13 Mayıs 2011

Diana Taurasi Galatasaray'da



Sürece göz atalım kısaca. Sezon başında dünyanın en iyi kadın basketbol oyuncusu sıfatıyla, Galatasaray'dan hep bir adım önde olan ve son beş sezonun lig şampiyonu Fenerbahçe'nin yolunu tutmuştu Taurasi. Kaderin garip bir cilvesi ya, tarih de 12 Mayıs 2010 idi, tam bir sene önce.

Ardından yaşanan olaylar komplo teorilerini de beraberinde getirdi. İlk olarak Taurasi'nin Penny'le olan arkadaşlığının sevgili seviyesinde olmasından Fenerbahçe'nin rahatsızlık duyduğu haberleri yer aldı medyada. Özellikle oyuncuların bundan etkilendiği ve takım içi dengelerin sarsıldığı yönünde sesler yükseldi, kimya bozuluyordu.

Noel öncesi ülkesine döndü sanırım, birkaç maç da oynamadı bu yüzden ve doping iddiaları çıktı ortaya. Performans artırıcı, keyif verici madde olduğu yönünde dedikodular yayıldı. Testler pozitif çıktı, oyuncu kulübüne söylenen maddeyi almadığını belirtti, Fenerbahçe doping merkezini suçladı, konuyu yurtdışına taşıyacağını ifade etti. İyice gerildi taraflar. Son tespitlerde de değişen bir şey olmayınca, Fenerbahçe sezonun geri kalanını düşünerek oyuncusunun arkasında durmadı ve sözleşmesini karşılıklı olarak fesh etti. Alacağı cezaya razı olup dönüşünü bekleselerdi, yani oyuncunun sözüne güvenselerdi bugün Taurasi muhtemelen Galatasaray'da olmayacaktı.

Onlar şampiyonluğu Taurasi'ye tercih edip, Angel'ı takıma kazandırma yoluna gittiler, anlayışla karşılamak gerekir. Oyuncunun arkasında durmamaları da eleştiriye her daim açık bir davranıştır, bu da su götürmez bir gerçek.

Çok geçmeden federasyon raporların hatalı olduğunu ve doping dolayısıyla verilen cezanın kaldırıldığını açıkladı. Taurasi ısrarlara karşın Fenerbahçe'ye geri dönmedi, teklif edilen paraları bahaneler öne sürerek geri çevirdi ve ezeli rakip Galatasaray'a geldi birdenbire.

Burdan çıkan sonuç Taurasi'nin Fenerbahçe'yi özellikle seçmediği, aralarında geçmişten kalan bir sorun olduğudur. İki referans noktası ön plana çıkar, ilki Penny Taylor'la olan ilişkisinden rahatsızlık duyulması ve diğeri de doping skandalında yeterli desteği alamamasıdır. Bu ikisini birlikte değerlendirmek de olası.

Başından beri Taurasi'nin doping yaptığını düşünmemiştim, anlamsız duruyordu. Keyif verici madde olabilir diyordum sadece ve bunun da doping kapsamında olmadığı sürekli dillendirildi. Bu durumda bir teori netlik kazanıyor.

Fenerbahçe Taurasi'yi göndermek istiyordu, Taylor ilişkisi sebebiyle sarsılan takım dengelerinden ötürü. Bu durumdan en avantajlı nasıl çıkarız babında bir senaryo üretip doping raporu düzenlettiler. Skandal kararlarla da, haksızken haklı konumuna yükseleceklerdi. Bunu yaparken toplum önünde de aklanacaklardı, federasyon onların tarafı olamazdı gibi bir argüman üreteceklerdi. Geçen sezon Trabzonspor maçına kadar gırla giden şike iddilarının, son maçı kazanamadıklarından dolayı çürüdüğünü iddia etmelerine benziyordu. Trabzonspor'a şike teklif edemedikleri ya da büyük bir futbol şanssızlığı yaşayıp bir gol daha atamadıkları için, Serkan Kırıntılı'nın Fenerbahçe'ye transferinin garantilendiği Ankaragücü maçı zemzem suyuyla yıkanıvermişti.

Taurasi'yi göndermek için cinsel tercihlerin sebep olarak nitelendirilmesi ciddi durmaz ve taraftarı ikna etmezdi, onlar da doping skandalıyla yem yaptılar Diana'yı taraftara. Karşılığında da lig şampiyonluğu kazandılar, faul çizgisine gitme sayılarındaki olağanüstü artış bunların sonucuydu.

Diana Taurasi onlara bedel ödetecek, bunun için tekrar İstanbul'da. Bu hırsla yanıp tutuşacak. Özel yaşantısını gözler önüne sermeye çalışacak karşı yaka, çirkinleşecek zamanla. Geçmişte savunduğu değerlerin hiçbirini dikaate bile almayacak çünkü akıllarını kazanmakla bozmuşlar.

***

Gelelim Galatasaray cephesine;

Türkiye'de yabancı statüsü

- 5 yabancı sözleşme imzalayabilir.
- 4 yabancı 12 kişilik kadroda yer alabiliyor.
- 3 yabancı aynı anda sahaya çıkabiliyor.

şeklinde. Euroleague'de kıta dışından -Amerikalı diyelim- 2 oyuncu oynatılabilir diye biliyorum.

Bu minvalde bir değerlendirme yapmak şart. Kadro şekillenecek sanırım çok gecikmeden. Torrens bu açıdan akıllıca bir transfer ve Charles da tam tersi sıkıntılı duruyor. Muhtemelen Fowles &

Charles rotasyonu olacak Ocak'tan sonra, yan yana sahada yer almaları zor, Taurasi'yi de düşününce.

Sophia Young Türk olacak mı, Tamika yeniden gelecek mi de diğer cevaplanması gereken sorular.

Işıl, Bahar, Gülşah ve Melisa Can da yerliler herhalde, birkaç takviye daha olacak gibi. Kadronun son durumunu tüm pozisyon, kontenjan alternatifleriyle şekillendirip coach mevzusunu da yönelmek gerekecektir.

5 yabancı hakkı var, doldurulması gerekir. Ceyhun Hoca'nın açısından bakarsak Tamika'yı istemiyor ve burdan yola çıkılırsa bir Avrupalıyla kapanacak transfer.

Bense lider özelliklerinden dolayı Tamika'yı daha çok tercih ederim, yanında 4 numara oynayan ve yerli statüsüne alınmış Sophia Young ile birlikte, karakteri hep kazanan oyunculardan oluşan bir kadroya dönüşürüz. Türkiye Ligi'ni yabana atmayalım, öncelik sırasında başa alalım hatta.

Avrupa ve Türkiye'de Taurasi, Torrens, Fowles banko ilk 5, Charles her iki platformda da Fowles'ın alternatifi. Derinliği katanlar da Tamika ve Sophia olur bu durumda.

Bu transferin kaynağını da merak ediyorum, Medical Park mı yoksa Ünal Aysal mı? Eğer sponsorsa, yıllardır dile getirdiğimiz rakibin sponsoruyla rekabet eden sponsor tercih edilmesi meselesinin meyvelerinden biridir Taurasi. Ünal Aysal'sa, tahmin edildiği üzere sansasyonel oyunculara yönelecek, ağzımıza bal çalmak için. Söylentilere göre de operasyonda Aysal'ın parmağı var. 16 milyon doları, tranasferde oyuncu getiricek jet için harcayan adamdan beklenebilecek bir hareket.

Teams today featured Jayne Appel, Seimone Augustus, Candice Dupree, Ebony Hoffman, Diana Taurasi and Candice Wiggins on the USA Grey squad; USA Red included Sue Bird, Rebekkah Brunson, Sylvia Fowles, Asjha Jones, Kara Lawson, Renee Montgomery, Maya Moore and Kia Vaughn; while USA White was comprised of Swin Cash, Brittney Griner, Lindsey Harding, Angel McCoughtry, Candace Parker, Courtney Vandersloot and Lindsay Whalen

2012 Olimpiyatları'na hazırlanan Amerika Ulusal Kadın Basketbol Takımı oyuncuları bunlar. Muhtemelen burdan oyuncu bulacak Fenerbahçe, bir opsiyon da Penny Taylor'un sözleşmesini fesh edebilirler.

Taurasi tek olsaydı kadroda, Torrens ve Fowles bulunmasaydı, Fenerbahçe'nin arayı yukarda saydığım isimlerden biriyle rahatlıkla kapatacağını düşünürdüm ama bunun da olabileceğini zannetmiyorum artık. Bu hamleler hedefe tamamen kitlenme işine benziyor.

Bu sefer Fenerbahçe'nin karşı hamle olarak kimi -Pondexter, Ajavon, Angel, Katie Smith- getirirse getirsin bizi alt etme olasılığı iyice azaldı kanımca.

Euroleague Final Four ve lig şampiyonluğu çok uzak değil. Maya Moore ve Lauren Jackson'ı kadrosuna katan Ros Caceres'i dikkatli takip etmek gerekecek.

Kadın basketbolunda dünyanın en iyi iç ve dış oyuncuları Galatasaray'da, dengeyi kurmaya geldi sıra. Hayırlı uğurlu olsun, bu kulübün büyüklüğünü unutanlar da yeniden hatırlasınlar.

12 Mayıs 2011

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

SimasJasaitis dedi ki...

Melisa Can out