30 Ocak 2011

"Şimdi Onlar Düşünsün, Fark 7" Bölüm 2



Teknik taktikten ziyade verilere dayanan bir yazı olacak, can sıkıntısı yoğun, şimdiden uyarıyorum.

Puyol dışında, ideal kadrosuyla sahadaydı takım. Biraz psikolojik, biraz ritmik oyun tarzı ve ceza sahasına otobüs park eden tarzıyla Hercules, ikinci karşılaşmada da zorladı Barça'yı. Maçtan önce Guardiola, sezonun en zor deplasmanı olabilir demişti.

Hercules'in savunma dörtlüsünün önünde oynayanların, pas yapan ve dinamik, rakibi kovalayan yapıları, ceza sahasına girip okazyon bulma şansını çok azaltıyordu. Benzer senaryoyu Bilbao Kral Kupası 2. maçında da görmüştük ancak ordaki fark, oyuncuların Barça'yı bozmalarının fiziksel üstünlüğe dayanmasıydı. Messi'nin de çok kötü gününde olması -inanılmaz fazla sayıda pas hatası yaptı- maçın 85. dakikaya kadar kopmamasına sebep oldu.

Bunun dışında bir analize gereksinim yok kanımca. Diğerleri ritüel olanlardı sahada, sadece Barça daha az pozisyona girdi, yine de kalesinde çok ciddi bir tehlike görmedi.

FC Barcelona, 14 maç üst üste -Rijkaard dönemi- kazanma rekorunu kırdı, 15 maça çıkarıp. Bunu başaran son takım, 1960 - 1961 Real Madrid'i, Puskas, Di Stefano'lu kadro.

21 maç sonunda puan 58, atılan gol 67, ortalama üçün üzerinde, yenilen gol sadece 11, artı 56 averaj var ortada.

11 Eylül'de kaybedilen -tek yenilgi- Hercules maçından sonra yaklaşık 4 ay sahadan boynu bükük ayrılmamışlardı, bu süreç 19 Ocak'ta oynanan Betis, Kral Kupası maçıyla son bulmuştu, 28 maç üst üste yenilgi içermeyen bir süreç. İlginç bir rastlantı gerçekleşmiş tam da burada;

Barça, eğer Kral Kupası'nda ve Şampiyonlar Ligi'nde Final yaparsa, Betis maçından sonra 29 maç oynamış olacak, üst üste yenilmeme istatistiğini geliştirme şansını yakalamış durumdalar, seriye de başladılar ve 3 maça çıkardılar şimdiden, hem de gol yemeden.

Guardiola, Barcelona'nın başında 157 maça çıktı, 115 galibiyet, 28 beraberlik ve 14 yenilgi aldı. Takımı 401 gol atıp, 116 gol yedi. 8 Kupa kazandı bu süre zarfında. Bu sezon 105 golü yakaladılar, 36 maçta. Guardiola dönemi gol ortalaması 2,57 ve bu sezon üçe çok yakın.

La Liga tarihine geçen iki istatistik var, Pedro'nun 6 maç üst üste gol atması ve Barça'nın üst üste 10 deplasman maçından galibiyetle ayrılması.

Messi, FCB tarihine geçmeye devam ediyor. Kulübün en çok gol atanlar listesinde 4. sıraya yükseldi 164 gol ile. Önünde Cesar, Kubala, Samitier var. Guardiola döneminde, sırayla 38 ve 47 gol atmıştı, bu sezon 37 golü buldu ve toplamda 122 gole erişti. Son 3 yılda gollerin % 30'luk kısmı onun hanesine yazılıyor, olağanüstü. Pep'in, benimle birlikte çok gol atacaksın söylemi ve bunun üzerinde duran stratejiler üretmesi -santrforsuz yapı, merkezde oynatma- Teknik Adamlık başarılarının en önemlilerinden biriydi.

Bu sayıların tamamı gerçek dışı, menajerlik oyunlarında bile ulaşılmaz seviyede veriler ama onlar başarıyorlar.

Fark yeniden 7, baskı Madrid'in üzerinde. Camacho'nun hediye etmemesini umarak, kurulalım ekran karşısına.

30 Ocak 2011

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

bss dedi ki...

pedro hocam pedro? 6. maç mı oldu üst üste gol ?