14 Eylül 2010

Nadal Dönemi Başlıyor mu?



Daha 9. Grand Slam'ini kazanmış -Federer'in yarısını yeni geçmiş- ve Career Grand Slam yapan 7. kişi -Federer de 6. idi ve bunu yaparken Sampras'ı yakalamıştı, fark vardı- olabilmiş biri için kopartılan yaygarayı anlamakta güçlük çekiyorum. Bunun iki temel sebebi var kanımca, ilki Nadal'ın yaşının genç olması ve Federer'i geçme şansının hala bulunması, ikincisi tenis tarihinin en büyük oyuncusu olduğu pek çok tenis oyuncusu tarafından bile kabul edilen Federer'e karşı olan maçlarında üstünlük sağlamasıdır. Birinci düşünceye büyük saygı duymakla birlikte, ikincisine zerre önem vermiyorum, bu maçların çoğunun toprakta oynanmasının da bilincinde olarak. Rekabet kavramının sürekli ısıtılıp önünmüze konulmasında Nadal'ın farklı oyun tarzı, Federer'e ters gelmesi, Federer'in kariyerinin hala devam ediyor oluşunun da etkisi bulunuyor.

Futbol alanında Türkiye'nin en başarılı spor kulübü Galatasaray'dır, su götürmez bir gerçek bu ve Fenerbahçe'nin varlık sebeplerinden biridir Galatasaray'ı daha çok yenmesi ancak bu durum, onları tarihin en başarılısı yapmıyor, Galatasaray'ı en çok yenen olarak kalacaklar, daha çok kupa kazanmadıkları sürece.

Career Grand Slam çok önemli ve zor bir iştir tenis tekniği açısından bakıldığında. Farklı zeminlerde başarılı olabilmek, zeminlere uyum sağlamak, o zeminin en iyi oyuncularını yenebilmek, bunları hiç kimse göz ardı edemez ve Nadal'ın başardığı olayı küçümseyemez.

Küçümsememekle birlikte onun başardıklarını Federer'le karşılaştırırken de dikkatli olmak gerekir. Nadal'ın performansa dayalı bir dominasyonu var, başarı bazlı değil ve her seferinde bunu gözlerden kaçırmak istiyor Nadal hayranları. Federer'in herşeyi başarıp düşüşe geçtiği ve sahneyi Nadal'a bıraktığı 2010 yılında, Nadal unutulmaz bir performans sergileyip 4 -5 ay içersinde 3 Grand Slam birden kazanıyor, farklı zeminlerde, çok önemli ama asla yeterli değil!

Başarı dominasyonu şudur açıkça;

7 yıl üst üste Wimbledon Finali, 6 şampiyonluk -5 üst üste-
6 yıl üst üste Amerika Açık Finali, 5 Şampiyonluk -5 üst üste-
7 yılda 5 Avustralya Açık Finali, 4 şampiyonluk -2 üst üste-
6 yılda 4 Fransa Açık Finali, Tek şampiyonluk

El insaf yahu, böyle bir etki yok herhangi bir sporda. Federer, Career Grand Slam'i Roland Garros ile tamamlıyorken, diğer bütün turnuvalarda ezici bir üstünlük sahibiydi. Fırtınalar koparılan Nadal'ın, Tek Avustralya Açık ve Tek Amerika Açık Finali var, başarısı ikisini de kazanmış olmasında ancak bu asla sporda büyük bir etki değil, süreklilik için daha önünde yol var, bunu söyleyeni matematik bilimi reddeder önce.

Nadal, Fransa Açık'ta 5 şampiyonluk ve Wimbledon'da 4 Final, 2 Şampiyonluk gibi bir dominasyona sahip ve bu durum bile Federer'in çok çok gerisinde hala.

Nadal daha önce de pek kere dile getirdiği Federer en büyük söylemini yinelemiş;

"I think talk about if I am better or worse than Roger is stupid, because the titles say he's much better than me, so that's true at that moment. I think will be the true all my life," he said.

"For me, always, always Roger was an example, especially because he improved his tennis I think during all his career, and that's a good thing that you can copy, no?

"So I try to copy this, and I know Roger and me are different, much different styles. Being better than Roger I don't think it is the right moment to talk about that, because I don't think that."
http://www.smh.com.au/sport/tennis/roger-federer-or-rafael-nadal--the-best-ever-debate-is-back-on-20100914-15aew.html

Nadal bunları söylüyorken, hayranlarının durumu abartarak önümüze sunması çok sağlıklı değil, karşılaştırma açısından. Mesele Amerika Açık turnuvasını set vermeden sadece bir defa kazanmak değil, sürekli bu noktada olabilmek, Nadal daha ilk defa finalde, keza Avustralya'da da durum aynı. Nadal doğru olanı yapıyor, beklemede, eğer bir gün Federer'den daha iyi yani en iyi olarak anılacaksa, bunun zamanı şu an değil, gelecekte bir gün ve bu yüzden karşılaştırılmak istenmiyor. Keza Federer'in açıklamaları da Nadal'ın söylemlerine paralel. Gerek koşul olarak Nadal'ın Amerika Açık kazanmasını gösterdi, doğruydu ancak yeter koşul değildi. 16 şampiyonluğa ulaşmasa bile Federer tarzı bir dominasyon yakalaması da gerekecek Nadal'ın bundan sonra, kendini kabul ettirebilmesi için. 4 Grand Slam'ın 2'sinde sadece 2 Final oynayabilmiş bir oyuncuyu tarihin en iyisi yapmaya hiçbir sihirbazın gücü yetmez.

Nadal'ın dönemi şimdi başlıyor diyenlere saygım sonsuz, bekleyip göreceğiz, ben de Nadal gibi düşünüyorum, Federer hayatı boyunca ondan daha iyi olarak anılacak. Ve rekabetin kitabını yazan Federer tarihin en iyisiyse -ki öyle- 2 yıl içinde Wimbledon ve Amerika Açık'lardan en az birini hatta dört turnuvadan ikisini Nadal'a bırakmayacaktır, antrenör değişikliğinin sebebi de kanımca budur.

Nadal'ın fiziksel güce dayanan oyunuyla her seneyi 2010 gibi bir performans dominasyonuyla geçirebileceğine ben inanmıyorum, bu da başarı olarak Federer'in arkasında kalması anlamına gelir. Nadal'ın alamet-i farikası Federer'i yenmek zaten diyenlereyse, Fenerbahçe - Galatasaray örneğini yineliyorum.

14 Eylül 2010

A. Eren Loğoğlu

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Gerçekten çok iyi bi yazı olmuş.Nadal şu an için iyi olabilir ama Federer her zaman en iyi olacaktır.

Adsız dedi ki...

Henüz 24 yaşında ve 9 grand slam kazandı. Önümüzdeki 3-4 seneyi de domine edecek gibi gözüküyor. Şu an herşey Nadal'dan yana yani...

sukullaci dedi ki...

nadal'ın sözü herşeyi anlatmış zaten.

chuck dedi ki...

nadal federeri grand slamlerde her zeminde yenebilmiştir ama tersi söz konusu değil, daha kendi dönemindeki bir oyuncu karşısında bu kadar aciz kalmış federerden tarihin en iyisi diye bahsetmek komik kaçıyor.

Spooky dedi ki...

"Federer, Career Grand Slam'i Roland Garros ile tamamlıyorken, diğer bütün turnuvalarda ezici bir üstünlük sahibiydi. Fırtınalar koparılan Nadal'ın, Tek Avustralya Açık ve Tek Amerika Açık Finali var..."

Bu tamamen zemine dayalı bir durum. Yani Federer'in topraktaki düşük performansı ile Nadal'ın Amerika-Avustralya performansının kötü oluşu aynı nedenden, zemin.

Nadal'ın şanssızlığı iki Grand Slam'in sert zeminde olması ve bu iki sezonun uzunluğu.

Nadal'ın sözleri ise Nadal'ın sportmenliğini ve karakterini gösteriyor. Rakibine saygısını anlatıyor. "Adamın gol diyor" diye bakmamak lazım bu açıklamalara.

Federer'in dominasyonunun ilk yılları, bir nesilin değişim sürecine denk geldi. Bunu atlamamamız lazım.

Nadal yaş-grad slam performansında Federer'in önünde ve bu Grand Slam'leri Federer varken kazandı. Başarısının önemi burada ortaya çıkıyor.

Ayrıca, Nadal'ın güce dayalı oyun oynadığı söylenerek "zenci ön libero" muamelesi yapılmasını da anlamıyorum.

Bir döneme damga vurmak üst üste finallerle, şampiyonluklarla hakimiyet kurmak çok önemli bakış açısı doğru ama işi salt istatistiğe vurmak da bir o kadar yanlış. Federer'in de kıramadığı rekorlar, zayıf olduğu istatistikler var. En basitinden Sampras'ın Kariyer Grand Slam'i yok. Bu istatistiğe bakarak silebilir miyiz Sampras'ı?

Nezish dedi ki...

Yazıyı son derece yanlı ve yanlış buluyor spooky'nin yazdıklarına aynen katılıyorum. Ayrıca da Nadal la Federer arasındaki istatiği şu anda yapmanız oldukça komik. 5 yıl sonra tartışalım bunu. Ayrıca da kendi döneminde bukadar aciz kaldığı bir sporcunun bu müthiş başarısını küçümsemeniz (küçümsemiyorum deseniz bile çok belliküçümsediğiniz) inanılacak gibi değil. Federer'in başarılarının büyük kısmının rakibinin olmadığı dönemlere geldiğini oysaki Nadalın hepsini Federer'i ezerek aldığını unutmazsanız sevinirim

Adsız dedi ki...

Ayrıca o istatistiklerinize bi de şunu eklerse4niz sevinirim. Federer 25 yaşındayken 7 grand slam kazanmış. Nadal şu an kaç yaşında? 24. Kaç grand slam kazandı? 9. Teşekkür ederim başka sorum yok...