05 Aralık 2007

Lost, Bazı Konularda Açıklamalar



Alvar Hanso, Hanso Foundation eksenli teorileri dizi daha desteklemedi ama internet üzerinde The Lost Experince, alt başlık olarak Rachel Blake videos, meşhur Sri Lanka videos, Valenzetti Equations gibi ciddi materyaller bulunmaktadır. Lost'un sadece dizide bizlere verilenlerden oluşmadığını da 3 yıllık zaman zarfında az çok anladık sanırım.

Daha fazla bilgi için :

http://lostpedia.com/wiki/Portal:Lost_Experience_Themes

Swan, dizide uzunca bir süre hatch adıyla çağrılan, John Locke'ın bulduğu daha önce Radzinsky, Kelvin Inman ve Desmond'ın burada "Enter the code, push the button" şeklinde ifade edilen bir Dharma görevini yaptığı istasyonun adıdır. Dikkatini çekenler oldu mu bilmem, Kelvin (Sayid'i Irak'ta salıveren) ısrarla Others için "Hostile" kavramını kullanmıştır, sezon 2 finalinde. Bu da Dharma'nın bir çalışanı olduğunu ama bağlantının Ben'in Dharma'ya olan ihanetiyle kesildiğini gösterir. Görev o kadar önemlidir ki, zaten Kelvin'e "just savin' the world" şeklinde açıklanmış, Kelvin Dharma oluşumu adada yok olmasına rağmen Swan istasyonunda bir gün gelecek denen hayali "Snowman"i beklemiştir. Bu kişiyi aslında olmasa da Desmond olarak belirlemiş ve adadan kaçmaya karar vermiş, maalesef ölmüştür. Swan bir deney istasyonu değildir, daha önceleri insanların sorgusuz sualsiz bir düşünceye inanıp ona göre davranabilmeleri üzerine yoğunlaştığımız deneysel bir istasyon olarak düşündüğümüz fakat yanıldığımız, aslında elektromanyetik sızıntıyı her 108 dakikada bir durduran, bu sayede incident oluşumunu engelleyen önemli bir Dharma istasyonudur. Belki de Kelvin'e anlattığı üzere, Desmond anahtarı çevirmese dünyayı yok edebilecek bir enerji dışavurumu da gerçekleşebilirdi, bunu bilemiyoruz. Swan bir bilimsel çalışma, istasyondur, deney olmaktan çıkmıştır.

Deney olarak algılanabilecek istasyon "The Pearl"dür, John Locke'ın rüya yönlendirmeleriyle bulduğu, uğruna Boone'u feda ettiği, aslında kendisi bir deney olan fakat amacını Swan istasyonundaki 2 insanın davranışlarını gözlemlemek, not etmek ve bunu merkeze göndermek olarak gösteren yerdir. Fakat bu amacın doğru olmadığını, tüple gönderilen kâğıtların merkeze değil de adanın herhangi bir yerine düşmesiyle anladık. Davranışları gözlemlenen denekler aslında Pearl'dekilerdi.

Ben'in babası eksenli gelişen psikolojik olaylar bütünü ele alındığında, blacksmoke'un ona annesi şeklinde görülmesi, hatta bir ihtimal Richard şeklinde de görülmesi, Richard'ın ona babacan bir tavır sergilemesi ve onu eğitmesiyle, uzun yıllara yayılan bir plan yapılmış, Ben'in aynı bölümde 4. defa rast geldiğimiz ! doğum gününde de Dharma'ya ihaneti gerçekleşmiştir.

Adada 1980'lerde, hem Dharma hem de Hostiles, bizim deyimimizle Others adı altında 2 oluşum vardır. 3.20'de Ben okulda volkan patlaması ile ilgili eğitim görürken Hostiles ve Dharma arasında da çatışma olmuştur hatırlanacağı gibi. Mikhail'in kazazedelere anlattığı hikaye bu bağlamda doğrudur. Herhangi bir çelişki yok bu yazdıklarımdan ötürü.

30 Haziran 2007

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: