27 Haziran 2009

Yaşayan En Büyük 5 Türk Futbolcusu



Fotoğraf 2001 yılından, Bülent, Suat ve sırtına su şisesi isabet eden Hasan, korkmadan, sinmeden, futbol oynamaya çalışmak uğruna Saraçoğlu'nun çimlerine çıkıyorlar. Su fırlatmanın Kadıköy'de yeni bir akım olduğu, Mecidiyeköy'de ise daha bilinmediği dönemlerden kalma bir kare, aynı zamanda. 2006 yılında 3 - 2 kazanılan Kupa maçıyla, Ali Sami Yen'e de taşınan bir gelenek su şisesi fırlatma eylemi.

Çekilen acıların, eziyetlerin, stad hoparlöründen yenilen küfürlerin, lağım sularının, çim ve yumurtaların, sidik torbalarının, medyanın komik bulduğu cinsel karikatürlerin, Telsim Tribününden şimdinin Fenerium Tribününe akreditasyon kartlı kişilerce sahanın içinden geçerek taşınan ve kafaları yaran seramiklerin, yaralanmaların, devre aralarında ve maç sonunda biber gazı yemelerin, maçtan sonra bıçaklanmaların, coplanmaların 5 yıl boyunca yaşanmasından sonra başlayan ilk dışavurumlarından biridir o kupa maçı, sonrası biliniyor, 2007, 19 Mayıs'ında tepkiler doruk noktasına ulaşır, Ali Sami Yen Sokak'ta kıvılcımı atılan bir isyan ateşiyle.

Fotoğrafta yer almayan, 2001 yılının kadrosunda da olmayan diğer 2 Galatasaray Efsanesi ise Hakan Şükür ve Tugay'dır. Bu isimlerden konu başlığına şöyle bir geçiş yapıyorum;

Yaşayan En Büyük tanımı daha çok sportif başarı, kariyer olarak tanımlanır. Bu süreçte oyuncunun karakteri de, yetenekleri de etkendir, büyüklük tanımını karşılaması açısından.

Kişisel düşüncem;

Bülent Korkmaz
Hakan Şükür
Hasan Şaş
Tugay Kerimoğlu
Suat Kaya

şeklinde olması gerektiğidir.

Futbol bireysel değil de takım sporu olduğu için bu tür tanımlamalar yapmak daha da zorlaşıyor. Yaşayan En Büyük Futbolcu denildiğinde Pele ve Maradona arasında gidip gelinir, Yaşayan En Büyük Basketbolcu denildiğinde, tartışmasız bir uzlaşı vardır Michael Jordan isminde.

Tartışılmayan MJ üzerinden tanımlamayı biraz daha açmaya çalışalım, NBA resmi sitesindeki biyografisi şöyle başlar;

By acclamation, Michael Jordan is the greatest basketball player of all time. Although, a summary of his basketball career and influence on the game inevitably fails to do it justice, as a phenomenal athlete with a unique combination of fundamental soundness, grace, speed, power, artistry, improvisational ability and an unquenchable competitive desire, Jordan single-handedly redefined the NBA superstar.
En büyük tanımı, kariyer özeti, liderlik gibi karakter, hız, güç, estetik, atlet olma gibi oyunculuk özellikleri çerçevesinde oluşturulmuştur. Tam çeviri yapılırsa daha da sağlıklı bir tanımlama üzerinden konuşulabilir. Tabi NBA'in büyüklük tanımı doğrudur diye bir şey iddia etmiyorum, referans olarak sundum bu bilgiyi.

Bu eksende zihnime takılan ilk oyuncu Yıldıray Baştürk'tür, CL Finali oynamasından ötürü.

27 Haziran 2009

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: