15 Haziran 2009

Eto'o & Transfer Olasılıkları




Konuşulan isimler David Villa, Forlan, Zlatan ve Ribery, kim nasıl etki yapar kısaca göz atalım;

David Villa'nın FCB'de Eto'o kadar etkili olabileceğini sanmıyorum. Barça'nın 4 - 3 - 3 modeline en uygun hücum oyuncuları, öndeki 3'lünün her yerinde oynayabilecek özelliklere sahip olanlar. Henry, çok güzel bir örnek bu konuda.

Villa tam bir santrafor, ceza sahası golcüsü, hareketli, çabuk, son vuruşları beceri dolu bir oyuncu. Aslında Eto'o da kanat bölgelerinde oynayamıyor yüksek verimle ama bazı maçlarda, Messi'yi oyuna dahil olması amacıyla öndeki 3'lünün ortasına alıyordu Pep. Villa risk olur, daha önce Henry gibi kanatlara açılarak hücuma derinlik kazandıran bir oyuncu olmadığı için. Eto'o seviyesine çıksa da, bir Henry etkisi yapamayacaktır.

Bir de Villa, Mourinho'nun Dünya Futbolu'na girişine kadar çok sık kullanılan eski bir hücum modelinin ürünü bir oyuncu. Çift Forvet diye tanımlanan hücum hattının 2. yani tamamlayıcı oyuncusu. Bir kısa bir uzun, bir hızlı bir ağır, bir dağıtıcı bir bitirici gibi de söylendiği çok olmuştur bu modelin. İspanya Milli Takımı'nda Torres'in yanında oynar Villa. Mourinho devrimi ile artık tamamen Drogba türü tek forvet oyuncularına kanat destekli bir hücum anlayışı oluşturdu takımlar ve bu pek çok takıma orta sahada üstünlük kurma şansı tanıdı, 2 bek, 3 orta saha, 2 hücum oyuncusuyla yani 7 kişiyle iki ceza sahası arası kontrol edilebiliyor. 4 - 4 - 2'de ise bu kontrol 6 kişiyle sağlanıyor ve oyuncu başına düşen alan artıyor.

Drogba, Torres, Eto'o, Zlatan gibi hem teknik hem de fizik gücü yeterli oyuncular tek forvet modelini başarıyla uygularken, Owen, Saviola gibi hıza ve beceriye dayalı, fizik mücadeleden kaçması gereken oyuncular silinip gittiler. Villa bu 2 modelin arasında kalsa da, fiziksel özellikleri gereği 2. gruba daha yakın.

Forlan Barça için daha uygun, öndeki 3'lünün her bölgesinde oynayabilen, orta saha özellikleri Villa'ya göre çok daha iyi olan bir oyuncu. Ribery de bu kategoriye girer, Eto'o'nun bölgesinde oynamak dışında. Forlan'dan daha yetenekli olduğu da kesin.

Zlatan ise 1. gruba dahil, belirttiğim üzere. Barça'ya en uygun isim, özellikleri çerçevesinde O. C Ronaldo gibi sevimsiz olması da dikkate alınmalı, değer kaybı yaşayabilir Barça. Egosunu da törpülemesi gerekir Camp Nou'da başarılı olabilmesi için.

Sanırım Forlan ve Villa, yaklaşık 40 milyon Euro. Zlatan'a istenen para da bu. Ribery daha pahalı olabilir. Barcelona'nın vereceği en yüksek transfer bedelleri bu civarda olur zaten asla 60 milyon Euro'ya falan çıkacağını sanmam.

Barça, zaman zaman, oyunun sıkıştığı anlarda Çift Forvet'e evrilebilmek için, öndeki 3'lünün kanat oyuncularından birini hücum özellikli -santrafordan devşirme- diğerini de orta saha özellikli oyunculardan seçiyor. Bu da dikkate alınması gereken bir husus, tercihler açısından.

Zlatan nasıl bir karakterdir, takımın havasını bozar mı, Eto'o ile takas olmadan gelebilir mi, sahadaki kadar sevimsiz bir adam mıdır, bu sorulara olumlu cevaplar bulursa Barça, Zlatan en uygunu olabilir. Geriye kalanlardan ise Forlan, kanımca çok başarılı olur Barça'da Villa'ya göre. Ayrıca Laporta Ribery'e talip olmayacaklarını söylemişti bir ara.

Eto'o kalmalı, kim gelirse gelsin.

15 Haziran 2009

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: