protection Period içerisinde yer almayan oyuncuları, kulüpler önce Bosman sonra da Webster kuralı çerçevesinde dikkate alıyorlar ve yeni sözleşmeler öneriyorlar oyuncularına.

FIFA yönetmeliğinde şöyle bir fark var;

FC Barcelona, Eto'o Bosman kuralına göre bedelsiz gitmesin diye, sözleşme yenilemek arzusunda, yenilenmez ise de Internaziole Eto'o'yu Webster kuralı çerçevesinde belli bir tazminat bedeli karşılığı transfer etmek istiyor. Bu da yaklaşık 10 milyon Euro yapıyor, sözleşme bedelinin dahil olduğu bir tazminat olarak. Zlatan'ı da 30 milyon Euro'ya verebilecekleri için, karşılıklı anlaşmaları kolay gözüküyor, FIFA'ya düşecek bir ceza durumu olmadan. Kerem'in tanımı kesinlikle doğru, benimki gibi eksikleri de var ancak son cümlede yaptığı yorum yanlış, sebebi de 2 kulübün bu takas çerçevesinde anlaşıyor olması.

10 milyon Euro bedelini, İspayol basınından okumuştum, takas haberlerine göz atarken. Sonuçta Eto'o'nun Barça'da ne kadar ücret aldığına dair bir veriye hiç kimse sahip değil. Tahmini olarak bu sayıyı verdim, bunu da belirttim zaten en fazla 10 milyon Euro'dur diye, tazminat da buna yakın oluyor, ana kaynağı sözleşme ücreti olduğundan.

Lincoln'e de bakalım;

Schalke'ye transferi Skysport'tan: "The two clubs agreed the deal on Wednesday with Lincoln signing a four-year deal at the Arena AufSchalke and Seitz receiving a two-year contract at the Betzenberg Stadion."

Galatasaray'a transferi FIFA.com'dan: "Lincoln, 28, will sign a four-year deal with the Istanbul club. Schalke did not disclose the transfer fee for a player who had a year to go on his contract but German media estimated the amount at five million euros"

'Schalke, 1 yıl sözleşmesi kalan oyuncusu için transfer bedeli açıklamadı fakat Alman Medyası değeri 5 milyon euro olarak tahmin etti' şeklinde çevirdim son cümleyi.

Sözleşmesinini bitimine bir yıl var iken, Galatasaray transfer ediyor. Lincoln'ün statüsü şu; transfer olurken, Bosman Kuralı'na 6 ay kalmış, Webster Kuralı'na da uyuyor, 2005'te 4 yıllık sözleşme yapmış Schalke ile ve sözleşmesinde 3 yılı doldurmuş.

Lincoln'un sanırım Teknik Adam ile sorunları vardı, sözleşme yenilemek yerine ayrılmak istiyordu, Galatasaray da devreye girdi bu noktada, tazminat bedeli yerine -ki bu işi yokuşa sürmek, zorlaştırmak, mahkeme yollarına girmek anlamına da geliyor eğer ihtilaf olursa- bonservis bedeli ödeyerek Lincoln'un transferini kolaylaştırdı. Ödenen 5 milyon Euro, tazminat bedeli de belirlense, Lincoln'un 2.5 milyon Euro sözleşme ücreti olduğunu varsayarak, 3.5 - 4 milyon civarında olurdu gibime geliyor. Transfer bir an önce bitirilmek istendiğinden, Özhan Canaydın'ın böyle bir hamleye ihtiyacı olduğundan, 1 - 1.5 milyon Euro'luk zarar göz ardı edildi, yorumum bu yönde, farklı düşünen, transfer başarısızlığı diyen de olabilir buna.


20 Temmuz tarihli bir başka yazı;

Eto'o'nun değeri 50 milyon Euro olabilir kariyeri, oyunculuğu ve yaşı açısından, katılırım ancak 50 milyon Euro'ya transfer olmalıdır diye bir koşul belirtilemez. Transfer sözcüğü geçtiğinde devreye FIFA kuralları, sözleşme şartları girer. Değeri milyon Euro'larla ölçülebilecek pek çok oyuncu, Bosman kuralıyla sözleşmesinin bitimine 6 ay kala, bonservis bedeli ödenmeden transfer olmuşlardır, Juve ve Bayern çok sever bu işleri.

