21 Mart 2011

Hayali Kurtuluş Reçetesi



Nerdeyse bir yıldır -Rijkaard'ın düşüşü başladığında- yurtdışındaki yerli havuzuna açılma ve eldeki kadronun tamamen gözden geçirilmesine dair pek çok kişi görüş belirtti net ortamında. Ortak bir çözüm yakalanmış olması, aslında doğruyu bulduğumuzu gösteriyor, belki isimler konusunda uzlaşma olmaz, o kısım can alıcı değil.

Burda iki ayrım yapılabilir, altyapıya bir ayrıcalık tanınacak mı, yoksa sil baştan mı olacak? Eğer kulüp altyapıdan çıkan isimleri de bir çırpıda gönderirse, ordan gelecek, yetişen, yeni oyuncuları psikolojik olarak kazanmamız çok zorlaşır.

Arda'nın bu sebeple kalması taraftarıyım, gitmek istiyorsa da tutulmasın ve 10 milyon Euro üzeri, civarı bir paraya gönderilsin. Altyapıdan yetişip, top toplayıcılık yapıp, A takıma yükselip, 10 numarayı giyip üzerine bir de takım kaptanı olmak az buz bir olay değildir ve dünyanın her yerinde özel bir futbol hikayesidir, vazgeçmek bu kadar kolay olamaz. Ve Arda durmayacaksa, Aydın, Emre Çolak da düşünülmemiş, Sabri'nin de kesinlikle takımda kalmaması gerekir, temiz eller operasyonu çerçevesinde.

Sabri, Servet, G Zan, H Balta takas açısından kullanılmaya çok uygun isimler, Milli Takım'a çağrılıyorlar Hiddink tarafından, değerleri var.

Selçuk'un Trabzonspor'da kalmak istediğini sanmıyorum, ŞL'ye gitseler de. Takas yöntemi burda işe yarar, Servet + H Balta & Selçuk gibi. 5 milyon Euro'dan aşağıya vermezler, sözleşme yenilerse.

Bayern Münih'de yedek kalan Hamit Altıntop'u da ikna edebiliriz kanımca.

Lucas, Cana, Culio, Baros yabancılardan, Emirhan, Sabri, Musa, Yekta, Aydın, E Çolak, Anıl ve Arda yerlilerden, kadroda tutulması gereken isimler olabilir. Altyapıdan da birkaç takviye düşünülebilir, A Kesim, Cumhur, Berkin, Cem Sultan şeklinde.

Yabancı kaleci şart. Stekelenburg, Diego Alves gibi bilinen, savunmasına güven veren bir isim.

Uğur ve E Güngör'ün nasıl gönderildiğini hala algılayamıyorum. Alternatif yaratabilirlerdi bölgelerine.

Yerli merkez savunmacı da bulmak zorundayız. Serdar Kesimal elden kaçtı artık, Ömer Toprak ve özellikle Serdar Taşçı'nın durumlarını yoklamalıyız.

Sol bek de yabancı olmak zorunda çünkü sol ayaklı oyuncu bulmak zorlaşmışken, bir de bek oynayabilen bir yerli aramak, okyanusta kibrit çöpüne benziyor.

4 yabancı takımda kalırsa (Kewell'ı saymadım + kontenjanından düşünülebilirdi) ve üzerine 2 yabancı da kaleci + sol bek olarak kullanılırsa geriye çok da alternatif kalmıyor.

Selçuk ve Hamit'i kadroya katmaya çabalarken Cana'yı tutmak akılcı gözükmeyebilir ancak opsiyonları olan bir takım için bunu da elzem sayıyorum. 10 yabancı kontenjanını doldurmazken, eldeki kanımca seviyesi olan ve yanındakilerle değersizleşen isimleri korumanın zararı olmayacaktır.

Sabri, Selçuk, Hamit, Arda ve yerli merkez savunmacı ana iskelet olur, 5 yerli kontenjanından.

Yabancı kaleci, yabancı sol bek, Lucas, Cana (Culio), yabancı sağ açık, Baros da yabancı kontenjanından.

Cana & Culio 5 + 1 şeklinde düşünülürse yabancıların daha verimli kullanımı yönünden de müthiş bir genişlik katıyorlar kadroya. Cana & Culio dışında kalan 5 yabancı sürekli her maç oynayacak sakatlık, ceza ve formsuzluk olmadığı sürece. Sahaya çıkacak 6. isim maçına ve yerli oyuncuların performansına göre belirlenecek. Kanımca bu yöntem çok sağlıklı.

+ 2 yabancı kontenjanı olarak, Baros'a alternatif bir yabancı daha bulunması gerekiyor, Emenike türü biri. Diğeri içinse olasılık çok fazla, yurtdışından gelecek yerlilere göre tercih yapılacaktır. Brezilya veya Fransa'dan gelecek vaad eden genç bir sağ bek, merkez savunmacı ya da her iki hücum kanadında da oynayabilen bir açık.

Ve yurtdışından her bölgeye alternatif doğuracak yerli isimler.

Ersun Yanal'ın Şenol Güneş'e bıraktığı gibi bir takım yaratabilecek tek isim de Tolunay Kafkas gibi gözüküyor ancak onun da teknik direktörlük özelliklerinden şüpheliyim. Sonu Ersun Yanal'a benzeyebilir. Böyle bile olsa bırakacağı kadro tükenmiş olmaz, aksine Trabzonspor örneğinde olduğu gibi doğru teknik direktörle gelişim gösterebilir. Tolunay Kafkas da sportif direktörlüğe geçiş yapabilir sancısız bir sürecin sonunda.



Kabaca;

Yabancı kaleci, Emirhan

Sabri, Lucas, yerli merkez savunmacı, yabancı sol bek, A Kesim,

Cana, Culio, Hamit, Selçuk, Musa, Cumhur,

Arda, yabancı sağ açık, Yekta, E Çolak, Aydın, Kewell

Baros, yabancı santrfor, C Sultan, Anıl

***

Yabancı kaleci adaylar: Stekelenburg, Diego Alves,

Yerli merkez savunmacı adaylar: S Taşçı, S Kesimal, Ö Toprak, E Güngör

Yabancı sol bek adaylar: hakikaten çok zor birini bulmak, herhangi bir önerim yok, Bastos desem çok uçmuş olurum herhalde.

Yabancı sağ açık: Keita tarzı delici biri, Kalou, Gervinho misal. Hakan'ın önerisi Asssaidi muhtemelen böyle bir oyuncu.

Yabancı santrfor: Emenike

Alternatif isimler: Uğur, Atila, H Ali Kaldırım, M Güven, S Öztürk, T Yalçın, V Şen, C Tosun

***

Kadronun son hali, 25 oyuncu;

Stekelenburg, Emirhan

Sabri, Uğur, Lucas, S Taşçı, E Güngör, A Kesim, Bastos, Atila

Cana, Culio, Hamit, Selçuk, S Öztürk, Musa (M Güven ya da Cumhur)

Arda, Kalou, V Şen, Yekta, Kewell, Aydın

Baros, Emenike, C Sultan

6 + 2 (Emenike + Cana / Culio) + 1 (Kewell) yabancı kontenjanı + 1 yabancı genç sağ bek (merkez savunmacı) olabilir.

Sol bek sorununu yabancı bir isimle kesin çözme yoluna giderken, sağ bek için geçici denemelere girmek ne derece doğru tartışılır. Sabri’den beklenen verim yine alınmazsa, Hamit oraya çekilip, Culio + V Şen gibi bir hamle düşünülebilir, zorlama dursa da. Sabri’ye Uğur dışında rekabet edeceği yerli bir alternatif daha taranabilir yurtdışından.

Alınamayan isimler yerine de alternatiflerden, özellikle yurtdışından oyuncu transfer edilmelidir, Selçuk olmazsa Taner Yalçın gibi. Daha birçok isim bulunabilir.

İdeal onbir: Stekelenburg, Sabri, Lucas, S Taşçı, Bastos, Cana, Hamit, Selçuk, Kalou, Arda, Baros

Alternatif onbir: Emirhan, Uğur, E Güngör, A Kesim, Atila, Musa, S Öztürk, Culio, Yekta, V Şen, Emenike

Kewell - Aydın - C Sultan da kalan üç isim.

Maliyet hesabı yaparsak;

Gelir

Ufuk + Aykut = 1 m Euro

Çağlar + H Balta = 2 m Euro

Servet + G Zan = 5 m Euro

Colin Kazım + Pino + Stancu = 7 m Euro

S Kurtuluş, Barış, Ayhan, M Sarp, Zapata = bonservissiz

+ % 40 indirim oyuncu ücretlerinde, toplam yaklaşık 20 milyon Euro olsun.

Gider

Stekelenburg = 4 m Euro

S Taşçı = 3 m Euro

Bastos = 7 m Euro

Hamit = 3 m Euro

Selçuk = bonservissiz

Kalou = 5 m Euro

Atila + Uğur = 1 m Euro

E Güngör + S Öztürk = 3 m Euro

V Şen = 4 m Euro

Emenike = 5 m Euro

toplam yaklaşık 35 milyon Euro olsun.

Oyuncu ücretleri de gelen / giden isimler kapsamında % 30 artış göstersin.

Tahminen 15 milyon Euro bonservis ve 5 - 10 milyon Euro arası bir oyuncu ücreti harcaması doğar kulübün kasasından çıkacak net para olarak, 30 milyon Euro'yu geçeceğini zannetmiyorum. Yeniden yapılanan bir takım için kesinlikle yüksek değil.

21 Mart 2011

A. Eren Loğoğlu

6 yorum:

bir yasam tarzidir futbol dedi ki...

Abi aydın'ın ne işi var hala bu takım da?

Adsız dedi ki...

bu öneriler kağıt üzerinde çok güzel ama hatırladığım kadarıyla adnan polat geçtiğimiz yıllarda çıktığı bir tv programında taraftarların kadro revizyonu ve transfer beklentilerinin gerçekçilikten uzak olduğunu, bırakın revizyonu, transferin bile çok zorlu bir süreç olduğunu söylemişti. olup bitene bakarsak haksız da sayılmaz, bu iş ya çok zor ya da yöneticiler plansız programsız beceriksiz. bir kaleci transferinin bir transfer sezonu boyunca sona erdirilememesi (sanırım hollanda liginden bir kaleciydi ve sonunda premier lig'e gitti) gibi vakalarla karşılaşıyoruz. ya da fenerbahçe art arda iki transfer sezonunu xabi alonso ve poulsen hayalleriyle geçirip sonunda josico ve cristian'la bitirdi rüyayı. son transfer sezonunda ise biraz daha akıllanmış olacaklar ki, krasiç-gyan-hazard-dzsudzsak gibi ilk tercihleri alamasalar da dia-stoch-niang gibi takıma planlanan katkı anlamında alonso-josico uçurumu yaratmayacak isimleri transfer ettiler. her mevki için çok alternatifli bir plan ve hızlı-kararlı bir transfer çabası olması lazım. yoksa yine koca transfer sezonunu "cimbom'un yeni aslanı enyeama" haberleriyle geçiririz.

Erdem Karakuş dedi ki...

Takımda temiz eller operasyonu olursa (ki olmayacak) Sabri'nin gitmesine gerek olmaz. Sabri hiçbir zaman sorun çıkartan, herhangi bir takım arkadaşına tavır yapan bir oyuncu olmadı. Bu yüzden diğerlerinden ayrılır biraz.

Uğur Uçar Serkan'dan bile kötü. Topa bomba muamelesi yapan klasik Türk oyuncusu. Sakatlanmadan önce umutluydum ama döndükten sonraki halini görünce Sabri'yi bile arar olmuştuk.

Bence stoper ikilisi yabancı olmalı. Türk futbolcusundan stoper olmaz. Serdar, Ömer gibi altyapısını dışarıda almış oyuncuları da bizim yönetimimiz almaz. Vizyon meselesi.

csyasoo dedi ki...

Yazı her zamanki gibi güzel ama daha güzeli o resimler. Şampiyonluk geliyor :)

Adsız dedi ki...

Sol bek için yerli düşünebiliriz bence, Kayseri'den Hasan Ali yada İ.B.B.'den Gökhan Süzen işimizi görebilir. Neill ve 4-3-3 oynayacaksak Cana yeterli değil diye düşünüyorum. Kazım varken Volkan Şen'e de gerek yok bence, ikiside yetenekli ve futbol zekası kısıtlı oyuncular, Volkan Kazım'dan fazlasını vermez bana göre. Öte yandan hala para ederken Arda'yı satmak iyi olur bence. Selçuk ve Hamit'in ikisinide almak hayal gibi ama en az biri şart.

Bence şöyle olmalı: Yabancı kaleci-Sabri(Kaptan)-Yabancı stoper-Yerli stoper-Yerli sol bek-Yabancı ön libero-Culio-Yerli orta saha-Yabancı sol forvet-Kazım-Baros

Yedekler: Ufuk-Yerli stoper-Çağlar-Musa-Yerli orta saha-Pino-Stancu

Adsız dedi ki...

Selamlar, gelecek sezonun planlaması üzerine kafa yorarken göz önünde bulunduracağımız yeni parametreler belirginleşiyor son günlerde. Ne dersiniz, spor dünyasında bir figür olarak Trevanian gizemliliğindeki Ünal Aysal'la ilgili değerlendirmenizi, varsa çözümlemenizi merakla bekliyorum.