09 Mayıs 2009

Bernd Schuster'in Galatasaray'ı



Melih abinin blogunda verdiği "Schuster Galatasaray'da" haberine eklediğim yorumu, bloga da koyuyorum;

Melih abinin yazısı; http://gayin-sin.net/2009/05/08/futbol-galatasaray-2009-2010/

Schuster’in istekleri ve oynatmak istediği 4-2-3-1, gidecek ve gelmesi olası oyuncuları anlamamıza yardımcı olur sanırım. Kaleci, sol bek, stoper, orta göbek, sağ kanat, santrafor aranıyorsa; De Sanctis, Volkan, stoper bölgesine takviye, Linderoth, Kewell, Nonda ilk listeye girenler oluyor. 4 yabancı söylemini bu denklem sağlıyor ancak Kewell / Lincoln değişikliği olabilir. Bu sezonki performanslara da bakılarak ve 4-2-3-1 devamlılığında Lincoln’un kalması daha akılcı duruyor, Kewell’ın fizik gücünün ve verimliliğinin bundan ileri gitmeyeceğini düşünerek. Listeye eklenecek diğer 6 oyuncu; Hasan, Ümit Karan, Sabri’nin biletleri hazır, geriye 3 oyuncu kalıyor, Aydın, Orkun, Mehmet Güven, Ferdi, Yaser’den 3′ü mantıklı duruyor.

Schuster’in Skibbe’nin 4-2-3-1′inden farklılıkları olacak, Getafe’den hatırladığımız üzere. Chelsea’yi izledik hep beraber, fizik gücüyle bir takımın dünyanın en iyisi Barça'ya karşı 179 dakika taktiksel olarak tura yakın taraf olabileceğini gösterdi. 2. yarı başlayan fiziksel düşüş hala devam ediyor bizim takımda ve akıl almaz boyutlara ulaştı artık, bunu düzeltecektir Schuster. Geçtiğimiz sezonun başından beri akıl futbolunun yanına Galatasaray’a uygun, Türk oyunculardan da verim almanızı sağlayan kaos futbolunun eklenmesi gerektiği belirtildi, Schuster bu anlamda doğru bir tercih. Bunun yanında 2005 yılından beri yükselişte olan bir kariyeri, oyunculuğundan gelen bir karizması da var. Yakın dönemde başarılı olması önemli bir veri, iyi değerlendirilmeli, çünkü futbol artık çok kısa aralıklarla değişim gösteriyor, Schuster’in yeni döneme uyum sağladığı Getafe ve Madrid örneklerinden anlaşılıyor.

Yalnız 4-2-3-1 oynatmasını beklediğimiz Schuster’in ilginç istekleri var, bunlardan ilki santrafor, muhtemelen yerli ve yedek olabilecek bir oyuncu olmalı, Mehmet Yıldız, özellikle Türkiye Ligi için uygun olabilir, sezon ortasında gelmek üzereydi zaten. Eğer eksilen yabancı kontenjanı buradan doldurulacaksa, o zaman 4-2-2-2 ya da 4-4-2 gibi bir varyasyon görürüz ki, bu tamamen farklı bir yönelim olur.

Orta göbeğe, Ayhan, Topal, Barış’ın da varlığı düşünülerek, yine savunma özelliği daha belirgin olan -Ernst gibi- bir La Liga patentli genç oyuncu düşünülüyor sanırım, iyi bir tercih olabilir, Javi Martinez örneğin.

Kaleci olarak Leo Franco düşünülüyor, De Sanctis’den farkı olmaz, çok iyi ve çok kötü olduğu günler çok olur, istikrar sağlayamaz kanımca, kaleden çıkışlarda biraz daha dengeli Sanctis’e göre. Yerel ligde az gol yiyip Avrupa’da daha çok gol yememize sebep olabilir.

Yedek bir sol bek şart, ilginç olan sağ bek istenmemesi. Uğur var, Serkan yetersiz gözüktü, Sabri de giderse, bu bölge yine sıkıntı doğurur, Sabri kalabilir belki de.

3 yabancı hakkı, kaleci, stoper, orta saha için kullanılırsa geriye 3′lünün sağı kalıyor. Bu da Kewell’ın gitmesi demek, müthiş bir adam, profesyonel, sembol belki de ancak performansı bundan öte olmayacak ki bu işleyen bir takıma sekte vurur. Acaba Arda eksenli takım söylemiyle Arda’yı 3′lünün ortasına, Kewell’ı sola, Lincoln’ü de göndermeyi düşünüyor olabilir mi yönetim, eğer düşünce buysa ya da Schuster’in istediği, yanlış olur. Lincoln’u karakter olarak zayıf görmeme ve 2 sezonda istikrar yakalayamamasına rağmen, zaman zaman oynadığı maçlarla ve ilk geldiği halini de hatırlayarak, Schuster’ın ondan daha çok yararlanabileceğine inanmak istiyorum. Rosicky seslerini duyar gibiyim 3′lünün sağı için. Arsenal, Barcelona gibi takımlar incelenirse, 3′lünün sağı / solu forvet özelliklerine sahip ise, solu / sağı orta saha özelliklerine sahip oluyor. Henry - Messi, Arshavin - Nasri, Walcott - Nasri gibi. Böylelikle orta sahaya yardım ve hücumda çoğalma anlamında iyi bir denge yakalanıyor, her ikisi de forvet ya da orta saha özelliklerine sahip oyuncu sıkıntı oluşturabilir, Rosicky’e bu yönden de bakmak gerekli.

Savunmanın merkezine takviye düşünülmesi de doğru, Servet ve Emre G’den birinin yanına topu oyuna sokabilen klişesini artık ağzımızdan düşürmesini istediğimiz bir yabancı oyuncu alınacaktır, Marquez ütopyası.

İskelete bakınca; Uğur, Servet, Emre G, Balta, Barış, Topal, Ayhan, Lincoln, Arda, Baros şeklinde 10 kişilik bir yapı gözüküyor, gayet sağlıklı olan. ayrıca Alparslan, Semih Kaya, Emre Aşık, Serkan Çalık var, 4 yabancı eklenecek, 2 kaleci, 2 yerli transfer -sol bek ve santrafor-, başarılı performansıyla Özgürcan, altyapıdan yükselmesi muhtemel Emre Çolak, Serdar Eyilik, Cem Sultan ile 26-27 kişilik bir kadroya erişilmesi mümkün. Aydın, şansını iyi kullanamadı ama kiralık sistemi gerçekten işe yarıyor, onda da denenebilir.

Kayserispor’un sezon sonu iyi gözlenmeli, Topuz ekseninde bir yenilenmeye gidebilirler, yine Ankaraspor’da da birleşme konusu var, Özer Hurmacı düşünülünebilir. Sağ bek bölgesine transfer gerekiyor aslında, Hakan Balta’nın hücuma az katılan yönünü dengeleyecek bir sağ bek, akışkan oyuna daha uygun, Uğur kendini geliştirir mi bu konuda, bekleyip göreceğiz, Bayern Hamit’i bıraksa güzel olur ama sanmam.

Bir de Liverpool ve Chelsea’nin antreman programları incelenmeli, kondüsyon ekipleriyle bilgi alışverişinde bulunulmalıdır. Yaptıkları tempo, fizik güç, 95. dakikada bile basabilen bir Kuyt, Benayoun, Torres ya da kas yapısı olarak gelişmiş robot görünümlü Lampard, Ballack, Alex gibi hem yetenekli hem de mücadeleden kaçmayan oyuncular istiyorsak, bu konuya da el atmalıyız, özellikle altyapı için.

Adnan Sezgin’e de teşekkür edilmeli.

9 Mayıs 2009

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

gayin-sin.net dedi ki...

Eren selamlar.

Yabancı tercihleri (kale hariç) orta saha, sağ kanat ve santrforda kullanılacak muhtemelen.

Bir de tabi şöyle bir seçenek var. Sağ kanada bir bek transfer edilir ve bu futbolcunun stoper de oynayabilmesi tercih nedeni olabilir.

Sevgiler.

Melih Şabanoğlu

PS: Fazla ara verme yazılarına lütfen.