22 Haziran 2009

Doğru Alternatif Düşünce, Gökhan Zan



Euro 2008 Yarı Finali, Almanya maçı kadrosu:

Rüştü, Sabri - Gökhan - Topal - Balta, Colin - Hamit - Aurelio - Ayhan - Boral, Semih

Euro 2008 Çeyrek Finali, Hırvatistan maçı kadrosu:

Rüştü, Sabri - Gökhan - Aşık - Balta, Colin - Hamit - Topal - Arda, Tuncay - Nihat

Euro 2008 Gruplar, Çek Cumhuriyeti maçı kadrosu:

Volkan, Hamit - Servet - Güngör - Balta, Tuncay - Aurelio - Topal - Arda, Nihat - Semih

Euro 2008 Gruplar, İsviçre maçı kadrosu:

Volkan, Hamit - Servet - Aşık - Balta, Gökdeniz - Aurelio - Tümer - Arda, Tuncay - Nihat

Hafızalardan uzun yıllar çıkmayacak, her biri kendi içinde başka hikayeler barındıran, heyecanın en uç noktalarında gezilen, çok özel bir süreçti Euro 2008.

Ortada bir Yarı Final başarısı var, en güzel oyunun sergilendiği maç da Almanya ama futbol, 22 kişinin topun peşinde koşturduğu ve sonunda Almanlar'ın kazandığı bir spor işte. Gittikçe daha iyi oynayan, özellikle oyundan düşmeyen, yüksek fiziksel mücadeleye ve bireysel beceriye dayandırılmış, sürekli geri düşse de kaybetmemeye konsantrasyon sağlamış bir takımdı Türkiye.

Terim'in tercihleri üzerinden değerlendireceğim Gökhan Zan transferini. 45 defa uluslararası seviyede maça çıkmış bir oyuncunun özellik ve yeteneklerinden şüphe edilmemeli ama bunun yanında geçmiş performansları da incelenmelidir.

Kaleci seçimine bakalım, Volkan yoksa Rüştü. Sağ bek tercihi Hamit yoksa Sabri. Savunmanın merkezinde Servet yoksa Gökhan. Orta Sahanın ortasında Aurelio yoksa Topal.

Galatasaray'ın savunmasının merkezinde kimler vardı geçtiğimiz sezon, Meira, Servet, Güngör ve Aşık. Galatasaray Spor Kulübü'nü yönetenler, Servet'in de isteğiyle, bir transfer anlaşmasına varmışlar Marsilya ile. 7 - 10 milyon Euro arasında bir transfer bedeli isteniyor. Sezon içerisinde buna yakın bedellerle Meira da transfer olmuş. Kadroda 2 merkez savunmacı kalmış, bir de genç oyuncu Semih.

Servet'in transferi belirsizliğini korusa da, gitmesi durumunda Türk oyuncular içerisinde alternatif olabilecek tek oyuncu da Gökhan, Servet'e yakın fiziksel özellikleri ve geçmiş performansları sebebiyle. Terim de bu eksende değerlendirmiş durumu Euro 2008'de, daha öncesinde yan yana da oynatmış iki oyuncuyu.

Galatasaray Spor Kulübü'nü yönetenler, alternatif olma durumunu çözümlemiş olmalılar ki, böyle bir transfere yöneldiler, üstelik bu durum pek çok futbolseverin zihnine dahi gelmemişken. Gökhan'ın sözleşmesi 1 Haziran'da sona ermişti, bundan yararlanarak transfer bedeli de ödenmedi.

Bu bir transfer başarısıdır, emeği geçenleri kutlamak gerekir. Gökhan başarılı olur ya da olmaz, önemli olan bu türden -Servet, Gökhan alternatif olma durumu- düşüncelere sahip bir vizyon taşıyabilmektir, Rijkaard hamlesinde olduğu gibi.

Şu an savunmanın merkezinde Servet, Gökhan, Aşık, Güngör gibi 4 Milli Takım seviyesinde stoper ve bir de genç ve gelecek vaad eden Semih var. Bunun yanında Balta, Topal ve Uğur da bu bölgede oynayabiliyor, alternatif sayısı 7, belirtelim. Servet gitmese dahi bir yabancı stoper alınacaktır Meira düzeyinde. Servet giderse, Gökhan tandemin ana oyuncusu olur, yanına da bir yabancı oyuncu transfer edilir.

Hayırlı ve uğurlu olsun.

Galatasaray'ın havası, Florya'nın taşı, toprağı, suyu başkadır, bu da unutulmamalı.

22 Haziran 2009

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: