25 Mayıs 2009

Fantasy Premier League Sezon Analizi



Kewell ve Baros gibi iki eski Premier Lig oyuncusunu sezon başında kadrosuna katan Galatasaray, bu transferlerle birlikte İngiltere piyasasına da girmiş oldu, doğru bir hamleyle.

Fantasy Football, her ne kadar internet üzerinden oynanan sanal bir oyun olsa da, oyuncuların gerçek performansına dayandırılan puanlaması ile, CM gibi menajerlik oyunlarından ayrılıyor. Oyuncuların performansına dayalı bu sistem, transfer açısından da bize bir yol gösterebilir.

Oyunun işleyişi hakkında kısa bilgiler vereyim. 100 birim parayla başlıyor kullanıcılar oyuna. Her oyuncunun birim karşılığından bir değeri var, örneğin Ronaldo en pahalı olanı ve 14 birim oyunun başlangıcında. (Sezon içerisinde transfer edilme veya yerine birini transfer etmeye göre değer artma ve azalma gösteriyor, sezon sonunda 14.5 idi Ronaldo'nun değeri, eğer bu oyuncu, 14 birim iken alınıp 14.5'a yükseldiğinde başka bir oyuncuyla değiştirilirse, 2 birimin ortalaması alınarak satış yapılmış olunuyor)

100 birim parayla 2 kaleci, 5 savunmacı, 5 orta saha oyuncusu, 3 de forvet yani toplam olarak 15 oyuncu alınması gerekiyor. Her hafta, 1 kaleci dahil 4 yedek belirleyip, bir 11 oluşturuluyor, burada oyunun şöyle bir kuralı var, ilk 11'de 1 kaleci, en az 3 savunmacı, en az 1 forvet bulundurmak zorunda her takım.

Puanlama sistemi ise kısaca şöyle, 4 - 4 sona eren Liverpool - Arsenal maçını hatırlayalım, Arshavin 4 gol atmıştı. Bir forvet attığı gol başına 4 puan, bunun yanında oynadığı için 1 puan ve en az 60 dakika oynarsa 1 puan daha kazanıyor. Bir de bonus denilen ve maçları izleyen bir kurul tarafından maçın en iyi 3 oyuncusuna, 3, 2, 1 şeklinde puanlar dağıtılıyor. Maçın adamı Arshavin 3 puan da bonus olarak elde ediyor. Toplamda 4 * 4 = 16 + 1 + 1 + 3 = 21 puan alıyor o hafta.

Tabii puanlama işlemi bu kadar yalın değil, forvet attığı gol başına 4 puan alırken, orta saha oyuncuları 5, savunmacılar 6 puan alıyorlar. Puanlamada dikkat edilmesi gereken en önemli iki konu, o hafta ilk 11'de kimin kaptan yapılacağı ve seçilen savunmacı sayısı. Kaptan seçilen futbolcunun puanları 2 ile çarpılıyor. Gol yemeyen takımların, kaleci ve savunmacıları 4'er, orta saha oyuncuları 1'er puan alıyorlar. İngiliz Futbolu'nda bu duruma 'Clean Sheet' adı verilip, gerçek maç istatistiklerinde de yer alıyor bu. Carragher, ligin son ve önemsiz WBA maçında, takımı 2 - 0 öndeyken Arbeola'ya bir pozisyondan sonra çok kızmıştı, maç sonunda lig bitse de Reina ve takım için Clean Sheet durumunun önemli olduğundan bahsetti.



Kuralların tamamı için: http://fantasy.premierleague.com/M/rules.mc

Oyunu önemseme sebebim, kurallar incelendiğinde daha anlaşılır oluyor aslında. Premier Lig 2008 - 2009 sezonunda hangi oyuncu ne performans göstermiş, Galatasaray'ın ilgilenebileceği oyuncular kimler olabilir, zihinlerde cevaplar bulunabiliyor bu sorulara.

Transfer konusu da detaylı incelenmeli, oyun biraz da her hafta başarılı performans gösterecek oyuncuları tahmin edip takıma katmak üzerine kurulu ancak 1 transferden sonraki her transfer için 4 puan eksiliyor toplam puandan, bu da yapılmak istenen transferin 4 puandan yüksek getirisi olup olmadığını muhakeme etmeyi gerektiriyor. Bir de transfer edilen oyuncunun bedelinin, transferde gönderilen oyuncudan yüksek olmaması gerekiyor. Pek çok strateji üretmek gerekebiliyor her hafta özelinde.

Öncelikle yılın takımından başlayalım;

Kaleci: Schwarzer (Fulham)
Savunmacılar: Vidic (ManUtd), Lescott (Everton), Carragher (Liverpool), Bosingwa (Chelsea)
Orta Saha Oyuncuları: Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Ronaldo (ManUtd), Kuyt (Liverpool), Barry (Aston Villa)
Forvet: Anelka (Chelsea)


Chelsea ve Liverpool'dan 3, ManUtd'dan 2, Everton, Aston Villa ve Fulham'dan 1'er oyuncu bulunuyor 2009'un Rüya Takım'ında. Oyun o kadar gerçeklerle uyumlu ki, bu takımlar zaten ligin ilk 7 sırasında bulunuyorlar, eksik olan tek parça Arsenal. Arsenal'in bu tabloda yer almayışının temel sebepleri, Arsenal'ın rotasyona girebilen çok oyuncusunun olması ve sakatlıklar yaşaması.

Oyunun gerçekliğine dair bir başka veri de ManUtd'ın 2012 puanla en çok puan toplayan takım olması, 2. Liverpool 1975, 3. Chelsea 1973 puanda kalmış. Oyunun puan sistemine göre küme düşen takımlar da gerçeğiyle aynı, Newcastle, WBA ve M'brough.



Şimdi, tek tek pozisyonlara bakalım.

Kaleciler;

Sezonun en çok puan toplayan kalecisi Schwarzer, en çok kurtarış yapan -saves- kalecisi Jaaskelainen Bolton'dan, Schwarzer bu kategoride 2. sırada. En fazla Clean Sheet kazanan kaleci Van Der Sar 21 maç ile, Reina 20, Cech 19, Howard 17 ve Schwarzer 15 maç. Dikkat çeken Premier League'e bu sezon yükselen Stoke City kalecisi Sorensen'in 12 maçlık Clean Sheet performansı. Maç başına puan olarak ise Cech 4.9, Van Der Sar 4.7, Schwarzer 4.6, Sorenson 4.0 ortalama ile oynadılar.

Schwarzer, Sorensen ve Jaaskelainen, transfer listesinde olması gereken kaleciler, performanslarına ve bedellerine bakıldığında.

Savunmacılar;

Sezonun en çok puan toplayan savunmacısı Vidic. Rüya Takım'daki 4'lüyü puan olarak takip eden Hangeland bulunmakta Fulham'dan. Yine Everton'dan Jagielka, Stoke City'den Faye Ab ve Shawcross, Wigan'dan Bramble, Bolton'dan Cahill, Hull City'den Turner, West Ham'dan Upson listenin üst sıralarında puan anlamında. Vidic, Clean Sheet kazanmada da 23 maç ile ilk sırada, Terry ve Carragher 20 maç ile onu takip ediyorlar. Dikkat çekici olanlara göz attığımızda Hangeland 14, Bramble 12 maç ile karşımıza çıkıyor. Maç başına en çok puan toplayan da Vidic 5.5 ile. Chelsea'den Alex 5.0, Aston Villa'dan Laursen 4.5, Everton'dan Baines 4.1, Hangeland 4.0, Cahill 3.8 ortalama ile önemli performanslar sergilediler.

Baines, duran topları iyi kullanma özelliğiyle, 7 asist yaptı ve ligin en çok asiste sahip savunmacısı oldu. Bolton'dan Steinsson 5 asist ile göze çarpan bir başka isim. En çok gol atan savunmacılar 4 gol ile Turner ve Lescott.

Savunmanın belkemiği denilebilecek, en çok bonus puanı alan savunmacı ise Jagielka. O'nu takip eden listede diğer kategorilerde saydığım savunmacılar dışında, Blackburn'den Nelsen'in de iyi bir sezon geçirdiği görülüyor. Portsmouth'dan Johnson, yine Blackburn'den Samba da dikkat çeken isimler.

Oyuncuların bedellerini de göz önüne alarak, Hangeland, Faye Ab, Shawcross, Cahill, Turner, Bramble, Upson, Baines, Steinsson ve Nelsen transfer listesinde yer alabilirler.

Baines'in sol bek, Steinsson'un sağ bek, diğer oyuncuların ise merkez savunmacı olduklarını belirtelim.

Orta Saha Oyuncuları;

Ligin ilk 3 sırasındaki takımların en önemli oyuncuları, sezonun da en çok puan toplayan orta saha oyuncuları oldular, Lampard, Gerrard ve Ronaldo. Kuyt'ın da mükemmel bir sezon geçirdiğini unutmayalım. Puan olarak bu oyuncuları takip eden listede, Man City'den Ireland, Aston Villa'dan A Young ve Barry, Bolton'dan Taylor yer alıyor. Taylor, tam bir duran top uzmanı.

Everton'dan Cahill ve Osman, Fulham'dan Dempsey, WBA'dan Brunt, Hull'dan Geovanni, Aston Villa'dan Milner iyi sezon geçiren diğer orta saha oyuncuları.

Gerrard, sezonun bütününün en iyi oyuncusu, bu, maç başına 7.0 ile en çok puan toplayan orta saha oyuncusu olmasından anlaşılıyor. Arteta 5.0, Fabregas 4.9, Pienaar 4.2, Alonso 3.9 ortamalayla göze çarpan oyuncular, diğer yüksek ortalamaya sahip olanlar zaten daha önce bahsettiğim isimler.

Ronaldo 18 gol 6 asist, Gerrard 16 gol 10 asist, Lampard da 12 gol 10 asist ile oynamışlar. Bolton'dan Taylor 10 gol 5 asist, Ireland 9 gol 10 asist, Brunt 9 gol 3 asist ile özel performanslar ortaya koymuşlar. Fabregas 10, Modric 9, Milner 9, Pedersen 8 asist yapmışlar.

En çok bonus puan toplayan, takımı sırtlayan oyuncular da yine aynı isimler, farklı olarak Alonso, Fulham'dan Murphy, Lennon, Malbranque dikkat çekiyor.

Oyunun belki de gerçeklikten uzaklaştığı tek nokta, savunma yönü olan orta saha oyuncularının çok puan toplayamaması, listelerden de farkedebiliyor. Puanlama sistemi gol ve asist üzerine kurulduğundan, orta saha oyuncuları ve forvetler için, savunmada daha çok kalan Carrick, Mascherano, Mikel gibi oyuncular listelerin en üstlerinde yer alamıyolar.

Bu istatistikler ışığında ve oyuncu bedellerini de dikkate alarak, Taylor, Osman, Pienaar, Dempsey, Brunt transfer listesine girebilirler.

Forvetler;

Sezonun en çok puan toplayan forveti Anelka. Onu takip edenler Agbonlahor, Van Persie ve Robinho. Anelka 19 gol 5 asist, Torres 14 gol 5 asist, Van Persie 11 gol 10 asist, Davies ve Carew 11 gol, Cole 10 gol 5 asist, Berbatov 9 gol 10 asist ile en göz önündeki forvetlerdi.

Maç başına en çok puan toplayan ise, Arsenal'e 2. devre katılan Arshavin, 7.2 ile. Bu, oyunun en yüksek ortalaması aynı zamanda. O'nu takip eden listede Torres ve Van Persie'nin dışında, Stoke'dan Beattie 5.0, Cole 4.7 ortalamaya sahipler.

West Ham'dan Cole aynı zamanda en çok bonus toplayan, maça en çok etki eden forvet.

Transfer listesine girebilecek isimler, Cole, Davies, Beattie.

İstatistikler için: http://fantasy.premierleague.com/M/stats.mc

Türk oyuncuların da performansına göz atalım;

Tugay, 1553 dakika forma giyip 1 gol attı. Çok az gol atmasına rağmen, ne kadar başarılı maçlar çıkardığı, 11 bonus puanı kazanmasından anlaşılıyor. 61 puan topladı.

Tuncay, 2669 dakika forma giyip 7 gol 4 asistlik bir performansa imza attı. 10 bonus puanıyla takımının en iyi 2. ismiydi bu alanda ve 108 puan topladı toplamda, küme düşen bir takım için oldukça başarılıydı.

Biraz da kendi oyun performansımdan söz edeyim, bu kadar anlatıyorsun da sen ne yapabildin oyunda diye düşünenler için. 1970 puanla sezonu 37274. sırada tamamladım. Katılımcı sayısı 1 945383 idi, yaklaşık 2 milyon. Türkiye'den katılan 2083 kullanıcı arasında ancak 31. olabildim. Aslında Dünya ve Türkiye sıralamasında daha iyi bir yerde olabilirdim ancak oyunu her yönüyle -kurallar, hinlikler, oyuncuların tamamını tanıma vb.- kavrayabilmem ilk 16 haftanın deneme yanılma süreci olarak gelişmesine neden oldu. Bu süreçte, sürekli transfer yapıp, en iyi kadro kombinasyonunu bulmaya çalıştım ve 16. hafta sonunda oluşturduğum yapı, beni 1 milyonuncu sıradan 30 binlere kadar taşıdı. Tabii bu süreçte kaybedilen 128 transfer puanı, çok daha ileriye gitmemi, top 5000'e girmemi engelledi.



Takım geçmişi: http://fantasy.premierleague.com/M/entryhist.mc?id=97031

Galatasaray ya da herhangi bir Türkiye Ligi takımı, Fantasy Premier League verilerini kullanarak, rahatlıkla transfer listeleri oluşturabilir, transferler yapabilirler. Bunları söylerken haftada 3-4, toplamda 120'ye yakın Premier League maçı izlemem göz ardı edilmemeli. Türk takımları da bu anlamda, transfer etmek istedikleri oyuncuların maç performansını mutlaka izlemeliler, bir yargı oluşturabilmek için.

26 Mayıs 2009

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: