31 Mayıs 2009

Nadal'dan Veda



2009, Real Madridliler'in yılı değil, bu iyice netleşti.

Amcası Miguel, bir FC Barcelona efsanesi, Rüya Takım üyesi olmasına rağmen, Rafa, sıkı bir Real Madrid ve Mallorca taraftarı, şampiyonluk kutlamalarına katılacak türden. İlginç ve Rafa'yı sorgulatan olaylardan biri de budur kanımca. Benim amcam Bülent Korkmaz olacak ve gidip Fenerbahçe'yi tutacağım, karakter ya da zihinsel sorunum var demektir, hastaneye yatırılmam ve çıkarılmamam gerek oradan.

Madrid yanlılarının önünde, toprak kortta Federer'e kaybeden Nadal, aslında yenilmez olmadığının sinyallerini vermişti.

2008 yılını domine eden, 2009 yılına da Avustralya Açık Zaferi'yle başlayan Nadal, Roland Garros'a 4. turda veda etti. Mert Ertunga'nın tanımıyla Soderling'in oyunu, İspanyollara ters gelen türdeydi, tempo vermemek açısından. NBA Doğu Konferans Finalleri'nde Orlando Magic'in Cleveland Cavaliers'a ters gelmesi gibi bir durum yaşandı da denebilir.

Şimdi Nadal'ın önünde, kariyerinde 1 defa -2008- kazanabildiği Wimbledon ve hiç kazanamadığı US Open turnuvaları var, geriye kabus gibi bir sezon bırakmış olabilir. Sezonu Nadal için kabusa çevirmek adına, herşey Federer'in lehine görülüyor. Nadal'ın elenmesi motivasyonunu çok iyi kullanarak, avuçlarına altın tepside gelen Roland Garros'u kazanma fırsatını tepmemeli. Böylelikle 4 Farklı Grand Slam'i de kazanan -Career Grand Slam- 6. Tek Erkekler Tenis Oyuncusu olabilir. Diğer oyuncular, Fred Perry, Roy Emerson, Don Budge, Rod Laver ve Andre Agassi'ydi. Laver bunu 2 defa, Dodge 1 defa aynı yıl -Grand Slam'ın asıl tanımı- yapmayı da başardı. Federer, 2 Grand Slam Turnuvası daha kazanırsa, 13 olan bu sayıyı 15'e yükseltip, Sampras'ın 14'ünü de geride bırakacak.

Nadal, kimilerine göre Federer'den daha iyi görülse de, Federer'in 2005 - 2007 yılları arasında yakaladığı dominasyonu -üst üste 10 Grand Slam Finali ve 2004 Wimbledon'dan günümüze hala devam eden üst üste 19 Grand Slam Yarı Finali rekorları- yakalayamadı, üstelik de bunu kendi kortunda, var olduğu yerde kaybetti. Sadece 2008 yılında dominasyon sağlayarak ve 6 Grand Slam kazanmışken, gelmiş geçmiş en iyi tenis oyuncusu övgüsü alması zaten haksızlıktı, Laver, Sampras ve Federer'e.

Federer, Nadal'ın olmadığı bir ortamda şansını iyi kullanıp French Open'ı kazanmış olmakla, üç farklı -toprak, çim, sert- zeminde kazanan oyuncular listesine de dahil olup, tartışmasız, gelmiş geçmiş en iyi tenis oyuncusu olarak anılacak.

Bu istatistikleri belki de 1968 sonrası -Open Era- ve öncesi diye de kategorize etmemiz gerekebilir tenis tarihi açısından.

http://www.atpworldtour.com/tennis/5...ngles&x=24&y=9

Federer'in Roland Garros performansına da dikkat çekmek gerekir, Nadal'ın elenmesinden sonra. 2008, 2007, 2006'da Final'de, 2005'te Yarı Final'de Nadal'a, 2004'te R32'de Kuerten'e -3 defa Roland Garros Şampiyonu- elendiğini unutmayalım.

http://www.atpworldtour.com/tennis/5...gles&x=22&y=11

Federer'in Wimbledon'ı Nadal'a bırakacağını sanmıyorum bu sene.

Ek olarak, Ivanovic de beklentilerimi karşılıksız bırakmayarak, 4. turda veda etti Roland Garros'a, sert düşüşü devam ediyor.

31 Mayıs 2009

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: