01 Ağustos 2010

Joseph'in 3. Senesi



Pep göreve başlarken kadro, 4 - 3 - 3'e göre, 2008 - 2009 sezonu;

Kaleciler - Valdes, Pinto, Jorquera

4 - Dani Alves, Caceres, Puyol, Pique, Marquez, Milito, Abidal, Sylvinho, Victor Sanchez

3 - Toure, Sergio, Xavi, Iniesta, Gudjohnsen, Keita

3 - Messi, Henry, Pedro, Bojan, Hleb, Eto'o

Gelenler - Pinto, Dani Alves, Caceres, Pique, Keita, Hleb, Henrique, Crosas

Gidenler - Thuram, Edmilson, Zambrotta, Oleguer, Crosas, Deco, Ezquerro, Gio, Ronaldinho

Kiralıklar - Henrique

Görev aldıkları ve başladıkları maç sayılarına göre, yaklaşık ideal 11;

Valdes, Alves, Abidal, Pique, Puyol, Toure, Messi, Xavi, Eto'o, Iniesta, Henry

Bu isimler dışında kalıp en çok forma giyen 7 oyuncu;

Marquez, Sylvinho, Sergio, Keita, Gudjohnsen, Hleb, Bojan

Sezon 3 kupayla sona eriyor, Lig, Kral Kupası ve Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, gelecek sezona sarkacak 3 finalin de bileti alınıyor bu şekilde.

Daha iyisi yapılamayacak bir sezon, neredeyse kusursuz!

Pep'in 2. yılında kadro, 2009 - 2010 sezonu;

Kaleciler - Valdes, Pinto

4 - Dani Alves, Puyol, Pique, Marquez, Milito, Chgrynskiy, Abidal, Maxwell

3 - Toure, Sergio, Xavi, Iniesta, Keita

3 - Messi, Henry, Pedro, Bojan, Jeffren, Ibrahimovic

Gelenler - Chgrynskiy, Maxwell, Keirrison, Ibrahimovic, Henrique

Gidenler - Jorquera, Sylvinho, Gudjohnsen, Eto'o

Kiralıklar - Caceres, Henrique, Hleb, Keirrison, Victor Sanchez, Botia

Görev aldıkları ve başladıkları maç sayılarına göre, yaklaşık ideal 11;

Valdes, Alves, Maxwell, Pique, Puyol, Sergio, Messi, Xavi, Ibrahimovic, Keita, Pedro

Bu isimler dışında kalıp en çok forma giyen 7 oyuncu;

Marquez, Milito, Abidal, Toure, Iniesta, Bojan, Henry

Sezon 4 kupayla sona eriyor, Avrupa ve İspanya Süper Kupası, FIFA Dünya Kulüpler Kupası ve Lig. Üçünün önceki sezondan kalan bir öyküsü olduğunu da unutmamak gerekiyor. Şampiyonlar Ligi Yarı Finali'nde Mourinho'nun Inter'ine eleniyorlar.



Bu göreceli düşüşün sebebi nelerdi, üstteki verilerle bir değerlendirme yapalım;

Yaklaşık ideal 11'den değişen oyuncu sayısı 5, neredeyse takımın yarısı. Abidal, Toure, Eto'o, Iniesta ve Henry yerine Maxwell, Sergio, Ibrahimovic, Keita ve Pedro yerleşmiş, daha çok görev almış.

Barcelona'nın bu 2 sezonunda başarının temeli olarak gösterilen etken Xavi & Iniesta'ydı, doğruydu da. 2008 Avrupa Şampiyonası'nı ve 2010 Dünya Kupası'nı da kazanarak kanıt sundular bu teoriye. En çok övgü duyan onlardı, Messi'yi ayrı tutarsak. Kimi zaman övgülerden az pay kapan, geriye atılan bir hücum üçlüsü vardı, Messi - Eto'o - Henry şekliyle. Düşüşün başlıca sebebi kanımca bu üçlünün bir sonraki sezona taşınamamasıydı. Eto'o zorunluluktan takas edildi, Ibra beklentileri karşılayamadı, uyum süreci yaşadı, Henry, İrlanda'ya elle attığı golden sonra toparlanamadı ve formunu tamamen kaybetti, formasını da Pedro'ya verdi.

Belki de hiçbir zaman bir daha böyle kusursuz bir hücum hattı ve performansı olmayacak. Eto'o muazzam bir tamamlayıcıydı, Henry'se sihirbaz. Ronaldinho ve Messi'nin yanında sönük kalsa da Thierry Henry büyük oyuncuydu ve 6 kupaya giden yolda hünerlerini sıklıkla sergileme şansını buldu, Barcelona'nın diğerlerinden farkı da bu oldu. Tarihi Madrid zaferinde oyunu dejavu gibi iki kez açmayı başaran bir adamdı Henry. FCB'ye en yakın futbolu oynayan Arsenal'den gelmesi de büyük avantajdı.

Pedro, onun boşluğunu doldurdu denebilir istatistiksel olarak ancak Henry'nin oyuna katabildiklerine erişebilmesi için daha çok zaman var. Barça eğer Pedro'yu bulmasaydı ve sezon sonunda Ibra'nın yerine Bojan'ı koymasaydı, hüsran dolu bir sezon geride kalmış olabilirdi.

Eto'o ve Henry'den sonra Iniesta'nın sakatlıklar sebebiyle Keita'dan daha az görev alması da bir başka etkendi. Iniesta'nın açık bölgelerinde değil de merkezde Xavi'ye yardımcı olması gerekiyor, kimi zaman Xavi'ye aşırı önlem alındığında, devreye giren Iniesta, rakibi çaresiz bırakıyor.

Sergio'nun Toure'nin yerini doldurduğunu söylemek yanlış olmaz. Yine de Toure, hücum özellikleri de yüksek olan, daha sert ve Sergio'dan birkaç seviye daha iyi bir oyuncuydu. Sergio'nun avantajı, La Masia'dan gelmesi, yani Barça'nın futbol felsefesinin iliklerine kadar işlemiş olmasıdır.

Maxwell, Abidal'den daha iyi bir parça oldu, hücum yönünden. Sürekli sağ açık bölgesini Messi & Alves ile kullanan Barça, oyunun yönünü değiştirdiğinde çalışılmış bir set hücumuyla Maxwell'i arkaya kaçırdı ve altıpasa son dokunuşun yapılacağı paslar atmasını sağladı.

Cruyff, Pep, Txiki ve Laporta, 2 sezonun performans ve gereklilik değerlendirmesini yapamadan, birer birer kulüple bağlarını geçici de olsa kopardılar. Johan'ın gölgesi kulüp ve şehir üzerine daima düşecek, kaçış yok! Laporta'dan Rosell'e geçiş çok sancılı olacak. Txiki'nin yerine Zubizaretta geldi, büyük bir farklılık olmayacaktır.

Transfer sezonunun kapanmasına bir ay var ve Barça ne durumda, 2 yıldan dersler çıkartılabildi mi, göz atalım;

Kaleciler - Valdes, Pinto

4 - Dani Alves, Puyol, Pique, Milito, Abidal, Maxwell, Adriano

3 - Sergio, Xavi, Iniesta, Keita

3 - Messi, Pedro, Bojan, Jeffren, Ibrahimovic, David Villa

Gelenler - Adriano, David Villa, Hleb, Caceres, Victor Sanchez

Gidenler - Marquez, Chygrynskiy, Botia, Toure, Henry

Kiralıklar - Henrique, Keirrison

Hleb ve Caceres'in durumları belli değil, kiralanabilirler. Cesc transferi, tahmin ettiğim üzre bu sezon da gerçekleşmeyecek. Ibra kalıyor. Savunmanın merkezinden iki oyuncu eksildi, mutlaka takviye gerekiyor, Abidal bu bölgeye kayabilir, Adriano'nun geldiği düşünülünce. Sergio'yla rotasyona girecek bir oyuncu hala bulunamadı, Cesc'i getirirlerse, altyapının parlayan ismi Romeu'yu bu bölgeye yerleştirecekler, Iniesta da sola kayacak. Ibra & Villa dönüşümlü kullanılacaktır, kimi zaman Ibra ya da Villa sola geçecek. Bojan'dan geçtiğimiz sezonun sonundaki performansını devam ettirmesi ve patlama yapması bekleniyor Pedro gibi.

Pep, transfer dışında, La Masia'ya çok güveniyor, savunma ve orta saha eklemeleri kestirmeden yapılabilir.

La Masia'dan yakın zamanda Camp Nou'ya geçmesi olası oyuncular;

Kaleciler - Ruben Mino, Alex Sanchez

4 - Andreu Fontas, Marc Bartra, Marc Muniesa, Martin Montaya, Carles Planas

3 - Oriol Romeu, Thiago Alcantara, Jonathan

3 - Gai Assulin, Ruben Rochina

Albert Botia'nın da geri alma opsiyonu var.



Tablo incelendiğinde, Xavi ve Puyol 2 - 3 yıl içinde performans düşmesi yaşasa bile, iskeletin korunduğu görülebiliyor, hele de Cesc transferi olursa. Yapılanma yaş dengesini de kurmuş durumda, La Masia doğurmaya devam ettikçe de Johan'ın yarattığı bu futbol felsefesi ölümsüzlüğe ve yeni zaferlere doğru ilerleyecek. Ve Pep, zamanı geldiğinde devredecek görevini, arkadaşı, yoldaşı Luis Enrique'ye.

1 Ağustos 2010

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: