20 Ocak 2011

Nazar Boncuğu



Barça'ya dair geçmişte yaptığım analizleri haklı çıkaran bir maç daha.

İdeal onbirinden ne kadar az oyuncu oynatırsa Pep, o kadar çok zorlanıyor. Bunun temel sebebi, onbir dışında kalan oyuncularla ideal arasındaki kalite uçurumu. Betis karşılaşmasında, Pique, Xavi ve Messi ideal kontenjanından çıkarıldığında geriye kalan 8 rotasyon oyuncusundan sadece Mascherano ideal seviyeye yakın, yetenek sahibi bir oyuncu olarak görülebilir. Diğer oyuncular ne yazık ki FCB klasında değiller. Bu oyuncuların Barça'ya katkısı ideal onbire birkaç rötüş gerektiğinde ortaya çıkıyor ancak. Barça felsefesinin bir özelliği bu, sırıtmıyorlar aralara serpiştirilince. Sayı arttıkça uyum ve ritm kayboluyor, Sevilla'da da yaşandı.

Tek tek inceleyelim oyuncuları;

Hiçbir zaman beğenmediğim bir savunmacı olan Gaby Milito'nun nerdeyse 3 golde de hatası var. Onun oynadığı her maç arkaya sarkan forvetler tehlike yaratmıştır zaten. Takımın beraber oynamamasının getirdiği uyumsuzluğunun en göze çarpan sonucu 2 duran top golü yenmesiydi, yerleşmeyi başaramadılar.

Javier de bölgesini çok terk etmek zorunda kaldı ve bu da sorunlara sebep oldu, ara paslarını engelleme hususunda. Milito ve Adriano'nun ofsaytı bozan dengesizlikleri de eklenince buna, çok pozisyon verdi Barça.

Bojan yokları oynadı yine, Keita top tutmak dışında etkinlik sağlayamadı, Afellay sistemi bilmediğinden, nerde ne yapması gerektiğinin farkında değildi, durması gereken yerler konusunda bile sıkıntıya düştüğü oldu. Hücuma da genişlik kazandıramadı. Onun kanatlardan çok merkezde oynaması, daha çok verim elde edilmesi anlamını taşıyor.

Maçın ilginç kırılma anları da oldu açıkçası. 7 dakikada 2 - 0 olduktan sonra 15'te 3 farka taşıyabilirdi Molina skoru. +1 süre vermiş iken hakem, son vuruşu kullandırdı ve fark yeniden 2'ye yükseldi. Genelde İspanya'da hakemler kullandırmazlar bu tür son topları süre geçmişse, zira 90 + oynatmadı, bir anlamı olmadığından.

2. yarıysa Messi penaltı kaçırdı ve farkı bire indirip, en azından maçı berabere bitirme şansını ıskaladı.

Betis'i de kutlamak gerekiyor, bir alt ligde zirvedeler, Barça'yı ideal kadrosu olmasa da yenilgiyle uğurladılar evlerine, Camp Nou'da da nerdeyse ilk yarıyı 0 - 0 bitiriyorlardı, Mel harika bir Teknik Adam, şimdiden La Liga'ya yükseldiler de denebilir.

Barça, ideal dişlileriyle kusursuz bir makina ancak dişlilerden birini bile değiştirirseniz makinadan sesler gelmeye başlıyor, o derece de hassas.

Alves'in yokluğunda Adriano sorun yaratmayı sürdürecek sağ koridorda. Mascherano'nun hala yanlış pas tercihleri yaptığını gözlemliyorum, pas hatası değil karıştırılmasın. Pası, zor duruma düşüreceği arkadaşına atıyor ve ritmi bozuyor. Xavi'nin ekseni etrafında birden fazla dönüp pas verecek arkadaşını bulamayışı da sahaya yanlış yayılımın bir sonucu.

Barça 4 ay sonra kaybetti. Pep'in 14. mağlubiyeti ve yine önemsiz bir maçta geldi yenilgi. 5 - 0'dan sonra bazı oyuncuları dinlendirmek istedi ve eldekileri denedi Guardiola, mutlu olduğu söylenemez. Son 10 dakika iki ideal oyuncusunu alıp -Sergio, Abidal- bir de üçlü savunmaya dönmesi, sahadaki takıma çok da güvenmediğinin göstergesiydi.

Nazar boncuğu diyerek yola devam edelim. Yarı Final'deki Almeria maçları da kolay olmayacaktır Kral Kupası'nda.

20 0cak 2011

A. Eren Loğoğlu

5 yorum:

Thiam Jaba dedi ki...

Geçen yazınızı da yorum yapmıştım fakat cevap vermemiştiniz, alves konusunu sorucaktım, sözleşme durumu nedir, yenilenecek mi? Bence barça için çok önemli bir oyuncu ve kesinlikle kaybedilmemeli zaten kadroda yerine de adam düşünemiyorum. belki keita'yı beke çekebilir onun dışında başka uzun süreli alternatif düşünemiyorum. ve alves giderse alternatif kim olabilir yerine (transfer)

A. Eren Logoglu dedi ki...

Çok pardon, gözümden kaçmış olmalı hengamenin içersinde.

Alves sanırım sözleşme yenileyecek, görüşmeler devam ediyor. Sergio'yla da konuşuyorlar. Ayrıca Pep'in de sezon sonu sözleşmesi bitiyor, buna dair bir yazı kaleme alacağım.

Betis maçından önce bu sezon en çok süre alanlar istatistiğine bakıldığında Alves ilk sıradaydı. Bunun sebebi de kadroda alternatifinin olmayışıdır. Adriano zorunluluktan sağ bek oynuyor sol ayağıyla ve işletemiyor koridoru.

Cesc takıntısından sonra düşünecekleri ilk transfer sağ bek bölgesine olacaktır bu yaz. Daha önce şöyle bir liste yayınlamıştım;

http://erenlogoglu.blogspot.com/2010/06/fc-barcelona-transfer-havuzu.html

Alves'in yerinin dolması çok zor, Barça sistemine müthiş uygun bir bek, Maicon'a bile tercih ederim açıkçası.

Thiam Jaba dedi ki...

Ya bence Sergio ve Pep kesin kalır da, umarım alves ile de anlaşırlar, dediğiniz gibi yerine adam yok, hatta dünyada yerine adam yok gibi. link verdiğiniz yazıda wan der viel'den söz etmişsiniz belki dediğiniz gibi o alınır. yalnız cesc gelirse, 2 sezon falan yedek gibi oynar diye düşünüyorum. pedro bu formdayken iniesta'da sola çekilmez. xavi'de mükemmel oynuyor, dmc olarak eskiden beğenmediğim busquets mükemmel oynuyor. bir de thiago alcantara ile ilgili serbest kalacak diyolar ama, bence onu da tutarlar ya da tutmamaları lazım. bence cesc'i 2 sezon sonra almalılar xavi güçten düşerken.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Cesc & Xavi dönüşümlü oynarlar, Sergio & Mascherano gibi. Iniesta'yı kesmez Guardiola, merkezden de alacağını sanmıyorum.

Thiago seneye A takımda olacak, açıklandı.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Alves'e dair bir yazı;

http://www.zonalmarking.net/2011/01/21/dani-alves/