23 Mayıs 2009

LeBron James'in Kariyer Başlangıcı



2003 Draftı'nda 1. sıradan seçilmesi, 2003 - 2004'de Rookie of The Year, 2005 - 2006'da All Star MVP ödüllerini alması, 2005 -2006 Play Offları'ndaki ilk turda 4 - 2 kazanılan Wizards ve 2. turda 4 - 3 kaybedilen Pistons serileri, Arenas düellosu, 2006 - 2007 Konferans Finalleri'nde Pistons'ı 4 - 2 ile eleyip NBA Finalleri'ne yükselmesi, Detroit'teki 2 uzatmaya giden 5. maçta Michael Jordan kılığına girdiği 48 sayı 9 ribaunt 7 asistlik -Cavs'in son 30 sayısının 29'unu, son 25'ini atması- performansı, 2007 - 2008'de All Star MVP ödülünü tekrar alması, Sayı Kralı olması, Konferans Finalleri'nde Şampiyon Celtics'e 4-3 kaybetmesi, 2008 - 2009 sezon MVP ödülünü kazanması LeBron'ın dün geceden önceki kariyerinin bir özetiydi ve çok görkemliydi, 25 yaşında bir oyuncu için.

Dün gece ise ancak yıllar sonra James'in biyografisine geri dönüp baktığımızda, kariyerinin belki de asıl başlangıç noktasının bu son saniye basketi olduğu görüşünde olacağımız tarihti. Michael Jordan'ın The Shot'ı gibi. The Shot çok daha bilinçli olmasına rağmen, LeBron'un atış stili ve fiziksel gücünün de katkısıyla uzaktan bombeli ve isabetli şutları olduğunu biliyoruz. Hedo'nun James'e 1 saniye bırakması, LeBron'un belki de kariyerinin en önemli anlarından biri olarak tarihteki yerini alacak. Son hücum Pietrus'un James'i savunmaması da. LeBron o ana kadar, son çeyreği çok kötü oynuyordu aslında, Hedo ise muazzam. Seri neredeyse 0 - 2'ye geliyordu ve buna izin vermemeliydi James, öyle de oldu, çok zor oldu, bizi üzdü ama tarihe tanıklık etmek de bir o kadar olağanüstüydü.

Orlando'nun Cavs maçlarındaki istatistiği çok ilginç. Son 5 maçın 3'ünü, son 13 maçın 9'unu kazanmışlar. İçeride Dwight tehdidi -hücum silahı olmasa da- dışarıdan makineli tüfek gibi saydırabilen Lewis, Hedo, Pietrus, Lee ile seriyi sonuna kadar zorlayacakları görülüyor.



Hedo ise, James'in dışında, kendi kişisel basketbol kariyerini yazıyor. O'nun son anlarda sorumluluk alabildiğini ülkemizde düzenlenen 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nı takip edenler hatırlıyorlar zaten, O bunu dünyaya gösteriyor şimdi. James üçlüğü kaçırsa belki de Türk basketbol tarihinin en özel anlarından biri olacaktı Hedo'nun maç kazandıran şutu, olmadı.

LeBron James'in kariyerini bir adım daha öte götürüp, yüzük kazanması için Orlando'daki bir maçı çalıp gelmesi gerekecek, 1 - 3 olursa serinin dönmesi çok zor olur çünkü. Tahminim 2 - 2 olacağı yönünde.

23 Mayıs 2009

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

lahoooov dedi ki...

Charles Barkley'in, Orlando Boston'u elediğinde biry orumu vardı, Fotomoaç başlığı gibi olacak ama; "Bu Orlando Cleveland'i eler" diye, haklı çıkacak gibi duruyor.
Cleveland çok fazla Lebron'un eline bakan bir takıma dönüştü, diğer oyuncular beklenen katkıyı veremiyorlar. Bununla birlikte sezon içindeki maçlarda da zaten Orlando'nun üstünlüğü vardı. Sir haklı çıkacak gibi bence de.

Lebron ilginç bir adam.Sınırsız egolu ve sıradışı hayalleri olan. Bir röpörtajında hayalinin 1 milyar dlarlık servet yapmak olduğunu okumuştum. Geçenlerde de Cleveland yönetiminin Çinli yatırımcılarla Lebron'u takımda tutacak bir formül için temasta oldukları yazıyodru.
Bu bağlamda, bu seneki olası Orlando seri kaybı, onun kariyerini, geleceğini nasıl etkiler göreceğiz. 1 milyar dolar hayalini daha kolay gerçekleştirmek için ekstra para takviyesiyle Cleveland'da mı kalır, (tabi max salary alıp başka yollardan alacaktır bu parayı Cleveland'dan) bu para girişiyle Cleveland yeni bir yapılanmayla Lebron etrafındaki takımımı güçlendirir, onun kariyer hedeflerine daha kolay ulaşabileceği şekilde, yoksa New York'a geçip bambaşka şeyleri mi ispata girişir, 1 yaz sonra göreceğiz.