27 Haziran 2009

Çukurova



Memleketim diye söylemiyorum, Çukurova hakikaten apayrı bir coğrafya.

Topluma değer olarak kattığı insanlara bakıyorsun; Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Şener Şen gibi çok büyük sanatçılar çıkarmış. Bunun yanında Dadaloğlu ve Karacaoğlan'ın da bu coğrafyada yaşadığı rivayet edilir.

Adana'da doğan, büyüyen, yetişen insanlar konusu öyle bir noktaya ilerlemiş ki, araştırma yapılması, bilimsel makaleler yazılması ihtiyacı hissedilmiş, bir örnek vermem gerekirse;

http://turkoloji.cu.edu.tr/CUKUROVA/makaleler/35.php

Çukurova, Galatasaray'a da en güzel çocuklarını vermiş, Galatasaray'ın Tarihi şekillendirmesine yardımcı olmuştur, Hasan Şaş ile Fatih Terim ile.

Gelelim bir internet sitesinin anket sonuçlarından oluşturduğu Taraftar Haritası'na;

Eğer bu veriler doğruysa, 1 milyon katılım çok ciddi bir düzey, araştırma açısından, harita incelendiğinde Galatasaray'ın önde olduğu yerler ve dağılım görünümü AKP'nin seçimlerdeki haline çok benziyor, ironi olmalı!

İstanbul: %36 FB %34 GS %21 BJK
Ankara: %34 FB %33 GS %22 BJK
İzmir: %37 GS %32 FB %18 BJK
Bursa: %34 GS %28 FB %20 BJK
Adana: %39 GS %24 FB %20 BJK
Büyük şehirler içerisinde Galatasaray'a ilgi duyanların en yüksek ve aynı zamanda Fenerbahçe'ye ilgi duyanların en düşük seviyede olduğu yer Adana, memleketim, toprağım Çukurova.

Kazanılan şampiyonluklardan sonra, sokak ve caddelerin doluluk oranlarından az çok anlaşılıyordu aslında böyle bir durumun olduğu ama bu sadece bir gözlemdi. Bir araştırmada da benzer bir sonuç çıkması mutluluk verici.

27 Haziran 2009

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

adozzi21 dedi ki...

coğrafya derslerinde çukurova; "alüvyonlu topraklardan oluşur, bir delta ovasıdır ve çok verimldir" diye anlatılır.öyle hakikaten..