Dünyanın en iyi, en yetenekli, en verimli, en formunun zirvesinde hücum oyuncuları diye listeler oluşturulsa Zlatan tamamında ilk 5'e girer. Drogba, Torres ve Eto'o da yer bulur kendine, Villa bulamaz asıl değil yardımcı forvet olmasından dolayı. Bu açıdan bakıldığında sorun yok duruyor olsa da Barca'nın futbol modeline Eto'o kadar uyum gösterip gösteremeyeceği tartışılacaktır Zlatan'ın. Tüm karakter sorunlarına karşın, şampiyonluk kutlamalarında mikrofonu eline alıp Madrid'e hakaret edebilen, Madrid'den gelen ve en çok golü Madrid ağlarına bırakan, Katalanlaşan Eto'o'yla, Ronaldo'dan sonra 2. sevimsizlik abidesi İbrahimoviç'i karşılaştırınca, bünyenin Zlatan'ı kabul etmesi kolay gözükmüyor. Galatasaray ve Florya gibi havası, suyu farklıdır Barcelona şehri ve Katalan kimliğinin ama bu adama etki eder mi, bilinmez.

Laporta Eto'o'nun kalmasını istiyor pek çok Katalan gibi ancak FCB'nin menfaatleri kişisel düşüncelerden önce geliyor. Eto'o sözleşmesi bitince kalmak istemeyeceğini gösteren bir tavır sergiliyorsa, belli bir değeri var iken onu gönderip yerine aynı seviyede başka bir oyuncu almayı düşünmek transfer becerisi olarak çok olumlu. Zlatan Eto'o kadar etki yapar mı, kanımca hayır, umarım Eto'o kalır.
Zlatan, Eto'o, Drogba'dan hangisinin en iyi olduğuna dair bir tartışmadan, 25 Temmuz tarihli bir yazı;

3 oyuncu arasındaki tartışmaya dönecek olursam, karşılaştırmaya dair sorulması gereken sorular gözden kaçırılmamalı.

Neye göre seçim yapılacak, oyuncunun yeteneği mi, takımına sağladığı katkı mı, yıllar boyu gösterdiği performans mı, kısaca özellik, verim, kariyer kriterlerinden hangisine göre bir karşılaştırma yapılması isteniyor, bunun belirtilmesi gerekir. Bu soruların cevapları farklı olabileceği gibi, hangi sorunun daha önemli olduğu da ayrıca tartışma konusudur.

Detaya girmeden;

Zlatan daha yetenekli, Eto'o daha kariyerli, Drogba daha verimli denilebilir. Yetenek kısmında az tartışma olabilir, verim konusu oynanan takımla da ilgili olduğundan kararsızlıklar yaşanabilir, kariyer ise veriler üzerinden değerlendirilebilir.

Drogba'nın şöyle bir farkı var, mutlaka gözetilmesi gerekir tartışma esnasında. Mourinho'nun 2000'li yıllarda tekrar ön plana çıkarttığı ve günün en moda oyun şablonu olan 4 - 3 - 3'ün yeniden doğuşunda oyuncu olarak en önemli pay Drogba'ya aittir. Mourinho'nun tek santrafor, kenarlarında 2 hızlı kanat oyunculu sistemi, zamanla diğer takımlara yayılmış ve dönüşümler de sağlanmıştır. Drogba ayrıca, bu sistemle birlikte rakip savunmayla tek başına mücadele eden bir santrafor modelini de futbola tamamen kabul ettirerek, hızlı, seri, bitirici, kısa 2. forvet modelini ortadan kaldırmıştır. Saviola, Owen gibi oyuncuların kariyerlerinde düşüşe geçmelerinin en önemli nedenlerinden biri, üst düzey takımların çoğunun tek santraforlu sistemi tercih etmeleri kaynaklıdır. Kuyt, Henry gibi bazı oyuncuların tek santrafor yerine kenar oyuncularına dönüşmesi de, varlıklarını devam ettirebilmeleri adına önemli bir kazanım oldu. Torres, Zlatan ve Eto'o, Drogba'nın sunduğu modelin en başarılı temsilcileri, bunu da belirtelim.

3 oyuncuya dair sorunun çeşitlemeleri de olabilir;

Örneğin X takımın Kulüp Başkanı ya da Teknik Adamı olsanız, hangi oyuncuyu seçerdiniz. Bu soruya verilecek cevap X takımının kurgusu, oyuncu yapısı, ekonomik durumu gibi pek çok etmenle ilintilidir. Bir takıma oyuncu seçmek konu olduğunda oyuncuların yaş, sağlık ve ödenmesi gereken para durumları da dikkate alınmalıdır.

Drogba 31, Eto'o ve Zlatan 28 yaşlarında, değerleri de yaşlarıyla ters orantılı olarak düşünülebilir. Zlatan estetik yanı da olan bir oyuncu olmasından ötürü biraz daha yüksek bir bedele sahip kanımca.

Bu karşılaştırmaya 25 yaşında olan Torres'in de katılması gerekir, eğer dünyanın en iyi santraforu gibi yalın bir soruya cevap aranıyorsa. Daha önceki yıllarda böyle bir tartışma olsa cevabım Drogba olacak iken, şu an Torres ve İbra arasında kararsız davranırım, Eto'o bir adım geride kalır yetenek ve potansiyel açısından. Ancak bu Eto'o'nun Barça'nın sistemine en uygun oyuncu olduğu gerçeğini asla değiştirmeyecektir.

Bu sezon, belki de dünyanın en iyi 4 hücum silahı, Messi, Ibra, Ronaldo, Kaka karşı karşıya gelecekler, bu yönden de efsanevi maçlar bizi bekliyor olacak, umarım Barça ve Real CL'de de karşı karşıya gelir, Kral Kupası'nda da. Madrid, Messi'ye cevap vermişti 2 transfer ile, Zlatan durumu eşitledi. Psikolojik ve taktiksel olarak hala Madrid'in cevabının olmadığı Xavi - Iniesta ikilisi var bir de, bu da büyük bir avantaj olacak Barça adına. Zlatan'ın sisteme ne kadar uyum sağlayacağı, Eto'o kadar hareketli olup rakip savunmaların boşluklarına sarkıp sarkamayacağı, pas organizasyonuna katılıp katılamayacağı Barça'nın işlerliği açısından çok önemli, zira Eto'o geçtiğimiz sezon boş kaleye de çok top yuvarladı ama o topla buluşmak adına hep doğru yerde oldu.
Sonuç olarak kanımca yılın transferidir Ibra, bedeller hakkında çelişkili sayılar var farklı kaynaklarda. 40 milyon Euro + Eto'o + Hleb kiralık formülü işlediyse eğer, Barça'nın zarara uğrayan taraf olduğu söylenemez. Eto'o sözleşme şartları ve FIFA kuralları gereği 10 milyon Euro üzeri bir bedelle transfer olamayacağından, Ibra'nın transferi yaklaşık 50 milyon Euro'ya, Kaka'dan bile ucuza gelmiş oluyor. Ronaldo için 90 milyon Euro ödenen bir ortamda, Zlatan'ın da bu değeri edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Hem bu açıdan hem de Madrid'e psikolojik olarak karşılık verebilme açısından çok olumlu bir transfer. Eto'o'nun şu anki tavrı ve önceki yıllarda takımın uyumunu bozan tutumu göz önüne alındığında yerini doldurmak adına transfer edilebilecek 3 isimden birinin de alınmış olması önemli. Elbette bu transfer bir risk taşıyor, işleyen bir sisteme, daha kaliteli de olsa yeni bir parça eklemek risk almak anlamına gelir. Pep, Ronaldinho ve Deco'dan sonra Eto'o'yu da bir anlamda göndererek, Rijkaard döneminden kalan temizliği tamamlamış oldu. Ibra da benzer bir oyuncu, sorunlar yaratabilir, bu da düşünülmüş olmalı. Ibra'nın en önemli artısı, dünyanın en iyi futbol oynayan takımına, kendisinden daha iyi bir oyuncunun yanına gelmesi ve bunun sağlayacağı motivasyon olacaktır. Yeteneklerini, özelliklerini konuşmaya, tartışmaya gerek yok, sisteme uyumu, Eto'o kadar hareketli olması, pas organizasyonlarına katılması, ayağında top tutmadan duvar olabilmesi, tek top oynaması, topsuz koşuları daha sık yapması gerekecek. Teknik olarak bir katkısı da Eto'o'nun CL Finali'nde olduğu gibi zaman zaman 3'lünün kenarlarına geçmesi görevini, Zlatan daha başarıyla uygulayacaktır. Egolarını törpüler, kendisini başarıya odaklarsa, doyumsuz bir sezon daha yaşayacaktır Katalanlar.

27 Temmuz 2009

A. Eren Loğoğlu

7 yorum:

Thiam Jaba dedi ki...

Aceto bu konu ile ilgili bir yazı yazmıştı, o dediğiniz 1 sezon kala serbest kalma kuralı çok farklı bir kural, o kural da mesela etoo'nun o bedeli kendisinin cebinden ödemesi gerekiyormuş. yani kendi hesabından direk, başkasından alırsa yani herhangi bir kulüpten alırsa o kulübe ceza veriliyormuş, oyuncu transfer edemiyormuş 2 sene. aynı durum chelsea ve arsenal arasındaki gallas olayında olmuş. webster kuralı her durum için kullanılamıyor yani. aceto'nun bu konuyla ilgili yazısındaki postlarda bu kuraldan çok iyi anlayan birileri yazmıştı bu ayrıntıları. post'u bulursam buraya ekleyeceğim.

Thiam Jaba dedi ki...

http://acetobalsamico.blogspot.com/2009/07/etoonun-fiyat.html

bu da aceto'nun yazısı , altında da yorumlar var.

eto'o transferine gelince ise, barça niye hleb'in parasını ödüyor bunu anlamıyorum. kiralayan takım ödesin hleb'in parasını ya.45 + 6.75 + eto'o
biraz fazla gibime geliyor. daha doğrusu 6.75'i ödemek saçma. ama sonuçta düşündüğünde eto'o serbest kalıcak sezon sonu ve gönülsüz, hem anlaşmıyo hem gitmiyo ( tribal enfeksiyona) tutulmuş durumda. bu yüzden ibra'yı almak çok iyi oldu. sonuçta ibra 70 milyona gider "bu piyasada" direk para versen. en azından gönülsüz, sorun çıkaran ve bedavaya gidecek bir eto'o yerine, gönüllü bir ibra'ya kavuştular. olaya öyle bakmak lazım. ama eto'o nun da yaptıkları hiç bir zaman unutulmayacak, hatta final maçında o gol erken gelmese o maçın sonu da böyle olmayabilirdi,çok eksik vardı barça'da. ama barça'da kural bu sorun çıkaran kim olursa olsun üstü çiziliyor( ronaldinho bile gitti). inter gene iyi iş başardı, zaten bizden de okan,emre'yi bedelsiz almışlardı. bu transfer işlerinde çok uyanıklar.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Bir de şu vardı, devam niteliğinde;

http://acetobalsamico.blogspot.com/2009/07/etoonun-fiyat-2.html

Aceto, oğluna Raul adını koyacak kadar Real Madrid yanlısı olduğu için aşırı taraflılık gösterdi bu fotoğrafı koyarken, çünkü orjinal fotoğrafın üstünde yer alan Marca yazısı yok olmuştu.

Fotoğrafın orjinali şu: http://estaticos02.marca.com/multimedia/primeras/09/07/g0718.jpg

Genellemeyi de yaparak İspanyollara göre şekline yontulmuş böylece Marca'nın haberi. Elmundodeportivo'ya göre Katalanlar da Eto'o'nun değerini 10 milyon Euro olarak görüyor denilebilir, bu mantığa göre. Aceto İspanyollar yerine Marca'nın haberi demeliydi buna, yönlendirme yapıyor açıkça. Belki de İspanyollar diyerek Katalanları bu topluluğa katmıyor da olabilir, sanmıyorum ama. Marca gazetesi, Real Madrid'in resmi yayın organı gibi çalışır, As da öyle. Haberlerin taraf olması da bu anlamda doğal ve sağlıklı ancak gerçek gibi gösterilmeleri, sunulmaları da bir o derece yapay ve sağlıksız.

Aceto'da yer alan yorumların büyük bir kısmını okumuştum, yaptığım araştırma ve çeviriden daha doyurucu bir bilgiye rastlayamadım malesef.

Eto'o'nun bedeli sözleşme ücreti + cüzi bir tazminat bu kesin, FIFA kuralından çeviri yapıldı çünkü birebir ve bir avukat tarafından. Bu durumun geçerli olması için 15 gün önceden bildirmek falan gibi bir sürü detay da var, 28 yaş vs.nin dışında. Belirtildiği gibi parayı kulübün değil Eto'o'nun vermesi gerekiyor da olabilir ancak bu o kadar zor değil, aracı yoluyla halledilir.

Çok karmaşık olmasına rağmen bu transfer, belirli bir çerçevede çözüme ulaştığımı düşünüyorum açıkcası.

Eren.

Thiam Jaba dedi ki...

Barça will pay 46 million Euros to Inter, as well as Eto’o, valued at 20 million and the loan of Alexander Hleb for a season. Barça'nın kendi sitesinden aldım bunu. Bilmiyorum okuduğum yorumlara göre ben zaten düşündüm bu 10 milyon euro olmaz olayını yoksa biliyorum aceto Real'li. Ne biliyim Gallas olayıyla ilgili okuyunca bana öyle geldi. Ona bakarsan şöyle diyim 1 ay önce falan 30 milyon euro ya satmaya çalıştılar Etoo'yu City'e, City kabul etti Etoo'u gitmedi. Bunun dışında Eto'o'yu şubat ayında 42,5 a satıyolardı gene gitmedi. Yani bence Eto'o'nun değeri gayet yüksek aslında fakat sezon sonu serbest kalması, sözleşme imzalamadığı için kestiler kangren olacak kolu. Transferde coşan Real'e karşı güzel bir cevap oldu, seneye 60-70 milyon verceklerdi iyi oldu böyle daha ucuza kapatmış oldular. Bir anormallik olmazsa çok başarılı olacaktır Barça'da İbra.

Thiam Jaba dedi ki...

Demin ekşi de okudum senelik 3.5 alıyomuş Hleb, bu durumda transfer tamamen anlaşıldı. 46 milyon euro + eto'o + hleb(kiralık). 3.5'in yüzde 70'i de. 2.5 falan eder. yani 43.5 + etoo + hleb(2.5) oldu bu iş. hayırlısı olsun barça'ya. inter'de çok karlı çıktı bu işten. onlarda da balotelli yedek kalır, ya da onlarda değişik bir sisteme geçerler.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Eto'o'ya 20 milyon euro bonservis bedeli belirleyebilir Barça, bu Eto'o'nun Webster kuralı ile 10 milyon Euro'ya gidebileceği gerçeğini değiştirmez.

Bir oyuncunun sözleşmesinin bitimine 6 ay var iken, Bosman kuralı geçerliyken de, o oyuncuyu transfer edecek kulüp, 6 ay beklemez ve bonservis bedeli ödeyip transfer edebilir oyuncuyu. Bu da ona benziyor, Eto'o zaten takas ile gidiyor, bedelin çok önemi yok, kamuoyunu bilgilendirmek, Eto'o'nun da saygınlığına zarar gelmemesi adına böyle bir hayali bedel belirlenmiş diye düşünüyorum.

Eren.

Thiam Jaba dedi ki...

Ok üstad
Thiam Jaba