28 Şubat 2011

Samper & Toral = Xavi & Iniesta ?



Daha önce La Masia'nın şifreleri yazısında yaş kategorilerinde seviye atlayıp yaşından büyüklerle oynayan, dikkat çeken isimlere değinmiştim.

Yaklaşık 1 haftadır Arsene Wenger'in aklını çelip Arsenal'e kazandırdığı Jon Miquel Toral konuşuluyor. 16 yaşında, 95 doğumlu, Cadet A kategorisinde oynuyor altyapıda, 10 numarayı giyiyor.

Wenger, aynı kategoriden Sergi Samper'i de getirmek istedi ancak o reddetti Arsenal'i. 6 numarayı giyiyor ve takımın beyni, Toral'sa daha yetenekli olan.

Xavi & Iniesta bir nevi. Zaten Samper için yeni Xavi ya da Cesc, Toral içinse Keita & Lampard birleşimi bir oyuncu benzetmeleri yapılıyordu, solak ve 1.82 boyunda, Barça profilinden ayrışan bir fiziği var.

Barça muhteşem ikiliyi kurmak adına, bir oyuncuyu kaptırıp diğerini korumayı başardı, bardağın dolu tarafı da var en azından.

Bu süreç yaşanırken, Cesc ve Walcott sakatlandı ve dün Carling Kupa Finali'ni dramatik bir sonla kaybetti Arsenal. Wenger'in psikolojik olarak Camp Nou'ya çıkmadan önceki hamlesi gibi de görülüyor Toral transferi.

Toral'ın tercihinde, soyadı olan Harper, yani annesinin İngiliz olması, Premier League tecrübesi yaşamayı istemesi ve Arsenal'in Barça'dan 35 kat fazla para teklif etmesi -Barça teklif edemiyor, sınır var profesyonel olmadığından- gibi sebepler vardı. En temel sorunsa 16 yaşında İspanya'da profesyonel sözleşme yapılamamasıydı, 2. Cesc vakası da denilebilir elbette bu olaya.

Barça bir süredir çok dikkatli davranıyordu ama iş her daim oyuncunun zihninde bitiyor, kalmak isteyen kalıyor ve gitmek isteyen gidiyor.

Muhtemelen sözleşmesinin bitimine 1 yıl kala, 2014 yazında Cesc şehrine dönecek, daha öncesi için en az 50 milyon Euro gerekiyor çünkü. Wenger, Wilshere, Cesc, Nasri üçlüsünü kullanmaya devam edecek bu süre zarfında ve Toral'ı hazırlayacak oraya. 3 yıl sonra 19 yaşında da sahaya çıkaracak, hatta 18 yaşında oynamaya başlayacaktır kanımca.

30 - 45 milyon Euro arası bir parayı da cebe indirecek Cesc'den.

2014'e kadar, en azından 2012'ye kadar Barça 4 sene üst üste şampiyon olup, Cruyff'un rekorunu kovalayacak 2013 yazında. Olur ya da olamaz, 2014'te yeniden yapılanmak zorunda kalacak, Xavi 34, Puyol 36 yaşlarına geleceğinden. Arada da 1 ya da 2 CL kazanırsa böyle bir başarı sürecini devam ettirme, tam tersi başarısızlık noktasında da eski günleri yakalama hesabına paralar harcanacak, Cesc de gelecek haliyle. Samper'in gelişimini de gözetecekler bunlar olurken.

Barça'nın her türlü zarar açıkladığı ekonomik kısır döngü. Muhtemelen bu tarihler gelince de Wenger yeni birisini bulacaktır La Masia'dan.

Wenger'in işaret ettiği bu iki oyuncunun Xavi & Iniesta olamasalar da iyi yerlere gelecekleri şimdiden kaderleri şeklinde yazılmış gibi.

Bakalım Cadet A'nın üzerindeki, yani Wenger'in dokunamadığı yaş gruplarından kimler Pedro gibi bir performans gösterip kalıcı olabilecek? Thiago'nun önümüzdeki sezon A Takıma yükseleceği açıklandı.

İki oyuncunun da menajeri Guardiola'nın kardeşi Pere ve iki oyuncu da çok iyi arkadaş. Samper 6 yaşından beri Barça'nın içersinde, geleceğini burda gördüğünü ısrarla belirtiyor. Artık ayrılma zamanı yakın arkadaşların, şimdilik Xavi & Iniesta olamayacaklar, onlar için yapılan Samper & Toral Limited Şirketi tanımı tarih kitaplarında kalıyor.

28 Şubat 2011

A. Eren Loğoğlu

5 yorum:

Erdem Karakuş dedi ki...

Valla Wenger işin kolayını bulmuş. Cesc, Fran Merida ve şimdi de bu arkadaş. Barcelona altyapısı zaten maden, elinde 16 yaşında profesyonel sözleşme imzalama şansın da var, şahane birşey. Adamlar yetiştirsin, futbol altyapısı ve mantalite olarak hazırlasın oyuncuyu, sen hazır olarak al, son rötuşları yap ve elinde mükemmel bir oyuncu.

Valla bana çok sinir bozucu geliyor bu durum, ama Barcelona benim kadar takmıyor heralde. Belki de böylesini istiyorlardır, kalpten Barca'lı olanlar kalsın istiyorlardır. Bu daha iyi.

Thiam Jaba dedi ki...

guardiola'nın kardeşi menajeriyse, neden barça'nın haklarını korumamış ki, adamları barça yetiştiriyor wenger kapıyor, böyle olmasının engellenmesi lazım. saçmalık ya

Thiam Jaba dedi ki...

cesc'i de almasınlar abi, ne bu ya 40 milyon euro falan. tabii zarar açıklarlar, ne bu abi, adamları yetiştir adamlar kapsın

Adsız dedi ki...

neden galatasaray hakkında yazmıyorsunuz? takım, yöneticiler vs başarısız oldu diye küstünüz mü? bugün kurtuluş reçeteleri düşünülmeyecek de ne zaman düşünülecek?! şampiyonluğu neredeyse garanti olan, futbolun kanununu yeniden yazan barcelona'nın durumu icinde bulundugumuz su gunlerde galatasaray'dan daha mi kritik? tamam, kabul ediyorum, barcelona hakkinda yazmak daha keyifli, insanin o futbola bakinca yazmasi, uzun uzun yorumlamasi cok dogal, cunku malzeme guzel. galatasaray'da ise her sey ic karartici. ama galatasaray, kendi taraftarlarinin bloglarinda bile gundemden dusmusken, galatasaray'a az yer veren medyaya kizmaya hakkimiz olacak mi o zaman? birakalim, kendi beceriksizliginde, basiretsizliginde bogulsun mu bu kulup? bu zihniyeti kabullenemiyorum. uefa'yi alirken -muhtemelen- galatasaray'la yatip kalkan insanlar, tarihin en basarisiz sezonunda barcelona'lara iltica ediyorlar, bir dahaki basarili donemde donmek uzere herhalde...

A. Eren Logoglu dedi ki...

Haklısınız Galatasaray konusunda, devir küsüp gitme devri değil.

Benim az yazmam, Galatasaray'a dair konularda tekrara düşülmesinden kaynaklanıyor, kötü olmasıyla ilgisi yok. Tam tersi eleştiri için, ben demiştim diye ortaya çıkma adına en uygun zaman şu an ama bunu yapamam, vicdanım ve sevgim elvermez bir kere.

Daha önce sunulan pek çok kurtuluş reçetesi var blogda, tekrar yazıp rahatsızlık vermiyorum aynı şeylerle, yine de bu değerli eleştirinizden dolayı bu akşam, bazı gerekçelerle beklettiğim 2 Galatasaray yazısından birini asacağım, diğeri başka yerde yayınlanacak.

En doğru tespitiniz Galatasaray'ın hakkının korunması meselesi, bu forumda karşıma diğer çok okunan blog yazarlarını ve az okunmayı göze alarak bunu çok defa gerçekleştirdim, hiç pişman da değilim, yine olsa yine yaparım, bu konuda endişeniz olmasın.

Son teşhisiniz çarpıcı olsa da bu kümeye girmem. Çakma Katalan diye tanımlanan ve Ronaldinho döneminde ortaya çıkan kitle her ne kadar popüler kültür yolcusu olsa da, bu yolla bile Barça limanına uğramalarının heyecanını taşımak gerekir. Az idik, şimdi çoğaldık artık değersiziz mantığını ben taşımıyorum. Barça'yı 30 yaş civarı olanlar Cruyff dönemiyle ve Hollandalılarla sever, ben Rivaldo'ya taparım örneğin, UEFA alınan dönemde de bu böyleydi, sadece yazma olanağı yoktu, son yıllarda var. Tespit yine de genel hatlarıyla doğru, genellemenin kapsamayacağı kişiler de var, Barça'nın sevilmesinin kötü bir tarafı olmamalı, sebebi ne olursa olsun, çünkü sevilmesi gereken, futbolu güzelleştiren takım bu.