05 Aralık 2007

Transferler_2



29 Ağustos'taki yazımdan sonra yapılan transferleri de değerlendirelim.

Gelenler : Nonda, Hakan Balta, (*) Özer

Gidenler : Ferhat, Aydın ve Anıl kiralık

Gidenler konusunda değişik bir hamlede bulundu yönetim. Hem bu zamana kadar transfer olamayışlarından ötürü hem de gelecek yıl Kalli'nin görevini Bülent Korkmaz, Abdullah Avcı, Suat Kaya 3lüsünden 2sine teslim edebileceğini düşünerek Necati, Orhan ve Emre Aşık kiralık olarak gönderildi. Emre Aşık'ın bir yıl daha yaşlanacağı düşünülürse, doğru gibi gözükmeyen bu hamle, Necati'nin olası potansiyelinden, yaşından ve Özer gibi genç bir yeteneği önümüzde yıl takıma dahil etmek sebeplerinden ötürü gayet akıllıca oldu. Korkum Özer konusunda hiç bir zaman transfer garantisinin olmayacağıdır -sanırım söz üzerinden bir anlaşma var- umarım transfer edilir. (*)

Ferhat'ın bonservisiyle verilmesi bir kayıp mı, yoksa Hakan Balta transferi sebebiyle bir kazanç mı olacak bunu zaman gösterecek. 18-19 yaşlarında olan genç oyuncularımızdan sürekli bir patlama beklemekteyiz. Üstelik bu oyuncular düzenli şanslar da alamıyorlar. Şunu unutmamak gerekir, Hakan Balta güzel bir örnek bu konuda, her futbolcu 18-19 yaşında gelişme gösteremez, bazıları 23-24 yaşında gelişme gösterir. Galatasaray yönetimi en azından 3–4 yıl daha Anıl, Aydın, Mehmet Güven, Mehmet Topal gibi oyuncularını oynatarak, kiraya vererek veya dönme opsiyonu olacak şekliyle satarak kontrol altında tutmalı ve potansiyellerini görmek zorundadır. Bu kuşağın gelişimi için 6 yıllık bir bekleme süreci planı çok önceden yapılmalıydı aslında. Ferhat dışındaki genç oyuncuların kiraya verilmeleri, üstelik çoğunun Suat Kaya denetiminde olması, yine akıllıca bir hamle. Akla şu gelebilir, Hakan Balta eğer stoper oynayamıyor ise, Anıl neden gönderilir, en azından bir alternatif olarak kalabilirdi. Bu konuda Song'un Afrika Kupası'na gideceğini de göz önüne almamız gerekirdi. Hakan Balta hakkında bilgi sahibi değilim, ancak sol bek, savunmaya dayalı orta saha, stoper oynayabilen bir oyuncunun farklı özellikleri barındırması ve bir Anadolu kulübünden 24 yaşında Milli Takım'a seçilmesi gerçekleri ona olumlu bakmamız için yeterli sanırım. Muhtemelen zorunluluk durumunda Hakan stoper de oynayacak.

Nonda ise Lincoln ve Linderoth'un transfer edildiği bir orta sahanın önünde oynayacak bir forvet değil. Mondragon, Tomas ve Iliç gönderilmese idi, çok kaliteli bir yabancı oyuncu seviyemiz olacaktı ama yönetim bunu göremedi ve değişim adına bazı tercihlerde hata yaptı, bunda Kalli'nin etkisi var tabi. Nonda'ya tekrar dönecek olursak, risk alınarak yapılmış bir transfer, yararlı da olabilir ama olağanüstü bir performans gösterebileceğini zannetmiyorum. Fizik gücü yerinde, sakatlıktan tamamen kurtulduysa, kıpırtılar gösteren Ümit Karan'la iyi bir 2li olabilir. Ama hep şu düşünceler kafalarda dolaşacaktır. Lincoln-Linderoth'u transfer ediyorsan, arkalarında Mondragon-Tomas'ı, yanlarında Iliç'i tutacak, önlerine de Morientes gibi bir forvet alacaktın.

5 Eylül 2007

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: